Bilanţ: vinul Şi munca

Sergiu Nedelea, somelier
www.winetaste.ro

Publicitate
Velvet

Cum adică vin şi muncă? Munca-i muncă, vinu-i vin. De ce să le amestecăm? Am încălca regulamentele de ordine interioară din orice instituţie. Oare?

Ei bine la atâtea întrebări sunt necesare şi câteva răspunsuri. M-am apucat să scriu aceste rânduri, după ce am văzut vinurile premiate ca urmare a degustărilor făcute în 2008 de Vinul.Ro.

Publicitate
Velvet

În spatele acestor degustări se află în primul rând multă muncă. Spun aceasta pentru cei care nu ştiu cât de dificil este să deguşti între 30 şi 50 de vinuri într-o sesiune, adică într-un interval de aproximativ patru ore. Echidistanţa în analizarea fiecărei probe, descrierea ei cu obiectivitate, nu este un lucru uşor, în condiţiile în care vorbim în special de vinuri care se adresează tuturor, achiziţionate din hypermarket. Dovadă stă media punctajelor acestor degustări, respectiv 68 de puncte. Cred că acest „sub 70″ spune multe despre câte a îndurat echipa degustătorilor, care, între noi fie vorba, e „dedulcită” la vinuri bune, de peste 80 de puncte. În concluzie: mai multă agonie, decât extaz. Dar ce să-i faci, munca-i muncă şi s-a îndurat cu stoicism profesional gustul reprobabil al multor vinuri.

Nu au fost ocoliţi nici de criticile unor producători şi importatori care se aşteptau să iasă în faţă doar cu ajutorul etichetelor poleite. Da, recunoaştem, echipa de degustători Vinul.Ro a admirat etichetele, dar a evaluat doar conţinutul sticlei, adică vinul. Probabil, cârcotaşii nu ştiau că vinul nu minte, dar te poate duce în eroare dacă simte că nu-i ştii tainele. „Simpatice” au fost şi afirmaţiile unor „cunoscători” care criticau cu vehemenţă depunctarea unor vinuri cu defect de dop. Le readucem aminte că vinurile sunt achiziţionate din „comerţul capitalist”, iar eu încă nu am auzit de vreun cumpărător care să ia două butelii de vin, doar aşa preventiv, ca una dintre ele să nu aibă defect de dop!

Ar mai fi multe de spus, dar mai trebuie să şi muncim, aşa că la degustat domnilor!

Să nu uit: recomandarea somelierului pe timp de criză este vinul de calitate, adică Vinul.Ro.