Efervescenta lunii indragostitilor

Ciocolata poate seduce pe oricine si nu exista foarte multe dubii in ceea ce priveste rata de succes a acestui produs. Insa atunci cand in aceasta “ecuatie” mai adaugi si perlatia eleganta a unui spumant, intregul act al seductiei capata pe langa valentele aniversare si un pic de sarm, de complexitate si eleganta. De retinut in special de catre cei care celebreaza in februarie luna indragostitilor, dar nu numai.

Publicitate
Domeniul Bogdan

In avanpremiera la luna indragostitilor, Vinul.Ro a organizat la mijlocului lui ianuarie, o degustare de „stele“ lichide, cunoscute publicului sub numele de Champagne, Prosecco Cava, sau alte tipuri de spumante. Astfel, peste 40 de persoane, iubitori ai acestui tip de vinuri si nu numai, prieteni ai revistei, producatori si importatori de vinuri, s-au adunat la Biavati Cafe pentru a degusta si nota 16 vinuri efervescente din Italia, Franta, Australia, Bulgaria si Romania, comercializate pe piata autohtona de catre producatorii Cramele Halewood si Zarea si importatorii Nelsand, Vinibuoni, Pernod Ricard, RifcoTrading, Ecoreca si Lorena.

Fiecare participant a avut la dispozitie o foaie de notare, unde a putut aprecia perlatia si culoarea, mirosul si gustul spumantelor prezentate, acestea fiind notate cu punctaje de la 1 la 10. Sarcina nu a fost deloc una usoara pentru cei mai putin antrenati in ale degustarii, insa, cu putine exceptii, degustatorii de “stele” s-au achitat foarte bine de sarcini. Cei mai multi dintre participanti s-au aratat incantati de modul lejer de prezentare a Prosecco-urilor, foarte fructate din punct de vedere aromatic, directe, lejere si prietenoase ca structura, insa au apreciat la fel de bine si aromele elegante ale spumantelor cu tinuta mai clasica. Dupa calcularea si numararea “sufragiilor” publicului, in topul preferintelor celor prezenti primul loc l-a ocupat spumantul Edoardo Miroglio Brut Rose (8,5 puncte), urmat indeaproape de GH Mumm Brut Cordon Rouge (8,1 puncte). Pozitiile urmatoare in aceasta ierarhie au fost ocupate de catre Il Cole Millesimato (7,4 puncte), Vigna del Sole Treviso si Il Cole Conegliano, cu 7,2 puncte, si Asti Tenuta Carretta si Rhein Extra Sec, ambele obtinand o medie de 7,1 puncte.

Publicitate

In paralel cu prezentarea pentru public, tot la Biavati, a fost organizata si o degustare mai ampla, pentru care au fost selectate in plus inca 10 spumante (vinuri ce urmeaza sa fie testate de public in cadrul unei manifestari asemanatoare dupa inchiderea editiei). La aceasta degustare au participat, alaturi de editorii Vinul.Ro, degustatori autorizati, somelieri si reprezentanti ai producatorilor si importatorilor vinurilor selectate. In aprecierea acestor spumante s-a tinut cont atat de aromele si structura vinurilor, dar si de perlatie si influenta ei asupra gustului. De data aceasta, primele locuri ale ierarhiei au fost ocupate de catre GH Mumm Cordon Rouge, care a atras prin complexitatea aromatica si prin eleganta sa, si de catre prosecco-urile Unico Pecorino si Santa Margherita Prosecco Superiore, doua efervescente directe, intense si echilibrate, bine puse in evidenta atat de perlatie, cat si de senzatiile dulci, prietenoase. Medii foarte bune au obtinut si vinurile Jack, Edoardo Miroglio Rose, Pinot Noir Cuvee Royle, Jacob’s Creek Chardonnay & Pinot noir, Il Cole Milesimato, Vigna del Sole Treviso si Parallelo 46, apreciate peste pragul de 80 de puncte, al “vinurilor de recomandat”. Dintre spumantele romanesti, cel mai bine a preformat Rhein Extra Sec, vin care a primit 78 de puncte pentru echilibrul bun dintre tonurile de fructe, flori si drojdii.

