Dworkin: „Vinurile romanesti sunt mult supraevaluate”

Mark Dworkin, oenologul care a reinventat marile vinuri clasice in Bulgaria, a ajuns in Romania si promite sa produca vin bun la preturi rezonabile.

Publicitate
Excursii

Sa intrebam in stil politienesc: nom, prenom, profession? Sau, mai bine zis, care v-a fost traseul pana sa ajungeti in coltul acesta de lume?

_mg_5754

Publicitate
IPPU

Daca incepem chiar cu inceputul, pot spune ca am inceput prin a ma naste. Prin februarie ’61, in Paris, unde am si ramas pana mi-am terminat studiile de biologie si biochimie, in 1984. Insa toate vacantele mele se petreceau in Bordeaux, tatal meu – om de stiinta devenit diplomat – fiind proprietar al unei suprafete din St. Emillion, asa ca am fost in permanenta aproape de vinurile bune. Vinul avea o oarece traditie in familie – un bunic avea o vie in Corsica. Dupa ce am obtinut licenta in biologie si biochimie, am inceput studiile de oenologie, pe care le-am absolvit in 1987.

Atunci am ajuns sa lucrez pentru Edmond de Rothschild – acesta fiind cel mai bogat dintre descendentii familiei Rothschild – la Chateau Clarke. De aici am ajuns director la o proprietate mica din Côtes des Castillon, apoi la Chateau Larmade, un „grand cru classé”, unde am ramas pana in 1999. Am plecat din cauza unor diferente de viziune pe care le-a avut cu proprietarii, un mare fond de investitii. Mai exact, i-am sfatuit sa se extinda, pentru ca era un moment in care pretul terenului scazuse foarte mult, iar firma avea nevoie sa se extinda. Ei au refuzat, iar eu am plecat.

Mult mai tarziu, in 2005, si ei au ajuns la concluzia ca dezvoltarea este necesara si au cumparat pamant, la un pret dublu fata de cat ar fi platit atunci cand i-am sfatuit eu… La sfarsitul lui ’99, am acceptat o slujba noua la Belfond si, in aceeasi perioada, am fost contactat de Karl-Heinz Hauptmann (unul dintre actualii actionari de la Bessa Valley / Enira si WineRo, n.r.), care m-a chemat in Bulgaria, sa gasesc un loc bun pentru vie. Am acceptat, si asa a inceput aventura mea in aceasta zona a lumii.

DIN BORDEAUX, IN BULGARIA

Si ati ramas aici…

Nu chiar, nu de la inceput, cel putin. Am ajuns in Bulgaria pe post de consultant, am pastrat slujba de la Belfond, cel putin pana in 2003, am lucrat mai intai cu mai multe crame din Bulgaria, apoi am dezvoltat mai multe proiecte in India, Rusia, Turcia… Partea mea de treaba era sa ofer consultanta pentru crearea, implementarea si dezvoltarea proiectului.

Nu v-a fost greu sa lasati in urma Franta, Bordeaux-ul?

La drept vorbind, lucrurile s-au potrivit de minune la acea ora. Ramasesem cu amintirea unui meci stupid de fotbal din ’92-’93, cu selectionata Bulgariei si, mai recent, ramasesem impresionat de vocile femeilor din muntii Bulgariei, puse in context pe albumul pe care l-au scos Sting si Peter Gabriel.

In plus, cand am ajuns in Bulgaria, am gasit un peisaj care mi-a adus aminte de Pirinei, deci pot spune ca debutul aventurii a avut loc sub auspicii bune.

Primul vin din Bulgaria?

Am inceput sa muncesc ca oenolog alaturi de Karl, care era „investitorul”. Asa a aparut ReDark, fabricat cu struguri din regiunea Damianitza, vin care a reprezentat o adevarata revolutie pe piata bulgara a vinului, la acea vreme.

Apoi a aparut Stephen (Contele Stephen von Neipperg, alt asociat in Bessa Valley, n.r.), care ne-a spus ca este si el incantat de ideea de a face vin in Bulgaria, dar ca acesta trebuie sa provina din via noastra. Cum existau programe SAPARD si alte posibilitati de dezvoltare, am trecut la treaba. Am achizitionat 300 de hectare intre noiembrie 2000 si august 2001. Pana in 2005 am plantat aproximativ 140 de hectare.

