Alintă-te cu vin şi ciocolată!

Valentin Ceafalău

Publicitate
Excursii

Foarte multe persoane consideră că asocierea vinului cu ciocolata este un lucru imposibil de realizat, însă acest concubinaj poate deveni o reuşită dacă sunt urmărite nişte reguli simple, aşa încât nuanţele savuros-delicate ale ciocolate să le completeze pe cele energice ale vinului.

Prima regulă a acestei asocieri presupune ca vinul să fie la fel de dulce, dacă nu chiar un pic mai dulce decât ciocolata alături de care este servit. În caz contrar, combinaţia de gusturi virează violent către acru. Excepţia o face ciocolata neagră-amăruie care poate fi asociată şi cu vinuri mai seci.

Publicitate
Oprisor

ciocolata2

Atunci când se realizează astfel de asocieri este de preferat a alătura ciocolata uşoară, cu nuanţe catifelate, delicate, vinurilor mai puţin corpolente, iar ciocolata neagră, cu tonuri putenice, cu vinurile corpolente, intens aromate. Astfel, o ciocolata amăruie poate fi asociată foarte bine cu un vin puternic precum Cabernet Sauvignon – Sfânta Ana, Cupola Sanctis sau un Zinfandel californian, vinificat dulce. O degustare de ciocolată se realizează după aceleaşi reguli ca şi degustarea de vinuri, analiza senzorială pornind de la ciocolata mai uşoară, până la ciocolata neagră-amăruie.

Asocierea ciocolatei albe cu vinul

Aromele ciocolatei albe de obicei sunt mai catifelate, mai onctuoase, ceea ce o face candidatul ideal pentru un vin de tip sherry mai uşor, catifelat precum Croft – Gonzales Byass sau o Tămâioasă românească – Prince Ştirbey, un vin plăcut, cu nuanţe de trandafiri, miere şi scorţişoară. De asemenea, acest tip de ciocolată se mai poate asocia foarte bine cu un Muscat Frontignan – Domeniul Coroanei Segarcea, cu un icewine Carl Reh, un vin delicat, dar în acelaşi timp sprinţar, cu tonuri de miere şi grapefruit, sau cu Cashmere – Tămâioasă românească, un spumant delicat, citric-mieros, ce oferă o efervescenţă dulce. Sherry-ul şi Tămâioasa românească pun în evidenţă caracterul cremos al ciocolatei, pe când Muscatul d’Asti şi icewine-ul aduc în prim-plan notele aromate de flori şi miere.

ciocolata1

Asocierea ciocolatei de lapte cu vinul

Acest tip de ciocolată poate fi asociat foarte bine cu un Pinot Noir, vinificat dulce, sau cu un Merlot – La Cetate 2006, un vin cu o corpolenţă medie, care, chiar dacă este vinificat sec, pune în evidenţă caracterul cremos al ciocolatei cu lapte.
De asemenea, ciocolata cu lapte mai poate fi savurată alături de un Riesling Spatlese – Weinbaudomane Trier, vin cu note gustative de kiwi, miere şi stafide, cu o Busuioacă de Bohotin – Rezerve XX 1999, sau cu o Grasă de Cotnari.

Asocierea ciocolatei negre cu vinul

În cazul acestui tip de ciocolată se poate face o abatere de la regulă, ea putând fi asociată şi cu vinuri roşii, mai seci, care să îmblânzească notele amărui, mai dure ale ciocolatei şi pe care să le completeze cu notele vanilate, de fructe roşii, condimente şi mirodenii. O alegere ideală pentru o astfel de asociere este Merlot La Cetate 2006, sau Melort Castel Stârmina 2006. De asemenea, vinurile Cabernet Sauvignon şi Shiraz pot oferi senzaţii nebănuite în asocierea cu ciocolata neagră. Recomandările noastre: Cabernet Sauvignon – Lindemans Bin 45, 2006, Cabernet Sauvignon – Cono Sur Varietal 2007, Cabernet Sauvignon, Merlot – Hardys Stamp of Australia 2006, Shiraz Nederburg Classic şi Shiraz Cabernet Penfolds Rawson’s Retreat 2006.