Ghidul seductiei. De la canapea la pat in trei pahare? (1)

Ati plecat din club si ati ajuns la tine acasa. Deja, ti se pare ca ai facut o mare afacere, dar nu ai trecut decat de jumatate din drumul spre alcov. De aici abia incepe partea adevarata de seductie, in care utilizezi armele proprii, nu produsele scoase la vanzare prin cluburi si terase. Pentru domnii care tin sa impresioneze si cu altceva, in afara de cei 6-12 cilindri in V, fotoliile Armani Casa si instalatia de sunet high-end, Vinul.Ro va prezenta in fiecare numar trei asortari de vin cu lucruri pe care orice om le poate avea in frigider, si care nu necesita nici un fel de efort gastronomic. Adica, daca dragostea trece prin stomac, noi incercam sa va ajutam, fara sa va punem la gatit! (RADU RIZEA)

ghidul-seductiei1

Fara nicio indoiala, una dintre cele mai bune gustari care pot fi asezate pe masa fara nici un efort este cea pe care am vazut-o, de curand, la o degustare de spumante organizata la Casa Iancului: bucatele de file de somon fumee, rasucite astfel incat sa sustina o capera scoasa din saramura, totul asezat pe un miez de bagheta si o feliuta milimetrica de portocala, cu tot cu coaja.

somon-ghidul-seductiei

Felul in care gusturile se combina este mai mult decat spectaculos, permitand asocierea oricarui vin (aproape), de la un Sauvignon Blanc standard pentru peste, la un Chardonnay baricat cu note de unt, un rose parfumat de Shiraz sau un Pinot Noir delicat, fara mult stagiu de baric. Insa, din moment ce a mers atat de bine la vinurile spumante degustate in eveniment, il recomandam ca atare. Fita mica: Prahova Valley, spumant extra-brut. Fita medie: Codorniu, Cava Original Brut. Fita mare: sampanie Pol Roger Extra Cuvee de Reserva Rose.

cordoniu-cava-brut

O alta gustare perfecta, gourmet si realizabila in 10 minute, este crabul cu tarhon. Daca nu aveti crab, puteti folosi si clesti de rac, feliati. Se mixeaza un galbenus de ou cu un strop de apa, sare, si piper, apoi se face o maioneza usoara, cu putin ulei de masline. In dressing se presara tarhon proaspat, maruntit. Tartinele se fac din felii prajite de bagheta, peste care se pun frunze de laptuca, bucatile de crab (rac), dressing-ul si, eventual, un strop de zeama de lamaie. In loc de bagheta, se pot servi si din jumatati de rosii.

seductie3

Se continua cu acelasi vin folosit la somon. La final, daca reusiti sa comandati in avans de la o cofetarie o tarta de banane, puteti sa o imbunatatiti turnand peste ea caramel si acoperind-o cu nuci. Merge bine alaturi de un Cabernet bine baricat, cat sa ajunga la notele profunde de cacao si ciocolata, sau cu un vin de desert. Koonunga Hill Cabernet/Shiraz sau un porto, Nectar Pedro Ximenez.