De aici, lucrurile sunt clare – desteleniri, plantari, constructia cramei… Unde ati ajuns acum?

mark-dworkin_mg_6816Sa spun doar atat: din cauza conditiilor de piata, o vreme nu ne-a interesat sa vindem ceva in Bulgaria. In 2009 am exportat 300.000 de sticle si am vandut in Bulgaria 130.000. La nasterea „pe piata” a vinului a contribuit destul de mult si faptul ca am putut folosi insemnele heraldice ale lui Stephen. Daca mai adaugi si ca vinul este bun, la un pret nu prea mare…

„SMOOTH AND SLOW”

In crama din Bessa Valley, primul lucru care sare in ochi este grupul de vase de beton. Din moment ce existau fonduri SAPARD, aveati si bani de cheltuiala, de ce nu ati ales inox, ca toata lumea?

Fata de inox, la vasele de beton dureaza mai mult sa ajunga la o anumita temperatura, insa apoi o pastreaza pentru mai multa vreme. Avem o vorba despre cum ne place noua vinul: „smooth and slow”. Aceasta este partea de „slow”.

In plus, la acel moment, chiar si cu sprijinul fondurilor europene, vasele de inox costau enorm. Vasele de beton sunt greu de construit, este vorba in primul rand de constructori foarte buni, de materiale speciale, care sa reziste in timp la aciditatea vinului… Insa acestea se potrivesc cel mai bine cu felul in care facem noi vinul.

Ati investit la Aliman, unde am inteles ca media anuala de temperatura este doar cu un grad mai mica… Sunt si alte diferente semnificative?

Sunt, si sunt multe. 2009 a fost un an exceptional in Romania, cu o vara foarte „smooth”, daca tot a venit vorba de „smooth and slow”. La Bessa, terenul este un fost fund de mare, fapt care se vede in materialele de constructie de la crama, care sunt pline de fosile… Predomina calcarul. La Aliman vorbim de un teren aluvionar, cu ceva calcar, pietris, nisip si un strat de argila alba.

La Adamclisi, unde am mai studiat zona, este vorba din nou de alt fel de teren. Daca ne hotaram sa plantam ceva acolo, va fi vorba de 5, maxim 10 hectare de Shiraz. Cert este ca in Bessa a fost o vara extrema. Daca vom face vinurile perfect seci, vor avea extrem de mult alcool.

Cu planurile de constructie a cramei ratacite prin birocratie, cum ati reusit sa vinificati primul rod, cel cules anul acesta?

Am inchiriat vasele de beton de la Corcova. Am fost nevoiti sa transportam strugurii 500 de kilometri, cu ma- sini frigorifice. Din fericire, strugurii au ajuns nevatamati la destinatie. Am ales, ca metoda, sa incepem cu butoaie vechi, mai putin agresive. Vom avea butoaie din 2006 si 2007, iar 10% din vin va ramane nebaricat, pentru prospetime.

FETEASCA NEAGRA, IMPRESIE PUTERNICA

Unde ati ajuns cu plantatia? Cand asteptam si celelalte vinuri?

In curand. Anul acesta vinificam Merlot-ul plantat in 2007 pe 20 de hectare. Am mai plantat alte 23 de hectare in 2008 si, cam in aceeasi perioada, 10 hectare de Feteasca Neagra si 27 de Cabernet Sauvignon. Nu am mari emotii, pentru ca stiu deja, cu aproximatie, la ce sa ma astept. Feteasca Neagra mi-a facut, e adevarat, o impresie puternica.

Stiu ca exista probleme in Romania cu faptul ca nu exista un standard de Feteasca Neagra, iar explicatia pe care o cred valabila este ca multi o culeg cand inca e prea verde. Daca e culeasa la momentul potrivit, se obtine o catifelare ca de Zinfandel. Asa cum este lucrata astazi, are un nas foarte verde. Cred ca vom face performanta cu Feteasca Neagra prin 2014-1015

Va asteptati la probleme in momentul intrarii pe piata? E aglomerat deja, si cu produse autohtone, si cu importuri…

Marea problema este nivelul de pret, care este enorm in Romania, cel putin pentru vinurile autohtone, dar si ca adaosuri practicate la importuri. In Bulgaria a existat acelasi fenomen, dar preturile s-au asezat, au scazut cu 30- 40%. E clar ca e o problema cand ceri 30, 40 de euro sau mai mult pentru o sticla de vin si descoperi ca aveai ceva mult mai bun de ales, la banii astia. Romania va da cu capul de pragul de sus, la un moment dat, si va durea rau de tot. Nu va fi o durere care sa treaca doar cu aspirina.

