„Le Clef du Vin“ sau masina timpului

editorial_sergiuSERGIU NEDELEA, somelier
www.winetaste.ro

Publicitate
Domeniul Bogdan

„Le Clef du Vin”, pe romaneste „Cheia Vinului”, este un obiect cu care se poate determina potentialul de invechire a unui vin. Acest instrument de control a fost inventat de catre chimistul si enologul Laurent Zanon, ajutat de reputatul somelier Franck Thomas, dupa aproape zece ani de cercetare.

„Cheia vinului” este formata dintr-un suport metalic care are montat in partea superioara – cea care se introduce in vin – o bucata de aliaj in care predomina cuprul. Aceasta „bobita” de cupru accelereaza procesele oxidative ale vinului la nivel molecular.

Publicitate
IWCB

Pentru cei doi cercetatori, cel mai greu a fost de stabilit componenta, respectiv greutatea acestui aliaj care produce oxidarea, astfel incat in momentul contactului cu vinul o secunda sa corespunda evolutiei cu un an invechire al vinului.

clef-du-vin

Acest proces are la baza doar o simulare si nu este echivalentul imbatranirii la sticla al unui vin, stiind faptul ca adevaratul proces de imbatranire implica multi alti factori care nu pot fi inlocuiti artificial. Cheia vinului nu produce un schimb de metal catre vin. „Le Clef du Vin” a fost creat in mai multe variante, atat pentru testarea vinului direct in sticla, avand suportul metalic alungit, cat si pentru proba la pahar.

Vestitele tirbusoane Chateau Laguiole au atasate astfel de instrumente din fabricatie. Instrumentul se introduce in vin o anumita unitate de timp de ordinul secundelor, astfel putandu-se observa evolutia unui vin si potentialul acestuia de invechire.

Nu trebuie uitat ca la un vin nou (rosu) se aplica un contact de patru secunde pentru a-l observa la inceputul maturitatii si apoi de opt sau zece secunde pentru a evalua evolutia acestuia in timp.

Cheia vinului este un instrument de control modern care nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul profesionistilor si impatimitilor vinului. El este un fel de „masina a timpului” si poate influenta achizitionarea unui lot de vinuri sau pur si simplu ne poate uimi amicii cand suntem in jurul paharelor cu vin.