« Am sa beau lapte cand vacile se vor hrani cu struguri» – Henri de Toulouse-Lautrec

Vino Vero – o noua provocare – Shiraz din Australia

Septimiu Florin Crisan, castigatorul Locului I la Concursul International de Gatit in Aer Liber de la Gilau – alaturi de echipa sa, Vino Vero, din care au mai facut parte Dan Tarziu si Valer Rogozanu – este managerul unei pensiuni din Cluj-Napoca, bucatar pasionat si un impatimit al vinului. Incepand din aceasta saptamana, echipa Vinul.Ro este bucuroasa sa-l numere pe Septimiu Crisan printre colaboratorii care vor scrie periodic despre degustari si alte evenimente legate de vinuri si gastronomie. Publicam astazi primul sau text, prilejuit de o degustare de vinuri importate de partenerii sau din echipa Vino Vero, obtinute din soiul Shiraz, vechi soi frantuzesc despre care se spune ca a fost readus in atentia mondiala de catre producatorii australieni.
Australia este mandra sa detina cele mai vechi tipuri de sol din lume, precum si un foarte larg evantai de plante originale, iar cultivarea vitei de vie si-a gasit aici o binecuvantata patrie. Unul dintre soiurile cu care Australia aproape se identifica este Shiraz (Syrah), vechi soi frantuzesc neatins aici de filoxera. Trebuie mentionat, pentru cei care inca nu stiu, ca din multe puncte de vedere Australia se afla la varful cercetarii in oenologie, viticultura si comercializarea vinului. In Australia se realizeaza 25% din totalul documentatiei tehnice mondiale referitoare la vinuri. Producatorii de vin australieni se ambitioneaza sa respecte cu strictete un principiu, acela de a produce vinuri de calitate omogena si foarte buna in toate categoriile de preturi.

Avand aceste informatii si amintirea altor vinuri australiene degustate de-a lungul timpului, am acceptat fara rezerve propunerea prietenilor de la Vino Vero. Noul import Vino Vero aduce pe piata romaneasca vinuri din Australia de sud, regiune ce uimeste atat prin cantitatea dar si prin calitatea deosebita a vinurilor.

Respectand regula de baza a unei degustari, adica vinul pe care-l bem sa nu ne faca sa-l regretam pe cel servit inaintea acestuia, am degustat in ordine: The Hedonist 2005 Shiraz, The Lackey 2005 Shiraz si Kilikanoon Covenant 2004 Shiraz.

Primul dintre ele, The Hedonist, a fost un Shiraz clasic, bogat in alcool (14,5%), cu intensitate medie a aromelor de fructe de padure, care ataca papilele gustative destul de linistit, calm. Este tipic pentru un vin al mesei de pranz sau o cina lejera, se poate servi cu orice gen de pizza sau paste.

shirazAl doilea, produs de Kilikanoon Wines, The Lackey, este mult mai aspru, agresiv, cu arome puternice de fructe de padure, ciocolata, miros de piele prelucrata, tabacita. La prima impresie, un vin destul de neplacut si pretentios. Fals! La doua ore dupa deschiderea sticlei, vinul si-a luat timpul necesar sa respire, sa se oxigeneze si sa-si dezvolte adevaratele arome, la nivelul asteptarilor consumatorului cunoscator: elegant, complex si echilibrat, atacul aspru de la inceput devine mai molcom, astringenta scade in intensitate iar finalul este extraordinar. Miros dominant de vanilie si dulceata de zmeura, invaluit de fine urme de piper. Fidel parfumurilor percepute de simtul olfactiv, in gura se reafirma prin savoarea fructelor rosii foarte coapte, relevand o textura ampla, ce culmineaza cu un final destul de persistent.
Mare provocare acest vin!
Merita incercat, dar – un lucru foarte important – sticla trebuie deschisa neaparat la ora aperitivului -17.00 – pentru a fi servita doua-trei ore mai tarziu.
Il recomand cu incredere sa acompanieze orice friptura de vita la cuptor, tigaie sau gratar, cu sau fara sos.

In fine, cel de-al treilea, produs de aceeasi casa de vinuri ca si precedentul, Kilikanoon Wines Covenant, un vin de la care asteptam multe si care a confirmat peste masura asteptarile. Un shiraz australian de provenienta Clare Valley, struguri ai aceluiasi terroir ca si cei care intra in compozitia cuvée Oracle, unul dintre cele mai celebre ale domeniului Kilikanoon. Acest 2004 este un minunat exemplu de shiraz tipic australian, amplu, bogat, echilibrat, corpolent, cu un final mai mult decat remarcabil.
Daca un vin poate dezvolta pana la 700 de arome, cu siguranta ca acesta este unul dintre ele! De culoarea cernelii rosu intens, are aromele fine al fructelor de padure bine coapte, cu note discrete mentolate care se simt fara dificultate in prima faza a degustarii. In gura vinul ataca molcom papilele gustative, dupa care aromele bogate si foarte pronuntate ale fructelor se dezvolta parca instantaneu. Elaborarea acestui vin pare a fi foarte bine realizata, oferind un bun echilibru intre maturitatea fructului si prospetime, persistenta aromelor intr-un final “fara sfarsit”, subliniindu-i inca o data inalta tinuta.
Metoda de vinificare traditionala: fermentare in mici vase deschise.
Maturare timp de 22 de luni in butoaie de 300 de litri de stejar frantuzesc si american.
Aprecieri internationale:
Robert Parker: 94/100
Stephen Tanzer: 91/100
Vinul ideal sa insoteasca o carne de vanat la gratar – file de cerbisor (sic! Gilau – 15 septembrie), caprioara, mistret – dar si branzeturi gen Brie, Camembert, Nasal.

Pentru eventuale comentarii, lamuriri suplimentare sau informatii, Septimiu Crisan poate fi contactat la adresa septimiu-florin.crisan(at)hec.ca (am transcris astfel adresa pentru a-l feri de programele automate de spamming, e de-ajuns sa inlocuiti (at) cu @ in adresa de mai sus).