Mai mult, cred ca valul de importuri abia incepe. Cand se vor fi creat stocuri, pretul va scadea. Cel putin, eu sper sa scada, pentru ca altfel nu pot practica pretul pe care mi-l doresc fara sa para ca este un vin ieftin. Dar scaderea preturilor este o certitudine. Ganditi-va ca litrul de vin in Bordeaux a ajuns la 0,8 euro, chiar cu AOC Bordeaux si cu un cost de productie de 1,2 – 1,3 euro. Si, chiar daca 2007 a fost „THE vintage”, stocurile sunt inca mari. Sprijinul guvernamental a disparut, cererea a scazut, iar criza va cuprinde curand si Burgundia.

Evident, raman vinuri de succes, ca rosé-urile din Côtes du Rhone, la 10 euro sticla, care dispar din crame din aprilie al anului urmator… Romania ar trebui sa fie mai atenta la aceste fenomene, altfel revenirea cu picioarele pe pamant va fi deosebit de brutala.

29 thoughts on “Dworkin: „Vinurile romanesti sunt mult supraevaluate”

  1. In sfarsit, cineva care imi confirma temerile legate de politica de preturi la noi. Mark are perfecta dreptate; este cel putin deplasat sa ceri intre 20-40 de euro pt o sticla de vin romanesc, in conditiile actuale ale pietii. Normal ca ne vom lovi cu capul de pragul de sus, este inevitabil. Cu astfel de preturi,pe piata externa esti mort din start.

    In plus, ma bucur ca acelasi Mark a observat ceea ce am semnalat de multa vreme: adaosurile uriase pt vinurile de import…dar asta e alta poveste.

  2. în sfârşit cineva care nu e român şi spune lucrurile pe nume…nu pot să scot în evidenţă faptul că nu avem cultura vinului şi aberăm cp avem viţa de vie din timpul lui burebista..partea proastă este când te duci în supermarket şi mulţi oameni cu bani se uită „inteligent” la raftul cu sticle de vin ca să ţi arate vezi doamne că el ştie ce alege….mă pufneşte râsul şi mi vine să plâng cât de imbecili suntem şi mai rău este că nu ştim să facem nimic de calitate…aviz Muscatel

  3. Doar ca domnul acesta oricat de bine intentionat ar parea se ocupa deocamdata si cu vanzarea vinului bulgaresc si cum piata este cum este daca vinde el pierde sigur un roman.
    Nu ca nu ar avea dreptate din anumite puncte de vedere, dar am mari rezerve in legatura cu obiectivitatea lui.
    Si sunt vinuri si vinuri, sunt putine vinuri romanesti la 30-40 euro per sticla, hai sa fim seriosi, cate sticle intre 120 si 160 RON de vin romanesc sunt pe piata. Nu vorbim de cei care au cumparat 200 de sticle acum 8,10 ani si acum le vand ei la x2,x3 pretul lor.
    Si mai ales nu cumperi vin de 30-40 de eur sticla din supermarket, hai sa fim seriosi, eu nu am vazut in pretul asta decat sticle „magnum” sau vin frantuzesc, italian. Eu nu dau banii astia pe un vin tinut pe raft, in conditii de supraexpunere termica si luminoasa, in conditii de depozitare necorespunzatoare.
    Si mai este ceva, de obicei cand iti place o gama de vinuri nu prea renunti usor la ea, nu la banii astia. Cine cumpara sticle de vin romanesti intre 60-100 Ron butelia, pot sa va asigur ca participa la degustari de vinuri straine, experimenteaza si este in general un cumparator avizat. Pe de alta parte la Carrefour poti cumpara vinuri la 90-100 ron pe care le poti lua de la un magazin specializat, de pe centru la 60-70 de ron.

  4. ptr fulcrum
    orice vin românesc oricât arcosta el de ex. 40 de lei la orice oră din zi şi din noapte în comparaţie cu unul chilian , sud african sau australian este pierzător….atât la preţ cât şi la calitate.
    iar scuză mă dar vinul bulgăresc de calitate chiar este bun ..dacă cumva ai tendinţa de a considera contrariul ia şi gustă.

  5. Tind sa-i dau dreptate lui danyelp_77, insa eu as cobori un pic limita de pret.
    Sub 30 de lei ai putine sanse sa gasesti vinuri romanesti bune, mai ales in retail. Mai sunt si exceptii, dar destul de rare.

