Editorial: Consumator 2.0

Wine falling on laptopVremurile in care consumatorii foloseau ca unica sursa de informatii contraetichetele sticlelor de vin si in care singurele vinuri disponibile in restaurante erau „alb” si „rosu” sunt de mult apuse. Economia se globalizeaza si, odata cu ea, si gusturile. Noile media aparute influenteaza din ce in ce mai mult obiceiurile. Consumatorii se transforma si, in locul unor „ignoranti” posedati de „duhul consumismului”, apare o noua categorie, aceea a consumatorilor- utilizatori-critici. Consumatorul 2.0. In aceste conditii, internetul devine o „unealta” comerciala aproape indispensabila, care se transforma, se recreeaza continuu.

Publicitate
Excursii

Pentru mule persoane termenii „blog”, „twitter”, „wiki”, „podcast” sau „retea de socializare” reprezinta cel mult „ceva legat de internet, sau asa ceva!”, insa pentru consumatorul 2.0 ele sunt noile spatii „de joaca”, afirmare si informare. Traditionalistii „hulesc” noile mijloace de comunicare si socializare, deoarece, spun ei, duc la „depersonalizarea” discursului, fie el si comercial, la transformarea mesajului intr-o encriptare „01010001″, fara suflet.

Consumatorul 2.0 este extrem de critic, activ si atent. Noile mijloace de socializare ii confera PUTEREA sa creeze informatii si continut, sa impartaseasca celorlalti opiniile sale despre produse si marci si sa isi caute singur informatiile, conform propriilor interese. Inainte de a achizitiona/accesa ceva, orice – fie ca e vorba de masini, vacante, vinuri sau doctori de dinti – din ce in ce mai multi consumatori cauta referinte si informatii despre ele pe internet. Insa consumatorul 2.0 nu se rezuma la obtinerea de informatii, el impartaseste si altora parerile sale si informatiile obtinute. Incurajand contributia personala, noile media accelereaza astfel feed-back-ul. In comparatie cu mijloacele traditionale de comunicare, cele noi transmit mesajul „multi-directional”, acesta plecand si venind spre si dinspre o multitudine de surse, lucru ce usureaza crearea comunitatilor de consumatori ce impartasesc interese apropiate.

Publicitate

Sa nu credeti ca doar doar consumatorii-utilizatori beneficiaza de avantajele noilor mijloace de comunicare. Cu ajutorul internetului, companiile obtin mai usor informatii despre piata si consumatori, chiar competitori, pot demara discutii despre o anumita marca sau produs. De asemenea, prin intermediul „www” pot isi pot crea o identitate, pot facilita accesul consumatorilor la informatii relevante despre produsele lor. Intr-o lume precum cea a vinului, caracterizata de subiectivism si traditionalism, regulile vor fi facute de noile instrumente „online”: „blog”, wiki, „RSS”, „SEO”, „twitter” sau „pictures and video sharing”. Imaginati-va un grup de oameni in parc, pe strada sau la o masa, vorbind despre un anumit vin. Efectele discutiei lor asupra pietei si evolutiei acelui produs sunt aproape nule. Acum, imaginati-va cateva zeci de mii, in unele cazuri sute de mii de persoane, care socializeaza pe internet si vorbesc despre acelasi vin! In spatiul virtual exista peste 140 de milioane de bloguri indexate de Google, aproape 600 de milioane de persoane au accesat Youtube in 2008 (anul de varf al acestui portal), pe Facebook activeaza aproape 500 de milioane de utilizatori, 44.300.000 de referiri „wine blog” pe Google…

Inca esti „offline”?