Egregio, o conturare a noii identitati Vincon

egregio vincon OPD_7158_OK„Stim ca avem de recuperat mult la capitolul imagine, dar speram ca gama Egregio va reprezenta un pas decisiv spre pozitionarea noastra in topul preferintelor consumatorilor”. Acestea au fost cuvintele optimiste cu care reprezentantii Vincon au inceput evenimentul gazduit miercuri, 20 noiembrie, de restaurantul Stadio, eveniment in care nea fost prezentata cea mai noua gama de vinuri a producatorului din Vrancea. Sunt vinuri pe care Vincon le-a incadrat in clasa super-premium, insa nu sunt destinate sectorului HoReCa, ci consumatorilor care isi cumpara vinul din retail. Si alegerea pare sa fi fost inspirata, pentru ca, din cate ne-au destainuit amfitrionii, Nicu Mateescu, director de vinificatie si Simona Hancu, director de marketing, de la 15 septembrie, data la care a fost lansata gama, si pana la mijlocul lunii noiembrie s-au vandut deja 15.000 de sticle.

Publicitate
Excursii

Momentan, in gama Egregio sunt comercializate cinci vinuri. Un alb sec – Muscat Ottonel 2012, un alb dulce – Tamaioasa egregio vincon OPD_7188romaneasca 2011 si trei rosii seci – Merlot 2011, Feteasca neagra 2011 si Cabernet Sauvignon 2010, toate trei provenind din cel mai favorabil loc pentru vinurile rosii ale Vrancei, adica din plantatiile de la Cotesti. Din primavara, insa, colectia se va imbogati cu inca trei vinuri, mai precis un Rosé sec 2012 din Cabernet Sauvignon (DOC-CMD Cotesti), un alt Rosé, insa dulce, mai precis Busuioaca de Bohotin 2011 DOC-CMD Husi si un Chardonnay 2013, sec, vin realizat din strugurii uneia dintre cele mai noi plantatii ale Vinconului, cea de la Vartescoiu. Noile aparitii vor avea acelasi pret ca si celelalte cinci, care, pe raft, costa 46 de lei.

Poate unora li se va parea ca pretul e prea sus. Insa e vorba de vinuri catalogate ca super-premium si prezentate ca atare. Sticla, eticheta, dopul, sunt de cea mai buna calitate. Iar vinurile, in general, isi merita banii, chiar si acum, cand cele mai multe dintre ele isi traiesc inca adolescenta. Ba chiar copilaria, daca e sa ne referim la Muscatul care, venind din zona Panciu, aduce cu el o aciditate nu tocmai prietenoasa. Care, alaturi de alcool, domina finalul citric, cu usoare tonuri de miere. Daca un pic din aceasta aciditate s-ar fi regasit in Tamaioasa, vin care provine din struguri de la Husi, am fi avut in acest dulce cu 55 de grame rest de zahar un campion in stilul alsacian. Dar chiar si asa cum se prezinta, cu arome puternice de ceai de menta indulcit cu miere, bine echilibrat, rotund si cu un final lung, cu note tonice, vinul e frumos. Despre rosii, iarasi, de bine. In acest moment, cel mai echilibrat este Merlot-ul, care provine dintr-o vie de 38 de ani. Maturat 12 luni in baric, vinul vine cu arome de visina, vanilie si cacao, printre care se strecoara tonuri de menta. Rotund, balansat, cu taninuri catifelate si o aciditate vie, de visina, vinul prezinta si o nota salina, care ii confera un plus de eleganta. Cu o usoara aciditate volatila, nederanjanta, Feteasca aduce arome de pruna afumata, piele si ciocolata cu rom, insa in gust tineretea isi spune cuvantul, pentru ca pruna e inca verde, taninurile, usor prafoase, iar aciditatea nu e inca strunita.

Publicitate
IPPU

La fel de tanar, dar mai nelinistit se prezinta Cabernet Sauvignon-ul, provenit dintr-o clona romaneasca. Tineretea se simte din nas, notele vegetale si sangvinice dominand pe alocuri aromele de cirese negre, coacaze rosii, ciocolata si piele. Nu foarte dens, dar deja puternic, vinul lasa in final si note de vanilie si menta, dar si impresia ca, peste un an, doi, ne vom bucura mai mult de el. Si, daca tot am ajuns in zona de Cabernet, sa mai spunem ca una dintre surprizele propuse de Nicu Mateescu a fost degustarea unui Cabernet Sauvignon Beciul Domnesc Grand Reserve 2010. Strugurii proveneau tot de pe „Magistrala Cotesti”, insa din alta clona, iar vinificarea fusese un pic diferita. Stejarul american folosit la maturare imblanzise mai repede vinul, oferindu- i chiar note feminine, cu arome dulci de cacao cu lapte si visine in ciocolata.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013