Eleonora Rusu: “Vinul – sursa mea de energie, entuziasm şi canalizare a eforturilor profesionale”

Când mi-a spus că este de numai doi ani în domeniul vinului, nu prea îmi venea să cred: Eleonora Rusu e prezenţă constantă la evenimentele din domeniu, a urmat mai multe cursuri de specialitate în timp record, şi-a deschis propriul magazin online de vinuri, iar de trei luni, e noul Business Development Manager la SERVE Ceptura.
Cu o carieră de 10 ani în corporate banking (absolventă de relaţii comerciale şi financiar-bancare şi a unui masterat de Negocierea afacerilor comerciale), Eleonora spune că simţea că nu se mai regăsea în acel mod de viaţă, care-i oferea totuşi “stabilitate, confort şi performanţă”. Pasionată de vin, şi-a dorit o carieră nouă în domeniu, aşa că, în 2014, începea o serie intensă de cursuri (vezi caseta) şi înfiinţa magazinul Marelli Wines, în idea unei alte experienţe decât cea a unui job corporate. “Am vrut să cunosc mai bine piaţa, produsele, preţurile, distribuitorii, profilul clienţilor. A fost un experiment prin care am dorit să iau pulsul pieţei, iar concluzia e că piaţa creşte. Încet, dar sigur”, explică ea.

Publicitate
Oprisor

eli5Spune că postul de la SERVE se pliază foarte bine direcţiei profesionale vizate, cu atât mai mult cu cât aprecia de mult timp vinurile cramei din Dealu Mare. Se ocupă de promovare, organizare de evenimente / degustări şi dezvoltarea de oportunităţi de business pe canalele Corporate Clients, Clubul Cavalerilor şi export. Vorbind cu Eleonora, mi-am adus aminte de crezul contelui Guy de Poix, fondatorul SERVE, care îşi numea vinurile “delicate, feminine şi elegante”. Asocierea cu un om de promovare care să reflecte această imagine mi se pare acum cum nu se poate mai potrivită.
Eleonora, prin ce împrejurare a devenit vinul important în viaţa ta?
Din adolescenţă am avut contact cu vinul, fiind singura băutură alcoolică “abordată” ocazional cu tatăl meu. În timp, am ajuns să-l asociez cu sentimentul de relaxare, seara, când veneam de la birou. Toate momentele plăcute din viaţa mea erau cumva legate de un pahar de vin şi …toate momentele neplăcute se ameliorau cu un pahar de vin. Acum reprezintă sursa mea de energie, entuziasm şi canalizare a eforturilor din punct de vedere profesional. E o parte integrantă a vieţii mele.
Ce îţi place cel mai mult în domeniu?
Posibilităţile nelimitate de a te dezvolta şi de a te perfecţiona atât ca degustător, cât şi ca om de business. Oamenii minunaţi pe care i-am cunoscut. Posibilitatea de a fi inventiv, creativ. Lipsa monotoniei şi a situaţiilor şablon de care te loveşti la un job de birou.
Ce nu-ţi place sau crezi că ar trebui îmbunătăţit?
Mi-aş dori, la fel ca toţi cei implicaţi în domeniu, să avem o mai mare susţinere din partea statului, legislativ şi financiar (subvenţii, programe, proiecte). Mi-aş dori o mai bună comunicare şi cooperare între producătorii români. Progresul şi dezvoltarea trebuie susţinute activ de cât mai multe părţi implicate. Niciun producător nu poate avea individual forţa unei asociaţii puse la punct, bazate pe cooperare.
Câteva lucruri de care eşti mândră?
Asimilarea în timp foarte scurt a unui volum mare de informaţii şi experienţe în domeniu. Mă mândresc cu faptul că m-aţi invitat în juriul Premiilor de Excelenţă Vinul.Ro 2015, o experienţă importantă pentru mine. Rezultatele bune la examenele WSET.
Obiective / planuri?
Să îmi continui dezvoltarea profesională în domeniu: calificarea ca degustător autorizat, accesarea următorului nivel WSET, aprofundarea aspectelor de business din piaţa vinurilor, înţelegerea şi îmbunătăţirea mecanismelor prin care domeniul poate fi dezvoltat.

Pe scurt
Funcţie: Business Development Manager SERVE SA, Ceptura, Dealu Mare.
34 de ani, 10 ani de Corporate Banking (ofiţer recuperare credite, analist financiar dosare credit, Relationship Manager Corporate Banking).Primul job: contabilitate primară la firma tatălui ei.
În 2014 a înfiinţat magazinul Marelli Wines, unde vinde aproximativ 150 de etichete de la 25 de crame
Cursuri / programe de specialitate:
Curs de iniţiere în degustarea vinurilor, ADAR
WSET Level 1 Award in wines, WSET Level 2 Award in wines and spirits, WSET Level 3 Award in wines and spirits – toate “passed with distinction”
Curs de specializare în vinuri si degustarea vinurilor, ţinut de Alfred Binder
Curs de somelier susţinut de Sergiu Nedelea, Winetaste
5 vinuri preferate / recomandate SERVE: Vinul Cavalerului Fetească Albă, Terra Romană Rose, Terra Romană Fetească Neagră, Cuvee Amaury, Cuvee Charlotte.
Le recomandă iubitorilor de vin să încerce cât mai multe vinuri de la cât mai multe crame, pentru a le identifica pe cele ce corespund cel mai bine propriilor preferinţe.”Degustarea cât mai diversificată poate ajuta consumatorii să înţeleagă vinul şi să devină cât mai specializaţi si mai selectivi.”
Contacte: tel. 0723.150.503, e-mail: eleonora_rusu@yahoo.ro, eleonora.rusu@serve.ro, www.serve.ro

Publicitate
Caloian