Din cand in cand, uitam de vinurile romanesti. Dar – cu timpul – ne trece

Nick Filip, www.negustoruldevinuri.ro

Publicitate
Ravago

Mi-am petrecut aproape toata saptamana trecuta in Spania. Si nu oriunde, ci la Feria Nacional del Vino – FENAVIN 2009. Targul National al Vinurilor Spaniole.

nick-philip

Publicitate
Oprisor

nick-philip1

Regiunea Castilla la Mancha, Ciudad Real. Pentru 3 zile, capitala vinurilor spaniole – nu numai capitala regiunii. O capitala mica – 62.000 locuitori. Nu i-am socotit pe cei aproape 100.000 de romani din regiune, angajati – in marea lor majoritate – in sectorul vitivinicol. Si foarte apreciati.

nick-philip2

Ce sa va spun? O feerie. Sunt mut. Salon national cu 1.200 expozanti. Salon national cu invitati straini, in postura de vizitatori, din 40 de tari. Salon national cu organizare aproape perfecta. Datele statistice inca nu le am, dar va promit sa va tin la curent.

nick-philip3

Despre vinuri? Ar fi nedrept sa vorbesc desprte un anume vin sau producator. Ar fi nedrept pentru ceilalti, toti ceilalti. Oricum nu am apucat sa gust decat o foarte mica parte din uriasa oferta de vinuri a targului.

nick-philip4

De ce va plictisesc? Pentru enumerarea institutiilor oficiale implicate in acest act de promovare al vinurilor spaniole. Consiliul Judetean din Ciudad Real, Ministerul Mediului Inconjurator, Mediului Rural si Marin, Guvernul Regional din Castilla La Mancha, Primaria din Ciudad Real s.a.

nick-philip5

De ce le-am amintit? Pentru ca toti acesti oficiali nu au ca slagar de campanie vinul – brand de tara. Spania chiar este tara cu un puternic brand de tara – vinul. Cu toate astea au invitat, pe banii lor, oaspeti din 40 de tari. Oameni din lumea vinului si reprezentanti ai presei. Reprezentanti ai presei care au beneficiat de vizite la crame si invitatii la degustari, chiar daca producatorii vor neaparat sa vanda – asta e pentru Vali Ceafalau si experienta traita anul acesta la Duesseldorf.

nick-philip6

Aromele nu vi le pot descrie, dar cateva imagini de la targ sper sa fie pe placul vostru. Imagini cu vinuri. Imagini de la un Targ National. Nu al nostru, al Spaniei.

nick-philip7

Constatare. In aceasta regiune nu gasesti apa minerala “cu bule”; sau daca o gasesti, pretul acesteia este echivalent cu pretul unei sticle de vin de nivel mediu. Incepem sa intelegem ceva. Nu?

Nick FILIP, Negustor de vinuri

nick-philip8

P.S. Daca tot vorbim de brand de tara (vinul ca si), va pot informa ca, pe singura linie nationala (internationala) aviatica a romaniei NU EXISTA VIN. Poti bea o bere, daca vrei, sau apa.