  6. Acum nu va suparati dar parca discutam despre mere, nu despre pere.
    Eu am avut de obiectat referitor la aprecierea despre vinurile romanesti de 30-40 eur sticla.
    A doua obiectie era legata de vin bulgaresc vs vin romanesc, iar eu imi exprimam indoiala referitoare la obiectivitatea cuiva care deocamdata traieste din vanzarea de vin bulgaresc.
    @danyelp_77: vinul bulgaresc de calitate e chiar bun? nu zau, eu zic ca si „vinul romanesc de calitate e chiar bun”.
    Si acum revin la comentariul tau legat de vin chilian, sud-african, australian vs vin romanesc. Nu lucrez in bransa horeca, nu sunt producator de vinuri, distribuitor sunt doar bautor. Acum 4 ani am degustat pentru prima data ……nu spun ce, 17 RON, si eram incantat de buchet, arome, etc….mai ales ca asa ceva bate la fund orice exista pe piata. Ma gandeam cum au putut dezvolta aemenea buchet la un asemenea cost. Unul dintre participanti la degustare mi-a spus doar atat: in emisfera sudica nu este interzisa introducerea de arome in vin si comercializarea rezultatului cu etichetarea drept vin. Pot sa-ti spun ca asta este unul dintre motivele pentru care de exemplu Chile nu vinde in Franta foarte multi vin(!?).
    Dar am divagat destul de mult, ca si opinia mea(foarte personala) exprimata mai sus, pana la urma totul tine de gust&sanatate&ce iti doresti, daca iti plac nuante mai clasice, sobre la un vin vei bea vin european(si/sau romanesc), daca vrei explozie de gusturi vei lua un vin din emisfera sudica. In privinta calitatii vinului romanesc, odata ce vor ajunge la maturitate ce s-a plantat/replantat, mai ales in domeniul soiurilor rosii, va creste natural calitatea acestuia.
    In final sa nu uitati ca pretul la care se vinde un vin este dictat in primul rand de cerere, apoi de oferta, si totul in acest domeniu este profund subiectiv.

  7. @fulcrum

    De ce oare cand cineva din afara vine si puncteaza realitati de pe la noi, incepem sa-i punem la indoiala obiectivitatea? Corect, Mark este implicat direct la Enira bulgareasca, dar hai sa mai spun ceva: va fi implicat direct si in productia autohtona de vinuri; el va fi responsabil cu vinificatia la Aliman, locul unde Enira a investit in Romania. Deci…

    La noi, principala problema este lipsa unei segmentari normale pe piata vinurilor. Ca de obicei, gandim si facel pasii necesari intr-un mod dezlanat si complet atipic, „original”. Exista vinuri foarte ieftine si vai de mama lor si exista vinuri in editii ulta, mega-limitate, la niste preturi foarte mari pt stadiul actual. In mijloc, e cam gaura neagra. In afara de Reh si Recas, nu prea sunt producatori care sa aiba game pentru toate buzunarele. Dar chiar si aceste mici exemple de mijloc parca se lupta sa ofere o calitate corespunzatoare pt banii ceruti. Eu nu inteleg de ce exista aceasta manie pt gamele high-end ultra-limitate, cand inca nu am trecut prin evolutia normala catre aceasta treapta. Aici mi se pare marea problema si nu mi se pare normal sa arunci pe piata vinuri de 20 de Euro cand sub tine se afla un ocean de vin prost si care se zbate in mediocritate. Sunt de acord sa treci la acest nivel dupa ce ai trevut prin toate fazele intermediare.

    Iar cu vinul chilian care nu este la cautare in Franta, mi se pare ca nu ai ales cel mai bun exemplu. Nici nu cred ca asta era scopul chilienilor. Sa fim seriosi, cum ar putea astfel de vinuri sa prinda intr-o tara cu asemenea traditie si care produce cantitati uriase de vin, oricum? Ce ii doare pe francezi acum nu sunt vinurile chiliene de pe piata lor, ci cum sa-si recastige pietele pierdute in fata vinurilor din Lumea Noua. Aici au fost destepti chilienii, australienii si altii ca ei: au atacat piete unde stiau ca au sanse si miscarea a avut succes.

    Ai perfecta dreptate insa ca pretul este dictat de cerere; si atata timp cat aceasta exista, treaba merge. Doar ca nu-mi place cum se intampla lucrurile pe la noi. Dar ce sa-i faci? Discutam si noi 🙂

