Vin de toamna tarzie

Am inceput sa scriu acest articol pe la mijlocul lunii noiembrie, adulmecand o gutuie culeasa din copacul bunicilor in timp ce priveam pe geam via ce se incapataneaza sa nu rugineasca.

Publicitate
Excursii

De mult timp nu am mai avut o campanie de vinificatie atat de lunga si de ciudata: recoltarea strugurilor a inceput in a doua jumatate a lunii august si nu s-a incheiat decat de curand, am vazut struguri pierduti pentru vinificatie cu boabe stafidite chiar inainte de maturare, dar si acumulari de zaharuri record (sunt zone in care s-au facut si vinuri de peste 15% vol.alc.).

A fost un an in care vinurile provenite din noua generatie de plantatii post-revolutionare si-au facut simtita prezenta prin crame mai mult decat in anii din urma, cand se regaseau doar sub forma unor teste tehnologice ori incercari de a convinge autoritatile ca si pe la noi se poate scrie pe eticheta un nume de soi precum Shiraz, Viognier sau Primitivo.

Publicitate
IWCB

Iar in spatele unei astfel de etichete romanesti poate sta un vin de foarte buna calitate, ce nu are nici un motiv sa se sfiasca de compania altor fartati mult mai galonati, veniti de pe alte meridiane.

Putem demonstra lumii, dar mai ales consumatorilor, ca putem face si noi vinuri bune atat din soiurile „lor” cat si din cele autohtone. si nu doar atat. Apar concepte noi, idei ce schimba gusturi si obiceiuri. Am vazut in toamna asta cum un soi romanesc tinde sa se transforme intr-un veritabil „primeur” autohton (Francusa de Cotnari) iar o Statiune de cercetare (SCDVV Pietroasa) se lanseaza, in ziua in care aniversa 115 ani de existenta, intr-o campanie de reamintire a adevaratelor valori oenologice ale zonei, distruse in ultimii ani de firme locale ce imbuteliaza vinuri originare din UE cu denumiri fistichii de Tamaios ori Busuioc.

De acum incolo, „Pietroasa veche” este marca ce va garanta iubitorilor de vin ca in sticla vor gasi o licoare originara de pe dealurile calcaroase de langa Buzau, trudita atat de meseriasi, cat si de cercetatori. Iar in octombrie am vazut ca iubitorii de arta si vin le pot avea pe amandoua intr-o sticla: creatiile unui tanar pictor (Ciprian Paleologu) au ilustrat etichetele si contraetichetele unor vinuri – gama „Erotikon” – de la Crama Oprisor, de data aceasta fiind vorba de soiuri internationale: Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon.

Este o toamna tarzie, ce ne indeamna sa ne asezam cu prietenii pe prispa, la o tacla de seara, adulmecand pamantul proaspat arat, pana cand frigul ne va alunga langa vatra, la un pahar de vin rosu. E un loc bun in care putem astepta „ofensiva” de iarna a producatorilor nostri. Sa speram ca ea va insemna creativitate si inteligenta, adica ceva mai mult decat promotii X+1 in care X tinde catre o cifra mica, mica… Iar daca nu, macar vinul sa fie bun.