Zghihara de Averești, Grasa de Cotnari și un cupaj cu Șarbă sunt vedetele promovării a trei producători din Moldova în cadrul Transylvania International Film Festival 2023. Tot în premieră, cramele Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora (autoarele “vedetelor”) vor organiza și un workshop experiențial în cadrul căruia “participanții vor învăța să asocieze filmele cu vinurile, astfel încât ambele experiențe să se amplifice reciproc”, după cum se arată într-un comunicat de presă comun al celor trei producători. Workshopul va fi condus de business managerul Cramei Pandora, Andreea Lica, și de actorul Adrian Păduraru, un pasionat al vinului binecunoscut publicului român prin proiectul de televiziune “Frați de viță”, în care strălucește alături de fratele său, Cătălin Păduraru, lider al concursului de profil VINARIUM / International Wine Contest Bucarești.
Tudor Giurgiu: “O perspectivă unică asupra modurilor în care cele două arte pot fi consumate împreună”
„Vinul și filmele au aceleași motoare: viziune, creativitate, cunoștințe tehnice și o mulțime de bani. Ambele sunt forme de artă care au puterea de a seduce și de-și proiecta adepții printr-un simplu cadru sau înghițitură într-o lume a simțurilor și a emoțiilor. Salutăm inițiativa celor trei crame de a organiza împreună workshop-ul “Vin și Film” și credem că o astfel de activare va oferi o perspectivă unică asupra modurilor în care cele două arte pot fi consumate împreună”, a spus Tudor Giurgiu, Președintele Transylvania International Film Festival.
La rândul ei, Andreea Lica a arătat că “vinul românesc a fost mereu prezent în cadrul edițiilor TIFF, însă de această dată este unic faptul că trei producători importanți de vinuri și-au dat mâna pentru a iniția și educa publicul de la TIFF în asocierea filmelor cu vinurile”. E garantează personal invitaților de la TIFF că vinurile de la Domeniile Averești (Zghihara, Busuioacă sau Fetească Neagră), Casa de Vinuri Cotnari (Spumantele din Francușă sau Fetească Neagră, Grasa de Cotnari, ZAZ) și Crama Pandora (Mon Blanc, Mon Rose, Cuvée Pandora) îi vor încânta la petrecerile TIFF de anul acesta.
“Crama noastă a reușit și în trecut parteneriate și proiecte comune cu alți producători români de vinuri la evenimente dedicate industriei, însă este pentru prima dată când inițiem o astfel de colaborare în cadrul unui eveniment cultural de o așa anvergură. Ne bucurăm că le putem oferi iubitorilor de vin de la TIFF, împreună cu Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora, vinuri reprezentative pentru zonele viticole din care provine fiecare. Cu siguranță acest proiect este doar primul și o să ne vedeți împreună, poate și cu alți producători, la multe evenimente naționale și internaționale”, a arătat Crina Duluțe, Marketing Manager, Domeniile Averești.
“Casa de Vinuri Cotnari promovează asocierea producătorilor pentru comunicarea vinurilor românești intern și în afara țării și acest proiect este în concordanță cu politica noastră. Prezența la un eveniment cultural internațional de anvergură cum este TIFF este o realizare cu atât mai importantă cu cât toți trei promovăm vinuri din soiuri românești. Doar împreună vom reuși să aducem vinul la nivel de brand de țară”, crede Matei Ștefan, Co-owner Casa de vinuri Cotnari.
Din comunicatul de presă, despre cele trei crame reunite la TIFF
Despre Domeniile Averești
Cu o tradiție ce datează din anii 1874, Domeniile Averești au intrat pe piața de larg consum în anul 2010, în urma investițiilor de modernizare și extindere ale actualului proprietar, Constantin Duluțe.
Replantările și modernizarea vinificației de la Averești au însemnat investiții de peste 25 mil. Euro. La cele 650 ha deținute, în 2020, omul de afaceri Constantin Duluțe a mai adăugat încă 220 ha cumparate cu peste 2 mil. Euro de la fostul combinat de vinificație de la Huși, ajungând astfel la o suprafață de 800 de ha și o capacitate de producție de peste 10 milioane de litri de vin.
Domeniile Averești dețin cea mai întinsă suprafață din țară cultivată cu Busuioacă de Bohotin (220 ha) și sunt singurii care vinifică celebrul soi de struguri românesc Zghihară de Huși.
Vinurile produse de Domeniile Averești sunt an de an medaliate la concursurile interne și internaționale ceea ce dovedește atenția și tehnologia performantă cu care vinurile sunt produse.
https://domeniile-averesti.ro/
Despre Casa de Vinuri Cotnari
Podgoria Cotnari poartă istoria de peste 2000 de ani și tradiția neîntreruptă de producere a unui vin autentic românesc, sinonim cu excelența meșteșugului vinificării. Având la baza experiența și istoria Cotnari S.A., Casa de Vinuri Cotnari aduce excelența și inovația regăsită mai ales la vinificarea soiurilor românești precum Grasa de Cotnari, Francușa, Tămâioasa Românească, Fetească Alba, Busuioacă de Bohotin sau Feteasca Neagră. Inființată în 2007, Casa de vinuri Cotnari este un proiect ambițios are în exploare peste 350 ha, dar și conacul Vladoianu. Îmbinând modernismul cu îndelungata experiență și istorie a locului, Casa de Vinuri Cotnari a reșit sa-și impună vinurile atât în țară cât și peste hotare obținând numeroase premii și distincții.
Despre Crama Pandora
Cu o istorie a culturii viței de vie care se pierde în negura vremii, bogăția vinurilor din zona Focșani este menționată încă din sec. al XVII-lea, într-un manuscris descoperit de N. Iorga la Napoli. Construită pe vechea podgorie care a aparținut boierului Nicolau, Crama Pandora, deținută în prezent de omul de afaceri Doru Simiz, a cunoscut o ascensiune rapidă, mai ales după venirea talentatului oenolog Florin Manoliu, în 2020. Cele 45 de ha, dintre care 10 ha proaspăt replantate, sunt cultivate cu soiuri autohtone precum Șarbă, Plăvaie, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, dar și soiuri internaționale, au reușit să producă vinuri care să se impună în concursuri internaționale. Crama nouă care va fi inaugurată în curând, conacul care se află în plin proces de restaurare, linia foarte modernă de vinificație și stocare, împreună cu vinurile sunt expresia a ceea ce definim în prezent ca noul val al vinului.