  8. @ciprian: foarte corect segmentarea pietei, foarte corect oceanul de vin prost, poate nu prea inspirata alegerea cu Chile in Franta.
    Dar, domnul cu Enira ataca piata romaneasca pe segmentul de preturi peste 55 RON unde CRED ca, consumatorii sunt printre cei mai conservatori ca si consum dar pe de alta parte suspiciosi la pret. Deci atunci cand cineva este nou venit in piata(e foarte bine sa existe cat mai multa concurenta) si declara ca vinurile romanesti sunt supraevaluate si arata cu degetul la vinurile de 30-40 EUR unde vrea el sa intre, cred ca pot privi cu rezerve afirmatiile lui. Ar fi culmea sa zica ca, concurenta ar face vinuri mai bune decat el, dar a vrut sa fie subtil si a strecurat soparla ” sunt supraevaluate”.
    Revenind insa la vinul romanesc, cred ca prea ai despartit apele si te-ai oprit doar la 2: mai exista un vinarte, serve, halleywood care pot zice ca are game de calitate pentru toate buzunarele.
    Si pot enumera diverse exemple de game reusite de vinuri romanesti, nu sunt chiar atat de putine, si sub 30 ron au inceput sa se gaseasca(wine princess, divin , tezaur de la jidvei, 3 hectare, telna,..) exemplele pot continua. Am baut vinuri spaniole,italiene,austriece, frantuzesti, grecesti, bulgaresti, aprope pe toate chiar la origine:D, si pana in 8-10 eur(deci 30-40 RON) nu e situatia chiar asa de rea a ANUMITOR VINURI ROMANESTI.
    Vor dispare incetul cu incetul porcariile si din segmentul mediu, dar cred ca totul cere timp, educatia nu se poate face cu bata si mai trebuie cateva generatii de romani sa manance ciocolata.

  9. Eheee, stiu ca mai trebuie timp. Corect, educatia nu se face cu bata dar, pe langa canale gen vinul.ro sau blogurile unora dintre noi, ea nu prea exista. Aceasta educatie trebuie sa porneasca mai ales dinspre producatori, putinele magazine specializate, restaurante, etc. Atata vreme cat marilor producatori nu le pasa decat sa-si vanda produsele, indiferent de calitatea lor, nu va fi bine. Daca de aici nu se porneste cu dreptul, totul e in van. Degeaba bat eu toca pe al meu blog despre vinuri situate intre 10-20 Euro. La cati vizitatori am eu, nu am prea multa putere. Educatia trebuie sa vina dinspre cei care au putere mare de acoperire. Si multe restaurante au partea lor de vina. Eu sunt de parere ca acest canal este extrem de important in educatia consumatorilor. Dar, cu mici exceptii, ce vedem in meniuri? Eternele Beciul Domnesc, Grasa de Cotnari, Tohani sau Jidvei.

    Am cam ajuns la concluzia ca nu prea se vrea educatie pe aceste filiere. Lasa frate, ca merge treaba si asa! Totul in numele vanzarilor cat mai mari, ce mai conteaza calitatea. Trist, foarte trist…

  10. @ciprian: jidvei, murfatlar, tohani, etc, au echipa de vanzari care merge din restaurant in restaurant. Majoritatea clientilor nu sunt interesati decat de pret, majoritatea patronilor de restaurante…..nu au educatia formata, nu dau 2 bani pe calitatea vinului si provin din garda de dinainte de 90, chestia cu vinul li se pare o fitza, ceva nevandabil. Oricum crezi ca exista in cadrul ministerului turismului sau organizatiei lor patronale, sindicat, habar n-am cineva care sa vina sa le zica: „uite domnilor pentru o afacere de succes in domeniul asta trebuie sa aveti/faceti/implementati punctele 1…20, iar unele dintre ele sa fie legate de vin.Eu cred ca nu exista asa ceva.
    Doar cei care si-au deschis un restaurant punand pasiune in gastronomie sunt interesati de asa ceva. Si sa nu uit, a fost acum cativa ani un top al vinurilor pe vinul.ro, cred ca de dragobete, pe mine m-a socat alegerea juriului format din reprezentantii restaurante, supermarket, etcin materie de vinuri. Daca mai exista acel articol uitati-va si apoi reflectati cam unde este cultura vinului in Romania.

  11. vinul românesc este maiprost, mai scump şi mai ridicat în slăvi faţă de orice alt vin din afară….puteţi spune orice şi mă refer şi la aşa zişii cunoscători de vin autohtoni… facem o ţigăneală în orice şi mai ales în industria vinului….

  12. @danyelp_77: eu am incercat sa spun ca parerile domnului mark dworkin se impart totusi in obiective si subiective. Deci macar cele subiective sunt contestabile. La fel cum sunt si ale mele. Deci eu imi las portita de iesire in caz ca gresesc. Ultimul tau comentariu insa nu prea lasa de intors, esti 100% sigur si tot ce se produce in romania este in aceeasi oala.
    De Pasti am cumparat pentru degustat 2 vinuri: enira, reserve 2006, 95 RON vs cuvee uberland, 2007, 97 ron. E uite, uberland mi s-a parut peste reserve-ul de la enira, drept urmare o sa-mi cumpar mai multe sticle.

