Cum sa-ti faci propria colectie de vinuri

Cezar Ioan

Publicitate
Ravago

Mai multa lume se gandeste sa investeasca in propria vinoteca, atat in cautarea de satisfactii personale cat si ca o posibila investitie aducatoare de profit. Dar cum se face?

Ar fi multe lucruri de spus legat de infiintarea si de functionarea unei vinoteci personale, insa cateva sunt esentiale.

Publicitate

Cea mai importanta este temperatura (care trebuie sa fie intre 9 si 14 grade Celsius si sa fie cat mai constanta, fara variatii bruste de temperatura), umiditatea (80-90%).
Iluminarea este si ea esentiala: trebuie evitate pe cat posibil luminile fluorescente, tip neon, sau razele ultraviolete (asta este si motivul pentru care sticlele mai scumpe sunt facute astfel incat sa asigure un anumit grad de protectie impotriva razelor ultraviolete).
Ventilatia este iarasi importanta, vinul trebuie ferit de curenti puternici de aer, insa in acelasi timp incaperea in care sunt pastrate trebuie sa fie aerisita corespunzator si sa fie curata, fara mirosuri.

Daca aveti o pivnita, va mai trebuie rafturi in care sticlele sa poata sta culcate astfel incat vinul sa fie in contact cu dopul, pentru a evita uscarea acestuia si patrunderea aerului in sticla. Sticlele trebuie ferite de trepidatii, asa incat ar fi bine sa nu aveti cine stie ce pompa sau motor de hidrofor in camera respectiva. E important sa verificati inainte daca nu cumva exista vibratii in pivnita din pricina liniilor de transport din zona (cale ferata, drum pe care circula masini de mare tonaj etc). Suplimentar, puteti instala o instalatie de conditionare a aerului care sa va permita mentinerea unei temperaturi constante si care sa va permita sa controlati si umiditatea (insa majoritatea pivnitelor construite la adancime de peste 3 metri corespund din acest punct de vedere).

Daca nu dispuneti de o pivnita, puteti cumpara diverse tipuri de frigidere speciale care asigura o temperatura si o umiditate potrivita. Atentie! Nu se recomanda frigiderele obisnuite, deoarece motorul produce trepidatii, ci este nevoie de frigidere speciale, cu motorul montat astfel incat sa nu induca vibratii in spatiul de depozitare. De asemenea, frigiderele speciale pentru vin au usa care permite vizualizarea sticlelor, insa ofera in acelasi timp si protectie impotriva luminii nedorite. Cele mai cunsocut sisteme la noi sunt EuroCave (promovate de Vinexpert), dar majoritatea producatorilor mari de electrocasnice “albe” au dezvoltat propriile solutii in acest domeniu, asa ca e bine sa cautati inainte pana gasiti ceva care sa se potriveasca spatiului pe care doriti sa il alocati vinurilor, numarului de sticle pe care le doriti pastrate etc.

In cazul in care veti avea o colectie mai mare de sticle, este important sa va faceti un sistem de “gestionare” a vinotecii: sa tineti un caiet in care sa va notati anul de producctie, numarul de sticle din fiecare lot, zona de provenienta, eventuale informatii asupra conditiilor climaterice din acel an, asupra tehnologiei de vinificatie folosita de producator, observatii personale provenite din degustarile periodice pe care le veti face cu vinurile din crama etc. E bine de stiut ca vinul, ca orice lucru, nu dureaza la infinit: el are o perioada de tinerete, una de maturitate, dupa care urmeaza “decaderea”. Este important sa degustati din timp in timp loturile de vin, pentru a identifica din vreme semnele decaderii si perioadele optime pentru consum. De asemenea, e bine sa va consultati cu producatorii (majoritatea producatorilor seriosi vor fi mai mult decat bucurosi sa va raspunda la intrebarile trimise prin e-mail sau chiar si telefonic) cu privire la perioadele optime de pastrare a fiecarui vin in parte.

Inca ceva: in cazul in care va decideti sa infiintati o vinoteca proprie, este bine sa incercati sa fiti cat mai informati. Este important atat pentru cazul in care colectionati vinurile pentru consumul propriu, cat si in cazul in care decideti sa valorificati la un moment dat vinurile, scotandu-le la vanzare. Participati la evenimente legate de vin, cititi, degustati impreuna cu profesionistii sau cu prietenii!

Astfel, veti putea decide in cunostinta de cauza ce vinuri merita cumparate spre a fi invechite, care este durata optima de viata, care poate fi valoarea lor dupa doi, trei sau zece ani.

Incercati mereu sa asociati vinurile cu acele alimente alaturi de care acestea pot fi puse optim in valoare.

Este posibil ca uneori sa nu izbutiti sa faceti cele mai bune alegeri: se poate intampla ca sticlele puse la invechit in propria colectie sa nu evolueze asa cum v-ti fi imaginat. Dar daca le selectati inca de la inceput pe baza unui gust format, educat, veti avea numeroase satisfactii. Vinul e un univers care rezerva multe surprize placute.