A fi sau a nu fi… St. Emilion?

Guvernul francez a promulgat de curand o ordonanta de urgenta care prevede reinstaurarea in conditii exceptionale a clasificarii Saint Emilion, dupa ce la inceputul lunii iulie, un complet de judecata din Bordeaux a anulat acesta ierarhizare pentru vinurile din celebra podgorie franceza, anunta publicatia Decanter.

Publicitate
IPPU

emilion1

Procesul de clasificare a “chateau”-urilor din Saint Emilion se face o data la zece ani, acestea primind titlurile “grand cru classe” sau “premier grand cru classe” in functie de notorietate, vechime, dar mai ales in functie de calitatea vinurilor si a anilor de recolta. Aceasta clasificare este facuta de catre Institutul National al Denumirilor de Origine si Calitatii din Franta (INAO), ultima ierarhizare a producatorilor din St. Emilion fiind realizata in 2006.

Publicitate
IPPU

emilion2

emilion3

Pentru a anula decizia completului de judecata din Bordeaux, INAO a facut apel la guvernul francez pentru a da o hotarare de urgenta. Potrivit acestei hotarari guvernamentale, producatorii care au primit titlurile “grand cru classe” sau “premier grand cru classe” in urma clasificarii din 1996, pot pastra aceste clasificari pentru recoltele 2006 – 2009. Aceasta ordonanta mai stipuleaza ca producatorii care au primit titluri in urma ierarhizarii din 2006, sa fie declasificati.

emilion4

Clasificarea producatorilor din St. Emilion a fost suspendata, deoarece au existat foarte multe suspiciuni privind legalitatea procesului de ierarhizare din 2006, mai multe “chateau”-uri fiind acuzate de influentarea comisiei de clasificare prin mijloace nelegale. Litigiul a fost demarat demarat in urma plangerilor depuse de Chateau La Tour du Pin Figeac, Chateau Cadet Bon, Chateau Guadet si Chateau de la Marzelle, producatori declasificati in 2006.