GH MUMM CORDON ROUGE CHAMPAGNE

12% vol. alc., brut
Producator: GH Mumm Cie
Importator: Lorena – distribuitor
Etaleaza o complexitate aromatica impresionanta, dezvoltand o multitudine de senzatii olfactivgustative, de la cele de ierburi exotice uscate si drojdii, pana la cele de citrice, unt si flori. Un vin echilibrat, intens, cu o aciditate buna si postgust lung si persistent.
Punctaj: 86 de puncte

UNICO PECORINO

12% vol. alc., brut
Producator: Tenuta Ulisse
Importator: Rifco Trading SRL
Are o perlare fina si abundenta, care isi pune amprenta si asupra gustului placut si intens, cu o aciditate proaspata, bine echilibrata de senzatiile dulci de mar. Un efervescent foarte prietenos, care arata olfactiv senzatii de floral-onctuoase.
Punctaj: 85 de puncte

SANTA MARGHERITA PROSECCO SUPERIORE

 

11,5% vol. alc., extrasec
Producator: Santa Margherita
Importator: Lorena
Foarte intens, acest vin aminteste aromatic de cozonac si stafide, cu note de drojdii. Este placut si intens, cu un perlaj foarte bine integrat gustativ si tonuri de migdale si caise confiate. Senzatiile dulcege il ajuta foarte mult, dandu-i echilibru.
Punctaj: 83 de puncte

JACK

Piemonte Chardonnay
12,5% vol. alc., brut
Producator: Tenuta Carreta
Importator: Vinibuoni SRL
Arome de smochine verzi, frunze uscate si drojdii se reflecta in nas, cu subtonuri de cacao si stafide. Este placut, elegant, cu o linie sustinuta de unele senzatii dulci. Pe final mai aduce si niste tonuri de alune prajite si drojdii autolizate.
Punctaj: 82 de puncte

PARALLELO 46

DOCG Conegliano Prosecco
11% vol. alc.
Producator: Il Cole
Importator: Nelsand SRL
Are o perlatie abundenta si arome intense de flori de cais si gutui. Senzatiile dulci din atac trimit spre ciresele albe. Zaharul ii scoate in evidenta calitatile si il face prietenos, Este echilibrat, direct si catifelat.
Punctaj: 82 de puncte

VIGNA DEL SOLE TREVISO

Prosecco Extradry
11% vol. alc., extrasec
Producator: Vigna del Sole
Importator: Nelsand SRL
Note aromatice placute, de intensitate medie, ce trimit catre fructele parguite. Gustul este bine asezat, fructat, dar pe final usor amarui, cu tonuri de carcel de vita de vie. Frumos structurat de aciditate, bine exprimat si de perlajul dens.
Punctaj: 80 de puncte

IL COLE MILESIMATO

Conegliano Prosecco, 11% vol. alc., brut
Producator: Il Cole
Importator: Nelsand SRL
Onctuos, cu arome proaspete si citrice, acest vin ataca foarte interesant, cu o aciditate ridicata, sprintara. Un vin corect, cu un corp cam subtire, dar foarte sincer din punct de vedere aromatic. Pe final aduce tonuri prune uscate si caramel.
Punctaj: 80 de puncte

JACOB’S CREEK CHARDONNAY, PINOT NOIR

11% vol. alc., brut
Producator: Jacob’s Creek
Importator: Pernod Ricard Romania
Perlatia fina se simte si in gustul echilibrat, amplificandu- i aromele de visine. Aromatic aduce note de drojdii, talpa de paine si mar verde, completate de unele subtonuri de petale uscate. Aciditatea este ridicata, usor agresiva pe atac, dar cu un final prietenos, echilibrat.
Punctaj: 80 de puncte

PINOT NOIR CUVEE ROYALE

11,5% vol. alc., brut
Producator: Montresor
Importator: Ecoreca SRL
Vinul are un perlaj foarte abundent, dens si liniar, aromele sale medii amintind de petalele de trandafiri. Gustul este placut, intens si catifelat, cu tresariri de gutuie si ghimbir, ce se fac simtite si in postgustul lung si prietenos.
Punctaj: 80 de puncte

