Enira – Bessa (me mucho) Valley!

Cu toate ca nu spune mare lucru, numele Enira trebuie sa devina un punct de reper pentru orice pasionat de vin din Romania, mai ales ca in curand vinurile cu denumire de origine „Romania” ale cosmopolitei companii producatoare vor fi prezentate consumatorilor. Pana atunci, cei interesati pot evalua potentialul producatorului Bessa Valley Winery degustand cele doua vinuri propuse pietei romanesti (Enira si Enira Reserva), produse in Bulgaria, in regiunea Pahzardzhik, aflata la 120 km sud-est de Sofia. Editorii Vinul.Ro au analizat toate vinurile din portofoliul companiei Bessa Valley, iar ceea ce a uimit in primul rand a fost constanta calitatii la toate vinurile degustate: vinuri intense, complexe, cu personalitate, cu un bun echilibru al componentelor si cu o expunere aromatica impresionanta, ce aminteste de vinurile produse in Bordeaux. De la cele mai usoare, mai directe (Enira Rosé 2008 si Easy by Enira 2008), pana la cele mai complexe, ce se cer a fi descoperite, cum ar fi Enira Reserva 2006, Syrah by Enira 2007, dar mai ales BV by Enira 2007, toate urmaresc o linie de vinificare sofisticata. Podgoria Bessa Valley a fost infiintata in 2001 de catre un grup de investitori internationali din care fac parte Contele Stephan von Neipperg (proprietar al podgoriilor bordoleze La Mondonette, Chateau Peyreau, Chateau Canon la Gaffeliere si Clos de L’Oratoire) si Karl-Heiny Hauptmann (co-fondator al companiei ECM in Cehia). Aceasta podgorie acopera o suprafata de 300 de hectare, dintre care 140 pe rod. In Romania, acest grup de investitori a constituit in 2006 societatea WineRo, principalul obiectiv al acesteia, potrivit lui Ghenadie Bobeica, reprezentantul companiei, fiind acela de a produce vinuri de inalta clasa, care sa atace segmentul high-end. Astfel, in perioada 2007-2008 WineRo a infiintat in localitatea Aliman (Constanta), o podgorie de 80 de hectare, cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra.

ENIRA ROSE 2008

Un vin cu o culoare placuta, rosé-somon, cu tente de foaie de ceapa. Nasul este foarte proaspat, intens, cu arome de fructe rosii si trandafiri, iar atacul puternic ofera senzatii dulci de cirese si capsune. Este prietenos, racoritor, sustinut de o aciditate zglobie, cu un finish de grapefruit, lung si constant.

MERLOT – EASY BY ENIRA 2008

Este destinat sa poata fi baut in orice moment al zilei, sa fie prietenos, insa cu toate acestea etaleaza un amestec intens, aproape salbatic, de arome de condimente, frunza de brusture, coacaze si smochine. Gustativ, are un atac moderat, o evolutie constanta in intensitate si un final complex, picant, cu note de lemn bine inglobate.

ENIRA 2006

Un cupaj de Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon si Petit Verdot, rotund, bine imbracat de aromele puternice de cafea, piper si fructe rosii. Gustul este innobilat de un discret buchet de sticla, care ii confera niste tonuri usor iodate de miez de nuca, cu o textura catifelata si postgust foarte lung si condimentat.

ENIRA RESERVA 2006

Varianta evoluata a cupajului Enira 2006 lasa senzatia aromatica a unui mare bordolez: arome de piper proaspat zdrobit, mirodenii exotice si arome de cutie de lemn. Gustul are o componenta speciala, carnal-sangvinica, cu o evolutie exploziva si final de prune coapte, stafide si curmale.

SYRAH BY ENIRA 2007

Potrivit vinificatorilor, acest vin reprezinta examenul de maturitate al companiei Enira. Nasul iti ofera arome foarte intense si sumbre de lemn, piper si foi de dafin, cu unele note vegetale. Senzatiile dulci de curmale si smochine imbraca foarte bine limba, impunand o textura catifelata. Evolutie frumoasa, graduala si final astringent, foarte lung.

BV BY ENIRA 2007

Lemnul este prima senzatie aromatica pe care ti-o ofera acest cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot si Syrah, dar cu timpul se desface foarte frumos, in nuante de curmale, coacaze negre si piele. Gustul este un adevarat „killer”, intensitatea si structura sa bogata, facand aproape imposibila degustarea unui alt vin dupa. Taninii sunt inveliti frumos de tonurile de fructe rosii de padure, stafide si piper.