Despre cat de importante sunt paharele de vin (putin snobism?!?)

ouverture_baroloCristian Boerean

Publicitate
IPPU

De cate ori nu ne-am pus intrebarea: oare chiar atat de importante sunt paharele de vin? De cate ori nu am fost dezamagiti de paharele de pe masa… pahare care, mai degraba, s-ar potrivi pe tejgheaua pizzeriei de la colt, unde se serveste vinul casei turnat din damigeana. Pentru mine, importanta paharelor este la fel de mare ca cea a ustensilelor folosite in bucatarie la pregatirea unei mese bune: cutite, oale si farfurii de cea mai buna calitate. Exact cum se intampla cu vin bun servit in pahare nepotrivite, la fel, ingredientele de buna calitate pot fi ruinate prin folosirea unor ustensile nepotrivite in timpul pregatirii. Am vazut, din pacate de prea multe ori, vinuri bune servite in pahare mizerabile de bodega. Si ce ma intristeaza este ca sunt multi care nu acorda importanta si respectul cuvenite unui vin exceptional, alegand pahare potrivite.

Din fericire, au aparut si in Romania paharele de elita, ma gandesc la Riedel, care ofera o gama foarte mare (dupa unii chiar prea mare) de pahare de vin pentru toate buzunarele.

Publicitate
Velvet

Mai exista in lume producatori mari de pahare: Spiegelau (care acum, apartine tot de Riedel) Zwiesel, Nachtmann cu acel celebru “Ballon Vivendi” pentru Barolo, Pinot Noir si Barbaresco (similar cu Riedel Exclusive si Zwiesel Burgunder Grand Cru – dar de cateva ori mai “accesibil” ca pret).

Cred ca Riedel a revolutionat lumea paharelor cu exceptional de variata gama de pahare , atat ca forma cat si colectii pentru incepatori, iubitori si profesionisti (somelieri). Cu alte cuvinte, acum se gasesc multe pahare de vin de buna calitate, la diferite niveluri de pret, accesibile oricarui buzunar. Eu sunt de parere ca degustarea unui vin bun incepe de la prezentarea paharelor si-mi amintesc, de multe ori, excalamtii de genul: ooooh, Riedel – frumoooos! E un inceput bun pentru o degustare reusita, intre prieteni.

sommeliers_barolo

Ce fel de pahare?

Exista cateva reguli generale privind flosirea paharelor, reguli pe care le-am aflat si eu de la altii, mai avansati, si care mi-au fost confirmate de realitate.

De pilda, e bine sa evitam paharele mici, vinul are nevie de o cupa mai mare pentru dezvoltarea aromelor si a gustului.

Vinurile rosii se vor servi in pahare mai mari: un Cabernet sau Merlot (in general Bordeaux-urile), dar si Sangiovese, Zinfandel, Syrah, Rioja, Chateauneuf-du-Pappe, Dolcetto – toate vor fi mult mai bune servite in paharele denumite generic “Bordeaux”. Forma paharului, cu gura mai ingusta, concentreaza mai bine aromele si vinul poate fi apreciat la justa sa valoare.
Paharele cu gura mai mare, cele sferice – tip Burgund, sunt ideale pentru un senzual Pinot Noir sau regestile Barolo si Barbaresco… vinuri bine structurate, care isi dezvaluie aromele strat dupa strat. Dupa cum am spus mai sus, pentru aceste soiuri exista si paharele speciale, in forma de lalea.

Am facut si eu diferite experimente, si cel mai nefericit a fost sa beau un Syrah dintr-un pahar “Ballon Vivendi”: vinul pur si simplu s-a pierdut in pahar, a devenit insipid.

In ceea ce priveste vinurile albe, regula generala este ca paharele vor fi mai mici decat cele pentru vinurile rosii:

vinum_extreme_baroloCahrdonnay, Chablis, Viognier se vor servi in pahare sferice, insa mai mici decat cele pentru vinurile rosii, sau in acelasi pahar in forma de lalea, insa mult mai mic. Nu sunt prea mare prieten cu Chardonnay-ul, mai ales cel pe stil american sau australian, baricat… insa de la un Chablis pur, aromat si proaspt nu ma dau in laturi; si nici de la un Viognier. Eu folosesc paharele tip lalea, mi se par, in plus, elegante si rafinate.

In schimb un Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewuerztraminer, Gruener Weltliner isi vor dezvolta cel mai bine personalitatea in pahare tip Bordeaux, insa de marime mai mica.

Au aparut recent, paharele din colectia “O” de la Riedel, fara picior – nu sunt adeptul lor. Piciorul paharului are o mare importanta chiar daca o reducem, in mod simplist, la protejarea paharului de amprentele inerente. Pentru mine (nu cu multa vreme in urma vorbeam despre snobism J ) un pahar de vin plin de amprente nu arata prea apetisant. Bineinteles ca fiecare putem experimenta singuri, ca se ne convingem de importanta paharelor in degustarea vinurilor, iar un adevarat iubitor de vin nu se va da in laturi de la o investitie care isi are si ea, importanta ei!