EDOARDO MIROGLIO ROSE

12% vol. alc., brut
Producator: Edoardo Miroglio
Importator: Vinibuoni SRL
Intens, plin si bogat aromatic, vinul are o culoare apropiata de cea a foii de ceapa si o perlatie fina si abundenta. Senzatia de autolizat il defineste, dandu-i o caracteristica amaruie pe final, completata de notele de gemuri. Este catifelat, vioi, cu o corpolenta medie.
Punctaj: 80 de puncte

SANTA MAGHERITA PROSECCO SUPERIORE

Valdobiadenne, 11,5% vol. alc., brut
Producator: Santa Margherita
Importator: Lorena – distribuitor
Un efervescent prietenos, cu perlare fina, cu linii subtiri si nu foarte intense si arome de drojdii, talpa de paine si mar verde. Nota minerala se reflecta si in gustul echilibrat, cu senzatii de visine. Pe postgust vinul este placut, vegetal, cu note de petale uscate.
Punctaj: 79 de puncte

RHEIN EXTRA SEC

12% vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood SA
Primele senzatii pe care le scoate in evidenta sunt cele de drojdii autolizate, sub care se ascund niste note de frunze uscate si mere. Gustul vine cu reflexii dulci si ceva note de busuioc. Aciditatea metalica se face simtita si pe finalul comercial. Destul de bine echilibrat.
Punctaj: 78 de puncte

MONTRESSOR ROSE ROYAL

12% vol. alc., brut
Producator: Montresor
Importator: Ecoreca SRL
Intens si stralucitor, cu un perlaj abundent, vinul place prin fructul pe care il etaleaza atat in nas, cat si in gust. Este echilibrat, cu senzatii de fructe confiate si petale de trandafiri. In postgust arata un rest de zahar interesant. Un spumant placut, racoritor, dar fara pretentii.
Punctaj: 78 de puncte

JAKOB’S CREEK ROSE

11,5% vol. alc.
Producator: Jakob’s Creek
Importator: Pernod Ricard Romania
Un efervescent de culoare rose-somon, cu arome medii ca intensitate, ce trimit catre tonuri de ciuperci, flori de salcam si drojdii. Gustul are un plus de vioiciune datorita aciditatii ridicate, pe final devenind fructat, usor comercial.
Punctaj: 77 de puncte

9.5 ASTORIA COLD WINE

9,5% vol. alc., extrasec
Producator: Astoria Wines
Importator: Ecoreca SRL
Vinul exceleaza la capitolul popularitate. Este clar, direct si prietenos, cu arome de mirodenii uscate si mere ionatane. ciditatea ridicata isi pune amprenta asupra gustului, iar perlajul este usor intepator. Finalul este lung de mere si citrice, cu tente amarui.
Punctaj: 78 de puncte

TORRESELLA PROSECCO

11,5% vol. alc., extrasec
Producator: Terlato Wines
Importator: Lorena – distribuitor
Nu impresioneaza nici cu perlajul destul de liniar si nici cu aromele de intensitate medie, ce trimit catre carcelul de vita de vie, drojdii si mar. Gustul rezoneaza intr-o nota mai asezata, dar destul de prietenoasa, cu un final usor amarui, care il face sa para rustic. Aciditate destul de ridicata.
Punctaj: 76 de puncte

RHEIN EXTRA BRUT IMPERIAL

12,5% vol. alc., brut
Producator: Cramele Halewood SA
Perlatie nu foarte liniara, dar abundenta, si arome de petale uscate, fructe de compot si tutun. Gustul este amarui, un pic cam subtire si destul de citric. Pe final vinul devine vegetal, cu tonuri de carcei de vita de vie si samburi de mar.
Punctaj: 75 de puncte

EDOARDO MIROGLIO 2007

12% vol. alc., brut
Producator: Edoardo Miroglio
Importator: Vinibuoni SRL
Efervescenta liniara si arome intense de stafide, petale de trandafir si mar. In atac dezvaluie niste senzatii usor amarui de drojdii, care ii dau o nota sobra. Aciditate buna si final de mar batut.
Punctaj: 75 de puncte

