EnoMove: gheridonul electric pentru vinuri

Daca nu merge clientul la frigider, merge frigiderul la client… Cam asa ar putea fi descris EnoMove Classic, primul dispenser de vin automat mobil, creat pentru a fi intrebuintat in restaurante. Chiar daca pare un mic gigant (1,47 x 0,75 x 0,5 metri si 85 de kilograme), „enomatul mobil” este un instrument usor de manipulat, de gestionat si de intretinut. Este genul de aparat care, daca ar „prinde pe piata”, ar putea sa schimbe cate ceva din fata mohorata si neprietenoasa a listelor de vin din cele mai multe restaurante, unde „vin la pahar” este intotdeauna sinonim cu „vinul casei”.

marian-timofti-enomove1Ce este, de fapt, EnoMove? Daca sunteti familiarizati cu dispenserele folosite pentru degustare in unele hypermarket-uri sau cu cele din (putinele) restaurante cu liste de vinuri foarte cuprinzatoare, nu trebuie decat sa va imaginati un asemenea aparat, cu loc pentru 4, 8 sau 16 sticle, pus pe roti. Sticlele desfacute se asaza in sloturi, vinul fiind instantaneu protejat impotriva oxidarii si infestarii prin injectia de gaz inert (oxid de azot). Doua baterii de 24 de volti (care nu trebuie sa functioneze decat cand dispenserul este „pe drumuri”, in rest aparatul poate fi tinut in orice priza) asigura in mod constant temperatura optima de servire pentru fiecare sticla. Software-ul preinstalat „citeste” fiecare sticla noua ca avand 750 de mililitri, apoi o portioneaza ca atare, existand trei cantitati standard de servire, care pot fi presetate de catre cel care intrebuinteaza aparatul.

Marketing, diversificare, studii de piata gratuite

Pentru clientul roman, care s-a saturat sa auda „doar la sticla” de fiecare data cand nu are timp sau chef decat de un pahar, dar si pentru cei care au curiozitatea sa incerce un vin nou, insa fara sa fie nevoiti sa goleasca tot cardul pentru asta, un asemenea aparat reprezinta o solutie la indemana si extrem de eficienta. Pentru carciumar, insa, este un instrument de evaluare a propriei liste de vinuri – el poate incerca vinuri noi fara sa riste comenzi mari, poate folosi aparatul pentru promovarea anumitor vinuri sau poate sa verifice, cu o marja mai mica de eroare, incotro se indreapta tendintele pietei. Insa cel mai simplu si mai evident avantaj este acela ca se pot servi 4-8- 16 vinuri diferite la o masa la care fiecare alege sa manance ce vrea, si fiecare isi asorteaza vinul de care are nevoie.

Demonstratia a facut-o somelierul Marian Timofti, la restaurantul Barbizon, din cadrul hotelului Pullman.

Patru oameni, patru feluri de mancare, si vinuri pe alese. Din pacate, aparatul doar conserva vinul (garantat pana la 3 saptamani!), nu il si repara, asa ca un Cabernet oxidat, care ar fi trebuit sa ajunga langa un t-bone, a fost inlocuit de un Merlot sanatos, destinat initial doar coastelor de miel.

Vinurile pentru puiul umplut si pentru cotletele de porc nu au avut, in schimb, nici o hiba. Cum s-ar spune, un avantaj specific pentru piata romaneasca: nu te mai certi cu chelnerul pentru ca e vinul oxidat – un pahar, mai treaca-mearga, nu e chiar ca o sticla… nu?