Una hirunda non facit ver

Cosmin Zidurean, presedinte Clubul Presa de Vin

Publicitate
Excursii

Cam asa suna la Roma, locul in care s-a inventat bautul vinului din pahar de sticla, etern uzitata vorba romaneasca – cu o floare nu se face primavara. Ba se face, fiindca oricate flori ar inflori in zglobiul si bine hidratatul anotimp, una tot trebuie sa fie prima. Si daca am reusit sa va bag in ceata cu aceasta introducere pseudo-filosofica, sa trecem la chestiune, mai ales ca, intre Duminica Floriilor si Duminica Tomii, am avut timp sa digeram nu doar ciorba de miel si stufatul, ci si impresiile, uneori contradictorii, cu care am plecat in traista de la Salonul de vinuri VinVest.

dorin_popa_zidurean

Publicitate
IPPU

Aici si aiurea va tot povestesc de vreo patru ani despre singurul eveniment de vin notabil din spatiul romanesc. Nu contenesc sa-l laud fiindca, fiind singurul, e si cel mai mare si cel mai bun. Daca il compari cu ce se intimpla prin alte ograzi europene insa… Prima persoana pe care am intilnit-o la salon a fost Agnes, o unguroaica simpatica si intimplator redactor sef al revistei Decanter, editia budapestana. O cunoscusem la Jerez de la Frontera, la cel mai important targ de vinuri dulci din Europa si stiam ca este o obisnuita a marilor evenimente de vin din lume. Am intrebat-o cum i se pare la Timisoara. «Mie imi place, mi-a raspuns. E…intim». Si e evident ca dupa ce te obisnuiesti cu miile de expozanti de la Dusseldorf, Bordeaux, Verona, un salon cu vreo douazeci de standuri ale vinarilor iti pare o agapa familiala.

Dezinteresul publicului si al media intareste impresia. Asa ca, dupa ce ani de zile am tot asteptat ca salonul sa creasca precum cozonacul, ne-am mai dezumflat si ne-am mai revizuit asteptarile… Lumea vinului de la noi, fie ca vorbim despre producatori, consumatori sau intermediari nu pare pregatita sa faca saltul spre marea lume a vinului. Randunica de anul acesta, aducatoare de speranta pe strada vinului romanesc a fost ministrul Ciolos. Pentru prima data in istoria post-decembrista, o oficialitate de rang atat de inalt si-a deplasat maretul posterior si a petrecut o zi intreaga intre standuri si la conferinte de presa cu jurnalisti interesati de problemele vinului. Nu, nu am uitat de aparitia lui Traian Basescu in Piata Constitutiei, dar cu etern confirmata abilitate a domniei sale pentru gafe de politica externa, el promova acolo vinurile din Republica Moldova, care, pe langa ca nu sunt romanesti, s-au dovedit a fi – in marea lor majoritate – dulci si proaste.

Gestul ministrului Ciolos, sunt convins, intens consiliat de Adrian Radulescu, este un prim semn ca Romania isi asuma si politic destinul de tara viti-vinicola. Vizita sa, coroborata cu aparitia in Salon a unor nou aparuti producatori mici si mijlocii, cu vinuri excelente, transmit un mesaj de sanatate si vigoare a sectorului care nu poate decat sa ne bucure. Acesta este marele merit al Salonului VinVest 2008. Despre cum si-au impartit medaliile trei dintre cei patru mari de pe piata… cui naiba ii mai pasa?