Pastrarea vinurilor

SERGIU NEDELEA, somelier
www.winetaste.ro

Publicitate
IWCB

Avem vinul, cum il conditionam? Aceasta problema da batai de cap atat celor care au propria colectie de vinuri acasa, cat si celor care lucreaza in HoReCa. Pe vremuri nu puteai pastra vinul daca nu aveai o pivnita, sau macar un beci, dar si atunci erai conditionat de mediul inconjurator. Astazi tehnica ne permite sa avem o „minicava” si la un etaj superior. Factorii esentiali pentru pastrarea si invechirea unui vin depind de anumite criterii specifice, precum temperatura, umiditatea, lumina, vibratiile etc. Temperatura trebuie sa fie constanta (intre 10-14°C), extremele sau fluctuatiile devenind un adevarat pericol pentru vinuri. Mediul intunecat este foarte important, stiut fiind faptul ca lumina deterioreaza vinul, supunandu-l unei oxidari rapide.

pastrare_frigider-vinuri

Publicitate

De asemenea, ventilatia naturala este benefica si previne aparitia mirosurilor sau mucegaiurilor nedorite. Umiditatea este un factor cheie, procentul ideal fiind cuprins intre 60-70% vibratiile pot afecta procesul biochimic de invechire a vinurilor la sticla, in special la soiurile albe. Este vitala indepartarea oricaror surse de vibratii, de aceea se recomanda un sistem de depozitare adaptat tipurilor de sticle si respectiv o ordine de asezare in rastelele speciale. Desi pare foarte complicat, tehnicieni au reusit sa produca utilaje complexe care pastreaza un vin in parametrii doriti. Este vorba de vestitele combine de pastrare a vinurilor. Unele dintre ele, pe langa faptul ca sunt niste bijuteri hitech, sunt concepute cu un design deosebit perfect adaptabil intr-un living sau in salonul restaurantului. Temperaturile de pastrare sunt perfect controlate in cadrul aceluiasi spatiu, existand mai multe trepte de temperatura adaptabile soiurilor de vinuri. Achizitia unor asemenea frigidere speciale pentru pastrarea vinurilor a devenit o necesitate pentru cei care se hotarasc sa comercializeze sau sa colectioneze vinuri.