  13. Pt. fullll..curum…
    i
    inca o dovada de gandire desprinsa din cartile de philosfie stalinista …pe princiul ca …daca tot te-ai nascut aici este musai ca tot ce se face aici sa fie CEL MAI BUN ….si un astfel de indivd este greu sa recunoasca ca vecinul e mai bun ca el …

    Cu alte cuvinte gandeste ca limita vitei de vie este la noi si nu In Bulgaria ..asta inseamna de ca microcilimatul est emai bun …

    cat de despre cuve umberaland …oricum este aproape 21 de euro …ceea ce este ff mult in comparatie cu ce vin ai putea cumapara afar ala bani astia ..asta iti spunea MaRK …philosofule ..
    Unde pui ca vinurile comparate de tine sun vinifcate diferit… adica … cel de la recasa este in stil amrone …si til vinde la un pret de amarone …In Romania ..

    mai bine cauta o sticla de pignolo de la Villa Rubbini este 14 euro …si este cunoscut in toata lumea civilizata … e de 100 mai bun si este vinifcat in stil amarone

  14. fără a încerca să fiu ironic…sper că ceea ce e spus desonac să fi înţeles????!
    cât priveşte Enira îl poţi astfel compara cu Prinţul Matei…
    dragă Fulcrum oare de ce suferi de ceea ce ne caracterizează pe noi românii adică specialitatea de a ne da ochii peste cap când chipurile cunoaştem ceva….
    şi nu mai compara vinuri ce depăşesc o anumită sumă de lei de bun simţ ptr majoritatea românilor…nu uita că multe vinuri româneşti ce se vor de calitate sunt făcute de aşa zişii bişniţari ai vinului şi scoase pe piaţă cu preţurile astea tocmai ptr că stilul de caţă nu le dă voie să fie adevăraţi profesionişti (vasele sunt din tomberoane)
    singurul lucru bun ce am putea face este să ne cultivăm soiurile noastre atâtea cât au mai rămas ..2 sau 3 şi să le scoatem pe piaţă la preţ competitiv…
    dragă fulcrum ptr detalii de bun şi fin simţ legate de cultul vinului îţi vom sta la dispoziţie…

  15. Dragi iubitori de vin,
    Oricare ar fi parerea voastra despre interviul pe care l-am acordat, cert este ca Romania se confrunta cu o problema de imagine, atat in tara, cat si in afara granitelor. Mi-ar placea sa va cunosc pe toti, sa va ascult opiniile si sa discutam subiectul pe care l-am deschis. Radu a tradus cu exactitate ce am declarat (in cazul in care cineva si-a pus aceasta intrebare…!!!) Poate vom reusi sa organizam intr-o zi o audio-conferinta, un live chat.
    Pana atunci, nu incetati sa beti vinuri,
    dari sa fie de calitate!
    Marc

  16. D-le Dworkin, ideea unui live chat este excelenta! As invita si cativa reprezentanti ai producatorilor autohtoni la asa ceva, dar ceva imi spune ca vor ramane cam perplecsi la o astfel de idee 🙂

  17. Intrebarea si-a puso orice ar fi avut curiozitatea de incerca si altceva ..si nu ma refer la vinuri legenda ..si la gama de 15-25 euro care se vinde oriunde ..dar nu mai in romania Nu ..

    Problema este ca si pressa de specialitate cu mici exceptii face parte din grupul celor care isi bat joc …de consumatorul ..roman …asta pentru este un ignorant ..cu aere de diletent ..pusca si cureua lata ..
    Atat timp ca nu se va exprima o parere …obiectiva si nu se va impune un stil propriu …nu se va schimba nimic..
    acuma 2 am degustat un vin din turcia …soi autohton Kalecik Karasi…seamna izbitor cu Babeasca Neagra ..
    am ramasa surprins cate vinuri erau medaliata de la acest producator Doluca …si nu oriunde in Franta ..
    Acuma doi ani cand am fost in Turcia am luat Sarafin Cabernet Sauvignon..mi s-a parut bun . pretul era sun 10 euro ..intersant era zona …Gallipoli..prima cetate cucerita de turci in Europa in sec. xiv.

