Winemaker aspirant în adolescenţă, când îşi ajuta tatăl în via şi crama pe care familia le deţinea în Carei, Eniko a rămas multă vreme cu o pasiune latentă pentru vin. Asta până în 2010, când a scos lesa pasiunii, lăsând-o să alerge liberă pe Corso. Pentru că, efectiv, asta a făcut, a încercat – şi reuşit – să molipsească mulţi oameni cu această pasiune. Timp de cinci ani, la Corso, în Cluj, a făcut educaţie în vin, organizând măcar două degustări pe lună. Dar cum dragostea continua să crească, Eniko a ales să se ducă mai aproape de vie, mai aproape de vin.
Eniko, există psihologia vinului? Dar vinul psihologului? Nu? Atunci de ce să ai ales vinul?
– Vinul este terroir, este sinergia tuturor componentelor acestei noţiuni, fie ele loc, sol, climă, struguri, tradiţii sau oameni pasionaţi. Şi este deja îndeajuns pentru a crea o lume la care îţi doreşti să fii parte, nu-i așa? Când începi să înveți despre vin, devine și mai tentantă această lume, cu cât o cunoști mai bine, cu atât mai frumoasă, mai magică și mai „iubibilă” devine. E ca și când înveți o limbă străină, experimentezi o cultură diferită. Sau, mai pe scurt: e o mare pasiune pentru mine.
Ce îţi place în această lume, ce îţi oferă cea mai mare satisfacţie? Ce nu vă place şi aţi încerca să schimbaţi?
– Îmi place că mă lasă să împărtășesc oamenilor pasiunea mea față de lumea vinului. Şi mă bucur când văd în ochii lor că zâmbesc și preiau din această pasiune o bucățică mică, pe care unii o transformă cu timpul într-una comparabilă cu a mea.
E numai lapte şi miere lumea aceasta? Sau mai sunt şi lucruri care nu-ţi plac?
– Nu-mi place că nu există cooperare în domeniu, deși ne-ar ajuta pe toți o politică de promovare comună, cel puțin regională.
De ce ai ales Crama Carastelec? De ce ai recomanda vinurile de la Carastelec?
– Crama Carastelec a fost gândită pentru a produce vin spumant prin metoda champenoise, obținut din soiuri tradiționale pentru șampanizare. Pregătim un produs premium și unic pentru România, în ceea ce privește soiurile folosite și procesul de vinificare. Şi totul, de la recoltă până la etichetare, se face în propria cramă. Apoi e vinul petiant, Friza, primul din România obţinut prin metoda Asti, cu o efervescență naturală, fără adăugare de CO2. Şi mai e şi locul, pentru că amfiteatrul deasupra satului Carastelec este un terroir perfect pentru Pinot Noir, soi care ocupă aproape jumătate din plantația noastră. Ne mândrim cu un portofoliu întreg vinificat din Pinot Noir, de la vin petiant, vin alb, rose, roșu, până la spumant. E foarte interesant cât de maleabil este acest soi excepțional.
Spune-mi alte 5 vinuri româneşti pe care le-ai recomanda iubitorilor de vin?
– Ştirbey Spumant metoda tradiţională din Crâmpoșie, Bauer Fetească Neagră, Catleya Cabernet Sauvignon &Merlot, Avincis Fetească Regală&Pinot Gris, Balla Géza Furmint Stonewine. Dar mai sunt şi altele.
Recomadă-mi, te rog, cinci restaurante unde cartea de vinuri contribuie din plin la o experienţă culinară deosebită.
– Zama Cluj, cu rețete autohtone transilvănene, Privo Târgu Mureş, cu o listă de vinuri medaliată de către Wine Spectator, Restaurant Via Cluj, cu un meniu care e mereu cu un pas în fața trendului, Restaurant Graf din Oradea şi încă unul din Cluj, Lugano.
Enikő Negele, 40 ani
Manager branding și marketing Crama Carastelec – Sălaj, Crişana
Experienţa în domeniul vinului: 6 ani
Traseu profesional: De formaţie, Eniko e psiholog . După terminarea facultăţii a lucrat opt ani în PR, dar, paralel, a pus bazele unei firme care se ocupă de organizarea evenimentelor corporate, firmă pe care o deţine şi astăzi. În 2010 a deschis un wine-bistro în centrul Clujului, unde a promovat din răsputeri consumul de vin. Cinci ani mai târziu a trecut de partea cealaltă a baricadei, începând colaborarea cu Crama Carastelec. Dar scopul a rămas acelaşi : promovarea vinurilor locale, și “contaminarea” consumatorului cu pasiunea pentru vin. Eniko este şi cursant la Level 3 WSET.
Contacte: tel: 0722639914, e-mail: eniko@carastelecwinery.com, website: www.carastelecwinery.com
Carastelec nr. 604, jud Sălaj