En primeur de carte si vin cu Michel Rolland, gurul vinului

Editura franceza Glénat anunta “en primeur” aparitia cartii celebrului oenolog Michel Rolland intitulata “Michel Rolland. Le gourou du vin”.

Publicitate
Velvet

La opt ani de la aparitia filmului Mondovino (2004), Michel Rolland, personaj controversat al documentarului lui Jonathan Nossiter, isi lanseaza pe 4 aprilie 2012 istoria profesionala a celor 40 de ani de cariera. Publicatia “La Revue du Vin de France” anunta ca in cartea sa, scrisa in colaborare cu Isabelle Bunisset, faimosul enolog francez isi regleaza conturile cu Jonathan Nossiter, denuntand favoritismul si lipsa de corectitudine a realizatorului „despre care astazi nu se mai aude nimic”. Considerand ca in film imaginea sa a fost redata intr-o maniera tendentioasa, Michel Rolland isi reafirma admiratia pentru avocatul vinului, Robert Parker, acuzat in mod constant de uniformizarea gustului vinului, si arunca sageti catre criticii de vin precum Jacques Dupont (Le Point) si Périco Légasse (Marianne) care il critica de 20 de ani si cu care insa nu s-ar fi intalnit personal vreodata.

Michel Rolland, fiu de viticultor din Libourne, Franta, este unul dintre cei mai influenti oenologi din Bordeaux, consilier a mai bine de 70 de chateau-uri din toata lumea, printre care Pavie, Pontet-Canet, Smith Haut-Lafitte (Bordeaux), Harlan Estate (California), Tenuta Dell’Ornellaia (Toscana) si Clos de Los Siete (Argentina). Intitulat “regele cupajelor” a contribuit la modernizarea viticulturii si vinificatiei in Franta” inca din anii 60’. Stilul vinurilor sale este caracterizat de fructuozitate si note lemnoase, ambele impartasite si de criticul Robert Parker. Pentru acest nou stil, cu care a modificat modul de vinificatie pe intreg mapamondul, a fost insa destul de criticat, mai ales in documentarul Mondovino, care a condamnat ideea de uniformizare la scara mondiala a gustului vinului, care va duce la disparitia treptata a particularitatilor fiecarei zone si soi in parte.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Publicatia intothewine.fr a publicat un scurt interviu cu autorul despre aparitia cartii si mai ales despre titlul ales, care trebuie sa recunoastem ca nu e deloc modest. “E ceva vreme de cand mi s-a tot cerut sa scriu si 40 de ani de meserie nu e chiar nimic… Nu este o biografie, ci mai degraba o istorie si chiar o istorie pe care nimeni nu a mai trait-o si probabil pe care nimeni nu o va mai trai: sa faci vin in peste 20 de tari in vremuri cand totul se misca in lumea vinului” declara vestitul enolog.

Referitor la titlul se pare totusi ca ar fi fost ales din motive de marketing – termenul guru fiind usor de inteles in mai multe limbi internationale in care se intentioneaza a fi publicata cartea. Modestia apare in momentul discutiei despre influenta avuta asupra lumii vinului: “despre influenta pe care am avut-o, daca este vreuna, ea poate fi asupra elaborarii vinurilor, nu asupra pietei asa cum a avut Robert Parker. Noi facem vinuri care sunt jurizate de critici si acestia au sau nu o influenta asupra consumatorului.”

O alta noutate asteptata de iubitorii de vinuri este opinia creatorului de vinuri despre calitatea recoltei 2011 a vinurilor de Bordeaux. Potrivit acestuia, “degustarea en primeur va fi destul de dificila avand in vedere anii de glorie 2009 si 2010. Anul 2011 nu este un star, dar un bun millesime fara sa fie scump”.