    Concluzia mea este ca desi suntem romani trebui sa recunostem ca facem cel mai prost vin din regiune ….si asta doar din ignoranta ..
    Putina lume stie …ca Bulgaria a fost prima tara care pentrat pita occodentala in ani 80…cu gamza la noi cadarca …cand romania …era plina de merlot ..ca na dadea productie mare

  18. Pentru Mark
    Sunt ff curios cum va fi feteasca neagra vinificata de voi ..

    Si o intrebare ?

    Dece nu ati plantat pettit verdot in Romania ?
    in bulgaria ati pus impreuna cu syrah …
    Asta m-a dezamagit un pic ca si syrah sin acte stiu ati planatat putin la podgorioa de la aliman
    In rest va felicit pentru interviu .

  19. @desonac,

    Din pacate, vinurile turcesti sunt destinate doar consumului domestic; fiind o tara musulmana (chiar daca destul de liberala), au reguli destul de stricte privind productia de alcool. De aici si preturile destul de mari pt vinurile turcesti. Dar, de acord, si acolo au inceput sa se produca exemplare destul de reusite…cat priveste bulgarii, acestia invadasera piata britanica in anii ’80, asa este.

  20. In princiu ai dreptate numai ca in ultima vreme din cat am citi eu ..ff multi consultanti de vin sunt prezenti acolo …Kalecik Karasi….si o sa le incer pe toate..
    sarafin -ul cabernet l-am avut din turcia .,,dar este din zona europeana ..asta ..
    ca dovada uite aici
    http://www.doluca.com/en_saraplar/karma_shiraz.asp
    un cupaj laudat ..nu am gust dar o sa fac rost ..
    Boğazkere acest soi este cel mai bun la ei si este recunoscut afara este un fel de king grappe ..pentru vinuri de cursa lunga .
    Ca sunt musulmani …stie toata lumea numai ca tocmai Mustafa Kemal Atatürk ..a infiintat centrele de viticole .. si doluca nu face exceptie ..unde pui ca este modernizat mai ceva ca multe de la noi . Vinurile ale nu sunt pentru consum domestic …ce rost mai are sa mearga la expozitie ..Nu vreau sa fiu tendentios dar cred ca au mai mult medalli decat murflatar la noi …si asta in epoca moderana …
    am ales murflatr ca o comparatie …pentru ca etimologia cuvantului este de orgine ..stiii tu ..

    4 dintre vinuri le gaesti in real …dar sunt gama de jos …de acolo am luat

  21. Poate incep turcii sa vina puternic si pe piata externa, cine stie? Nu prea m-am mai interesat de subiect, ce-i drept. Asta spuneam si eu; sunt o tara musulmana mai liberala (Ataturk sa le traiasca, e zeu in Turcia) dar, totusi, citisem ca impun taxe foarte mari pt alcool – chiar daca se poate produce in voie. Daca vor reusi sa treaca peste aceasta problema, vor avea succes si in afara granitelor.

    Depinde in care Real le-ai gasit; la mine, in Galati, n-am vazut nimic turcesc, din pacate.

    Cat despre Murfatlar si medaliile lor, hai sa nu insistam ca ma pufneste rasul; asta-i valabil si pt Cotnari, Jidvei, etc. Eu am retineri puternice in ceea ce priveste concursurile, la noi sau afara; da, este o modalitate de a se expune cei mai putini cunoscuti dar, conditiile in care se desfasoara si lipsa unor reguli stricte asupra mostrelor participante, ma fac sa nu le dau prea mare atentie. Uite, de exemplu, Cotnari castiga medaliile alea de aur cu vinuri numai de ei stiute, chestii dosite printr-un butoi minune, de vinoteca. Mi se pare o tampenie sa nu existe o regula stricta privind recoltele si loturile care participa la un concurs de genul asta. Unde mai pui ca e neloial fata de competitori…

  22. @desonac:
    1. te legi de pseudonimul meu, il pocesti………..se pare ca in primii 7 ani ai cam lipsit de-acasa
    2. eu vorbeam de calitatea & buchet vs pret………tu-mi vorbesti de metode de obtinere vs ce poti cumpara de-afara……….. De cand oare pretul unui vin este dat de metoda de vinificare? Eu credeam ca este legat de perceptia consumatorilor asupra a ce consuma. Eu vorbesc de mere si tu-mi vorbesti de cat de spalat pe maini e cel care le culege. Deci nu ma astept sa intelegi comentariile mele legate de vinuri, de fapt te rog sa le ignori, nu-ti sunt adresate, de fapt cred ca nimeni nu se poate ridica la nivelul tau de inteligenta.
    3. faptul ca sari de la o idee la alta, mai lansezi un atac personal, mai pocesti putin limba romana ma fac sa cred ca dupa ce ti-au placut desfasurarea primilor tai 7 ani, ai perseverat in continuare.
    @administratorii forumului: imi cer scuze pentru postul acesta dar nu m-am putut abtine. Promit sa fie ultimul de acest gen.