ASTI DOLCE

DOCG, 7,5% vol. alc., dulce
Producator: Tenuta Carretta
Importator: Vinibuoni SRL
Perlatie buna si senzatii aromatice dulci de gem de gutuie, trandafiri si drojdii. Gustul este dulce si nu este echilibrat de aciditate si de alcool. Pare destul de subtire din aceasta cauza. Finalul popular aminteste de ardei verde si citrice.
Punctaj: 75 de puncte

RHEIN EXTRA ROSE

12,5% vol. alc., Rose
Producator: Cramele Halewood SA
Culoare rose coral si perlatie densa. Aromatic trimite catre afine si capsune. Aciditatea ridicata influenteaza gustul de mere si grapefruit. Are o aciditate ridicata si postgust usor amarui. Notele de autolizat nu se simt foarte bine, fiind acoperite de cele vegetale.
Punctaj: 74 de puncte

IL COLE EXTRADRY

Conegliano Valdobiadenne
Producator: Il Cole
Importator: Nelsand SRL
Un efervescent nu foarte complex, dar prietenos, cu arome de cirese albe, flori si drojdii. Gustul este plin in atac, dar destul de scurt, cu senzatii dulci bine integrate. Perlatia se simte aproape metalica, iar finalul lung arata niste note de pere si cirese.
Punctaj: 74 de puncte

PRAHOVA VALLEY SEC

12,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood SA
Aromele sale nu foarte intense trimit catre compotul de gutui si mere. Gustul este dominat de senzatii dulci in atac, dupa care devine amarui, spre samburi de mar, caise crude si carcei de vita. Postgustul nu este sustinut de zahar, amintind de ierburi uscate.
Punctaj: 72 de puncte

PRAHOVA VALLEY DEMISEC

12,5% vol. alc., demisec
Producator: Cramele Halewood SA
Perlatia este destul de subtire si nu foarte constanta. Aromatic aduce un pic de muscata, dar care este acoperita de otele de drojdii si mar. Zaharul destul de evident ii da o nota comerciala. Pe final lasa niste urme rustice, usor acide, cu tente de vanilie.
Punctaj: 72 de puncte

PRAHOVA VALLEY BRUT

Metoda traditionala, 12,5% vol. alc., brut
Producator: Cramele Halewood SA
Perlare nu foarte intensa, insa constanta. De asemenea, aromele nu sunt foarte intense si nu foarte complexe, tinzand atre parte florala. Gustativ, pierde din influenta perlajului, devenind citric, fara sa aiba note de drojdii autolizate. Pe final da tonuri de mar batut si zarzare, fiind si usor metalic.
Punctaj: 70 de puncte

ZAREA DIAMOND COLLECTION
11,5% vol. alc., brut
Producator: Zarea SA
Amarui-metalic gustativ, vinul nu exceleaza foarte tare la capitolul perlatie. Pe atac vine cu senzatii de frunze uscate si amburi de mar, alaturi de aromele de mar verde. Un vin subtire, usor vulgar, cu final crud si aciditate ridicata.
Punctaj: 69 de puncte

EXICATIILE PUNCTAJELOR ACORDATE

SUB 50 DE PUNCTE – nu il recomandam in niciun caz
INTRE 50 Si 59,9 PUNCTE – parerea noastra este sa nu-l bei, chiar daca platesti mai putin de 10 lei!
INTRE 60 SI 69,9 PUNCTE – de baut doar daca esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei!
INTRE 70 SI 79,9 PUNCTE – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este ca poti da pe el si 30 de lei
INTRE 80 SI 87,9 PUNCTE – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora, pana in 70 de lei
INTRE 88 SI 91,9 PUNCTE – vin remarcabil. Alegerea perfecta, pana in 125 de lei!
INTRE 92 SI 96,9 PUNCTE – vin exceptional, tu decizi cat te tine buzunarul
INTRE 97 SI 100 DE PUNCTE – vin pe care il intalnesti rareori in viata. Daca te intereseaza calitatea, chiar merita sa faci forturi financiare!