Ghidul seductiei (3)

Ati plecat din club, de la concert sau de la teatru si ati ajuns la tine acasa. Jumatate din drumul catre inima ei e facut. Stie ca esti placut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decat cele legate de „o inima albastra”. Livrari la domiciliu nu exista la ora asta, iar daca o lasi sa astepte pe canapea sa gatesti, risti sa nu-i mai poti oferi decat o patura si-o perna. Daca dragostea trece prin stomac, Vinul.ro va prezinta in fiecare numar trei pasi catre inima ei: gustari delicioase, de gatit rapid, la care sa asortati vinurile potrivite. (RADU RIZEA)

ghid2

Rabdari prajite

Daca va este chiar foarte foame si nu aveti rabdare sa mai piguliti diverse ingrediente, aruncati cateva felii de paine mai uscata, frecata putin cu usturoi (cat sa ajunga un catel la 6 felii), udati-o cu un strop de ulei de masline si presarati deasupra parmezan ras fin. Puneti feliile la cuptor vreo 10 minute (sunt gata cand se rumenesc marginile) si serviti cu un pahar de vin alb, rece. Fita mica: Sauvignon Blanc/Semillon, Tocornal, Cono Sur, Chile. Fita medie: Bratianu, Cuvee Ileana. Fita medie suplimentara: Semillon Chardonnay Rawson’s Retreat, Penfolds. Nu are rost sa beti vinuri de un milion de lei sticla la mancaruri care miros, chiar si vag, a usturoi. Dar, daca va da mana, cautati un Sauvignon blanc, ca sa se compenseze.

Salata de ridichi cu portocale, bacon si nuci

Cat aruncati nucile la cuptor (daca ati gasi pecan ar fi perfect dar, deh!, asta e piata!) si se rumenesc (sunt bune de scos cand incepe sa miroasa frumos in bucatarie), curatati doua portocale foarte dulci de coaja si, pe cat posibil, si de pielite. Prajiti cateva felii de bacon pana devin aurii, scurgeti tigaia de grasime si sotati ridichile (taiate o data pe lung si apoi in optimi) 4-5 minute. In ultimul minut, aruncati in tigaie si 4-5 linguri de otet de sherry sau de otet balsamic. Serviti totul pe frunze de salata: ridichile, nucile, bacon-ul si, deasupra, presarati cubuletele de portocala. Din cauza otetului si a portocalelor proaspete, este o gustare greu de asortat cu vin, insa puteti incerca aproape orice spumant sau champagne (acoperiti un tip de aciditate cu altul). Fita mica: Prahova Valley extra brut. Fita medie: Th. Bourmault, Sylver- Class, Chardonnay, Premier Cru. Fita mare: Mathieu-Gosztyla, Cuvée de Réserve Jeroboam (are trei litri, deci aveti grija daca este sau nu cazul sa o deschideti…)

Piept de rata gourmet

Daca nu v-ati saturat de bucatarie si partenera nu da semne de somn, „la piece de resistence” poate fi un piept de rata gourmet. Mai intai il stergeti bine, sa nu fie ud, apoi taiati excesul de grasime de pe margine, trageti cateva linii cu un cutit foarte ascutit (sa iasa carouri cam cat o falanga de deget mic), stropiti cu sare si piper si aruncati-l la cuptor (incalzit bine in prealabil), trei minute pe partea cu piele, doua minute pe partea cu carnea expusa. Treceti pieptul din tava intr-o tigaie, scurgeti grasimea separat din tava si mai lasati-l pana se patrunde bine carnea (10-12 minute, timp in care pieptul sta pe partea cu piele, pentru ca aceasta sa devina crocanta). Aproape toata grasimea (in afara de o lingurita) si o lingura de ulei de masline se folosesc ca sa prajiti o salota (ceapa frantuzeasca, dar daca nu aveti puteti folosi o ceapa lunguiata de la noi) bine maruntita, pana devine aurie. Trageti tigaia cu salota de pe foc, puneti deasupra un pahar de Porto, puneti la loc pe foc (Porto-ul se poate aprinde) si mai amestecati un minut. La sfarsit, se adauga in sos mustar Dijon, sare si piper dupa gust. Evident, la asa sos, asa vin, adica dulce. Fita mica (si foarte recomandata): Muscat Samos Kourtaki. Fita medie: Barros – Ruby Porto. Fita maricica: Le Vieux Frene 2002- Sauternes.