  23. @danyelp_77
    Eu nu contest ca majoritatea vinului romanesc nu-si merita banii. Sunt de acord ca in proportie de mai bine de 80% e facut prost si vandut la suprapret.
    Dar exista si exceptii.
    Dl.Dworkin poate ca face printre cele mai bune vinuri din lume. Eu ii doresc succes. Dar cel putin pe aici prin Ardeal vinurile facute de dansul se gasesc de vanzare intre 55 si 240 de RON. Tu zici sa nu fac astfel de comparatii(presupun ca te referi la cuvee uberland), ca majoritatea oamenilor nu-si permit asa ceva. Corect, dar eu am facut o comparatie intre un vin de 95 ron si unul de 97 de ron, incercand sa vad daca exista o diferenta neta in favoarea enira. Ma repet, eu am facut comentariile de mai sus in virtutea afirmatiei dl.Dworkin din articol: „cand ceri 30, 40 de euro sau mai mult pentru o sticla de vin si descoperi ca aveai ceva mult mai bun de ales”.
    Eu stiu ca pentru un consumator neavizat (95% din cazuri) cand se duce in supermarket sau la magazinul din colt sa cumpere un vin, daca vrea sa cumpere sa zicem un vin romanesc de 13-18 RON de exemplu, are o probabilitate de probabil mai mare de 7/8 sa cumpere o porcarie. Daca cumpara ceva din afara are o probabilitate de sub 1/3 sa dea chix. Eu stiu asta nu am ochelari de cal.
    Dar educatia se formeaza ca si gusturile in timp. Vinurile proaste nu o sa dispara pentru ca va veni cineva sa zica de maine nu se mai comercializeaza x,y,z. Ministerul agriculturii poate doar sa opreasca comercializarea falsurilor, fiscul poate determina inchiderea unor firme, etc dar ele nu pot opri producerea si comercializarea de vin prost. Romanii se uita sa fie cat mai ieftin si cat mai mult, citesc tabloide, se uita la televizor de-aia eu nu-mi fac mari sperante pentru viitorul vinului romanesc, cel putin pe termen scurt. Atata timp cat majoritatea e saraca si fara educatie la ce sa speri?
    Cu toate astea si fara sa ma contrazic, exista si exceptii de producatori romani, nu ma intereseaza ca proprietarul e italian, francez, australian, englez, ungur sau ce vrei tu, daca face vinul aici e romanesc. Sunt cativa care incetul cu incetul vor prinde cas si ei vor dicta trendul. Dar va dura.

  24. eu vorbeam de calitatea & buchet vs pret………tu-mi vorbesti de metode de obtinere vs ce poti cumpara de-afara……….. De cand oare pretul unui vin este dat de metoda de vinificare?
    Priviti o monstra de DILETENAT ….
    Tu treci prin mintea ta ce indruci acolo ?
    Pai buchetul si armoa unui vin …ceea ce compari tu incoerantule este obtinut prin vinificatia …iar metoda de vinificatie difera in functie de ce se doreste …ASTA NU PRICEPI TU ..

    Cat despre ce sustine Mark cu preturile este adevarat …dovada ca vinurile Enire se vand dublu aici .. …daca cauti in alte tari ..ai sa vezi pretul corect nu mai zic ca Bulgaria este la doi pasi ..

    Daca tot compari vinuri dupa pret ?

    incearca unu sec cu unu dulce vezi ce descopri .. ?
    Inca o dovada ca nu stii ce vorbesti ..

  25. Eu credeam ca este legat de perceptia consumatorilor asupra a ce consuma
    si uite dovada de snobism …in stare pure ..propun sa incerci numai ce este super scump ..
    insa ca dai de vinuri legenda ai sa intelegi si tu ..dece un CHEVAL BLANC …costa cat costa ..in comparatie cu un vinff bun facut de un producator tanar ..

  26. http://www.restaurantginger.ro !!!! un restaurant unde se fac degustari,un restaurant unde poti servi o cina excelenta sau chiar un prant extraordinar… unul dintre restaurantele din romania unde poti gasii cele mai multe vinuri si bune… va asteptam !!! calea grivitei colt cu barbu lautaru, vizavi de pod grant,nr.194 de Marti pana Sambata intre orele 13:00 – 22:00 Va asteptam !

Comments are closed.