Enoturism: Umbra reginei Victoria. La Chateau de la Clapiere

Articol de Ioan T. Morar / Foto: Carmen Morar //

Publicitate
Domeniul Bogdan

IMG_7388Nu e un simplu domeniu din cele 18 cu eticheta Cru Classé din Provence, deşi e şi asta. Dar, mai mult, e un loc în care, pe lângă degustarea vinurilor, eşti în situaţia de a degusta şi puţină istorie. O istorie povestită şi intermediată chiar de proprietarul locului, Henri Fabre , a cărui străbunică, pe când era fetiţă, i-a oferit un buchet de violete reginei Victoria. Fetiţa se numea şi ea Victoria, părinţii o numiseră aşa chiar după regina Marii Britanii şi a Irlandei, împărăteasa Indiilor. În martie 1982, dornică să se odihnească departe de forfota staţiunilor mondene, regina Victoria petrece o vacanţă la Hyeres, unde vizitează şi acest domeniu şi primeşte, pe neaşteptate, buchetul de violete cules chiar aici. Peste ani, familia micuţei Victoria devine proprietara domeniului Château de la Clapiere. Întâlnirea dintre regină şi fetiţa cu violetele a marcat istoria acestui domeniu. Fiica Victoriei Constant este cerută în căsătorie de Henri Fabre (bunicul lui Henri Fabre, cel cu care discutăm), iar drept cadou de nuntă, cumpără domeniul Château de la Clapiere şi-l încredinţează, spre administrare, soacrei sale! Cercul se închide atunci şi se mai închide, o dată, în 2012, când Henri Fabre, strănepotul Victoriei Constant, a renovat castelul şi a amenajat un adevărat muzeu dedicat reginei Victoria, trecerii ei prin Hyeres şi legendarei întâlniri cu străbunica sa. Un muzeu serios, în care, pasionat, iniţiatorul lui a adunat obiecte, documente, bijuterii, fotografii care vorbesc despre epoca victoriană şi despre cea care a dat numele acestei epoci, regina Victoria. Henri Fabre vorbeşte cu pasiune, ca un mesager târziu al străbunicei sale.

IMG_7394Acum, la un an după o renovare la detaliu, tot locul e un spaţiu parcă extras din cotidian, o oază de linişte din alt timp, în care dacă vrei să rămâi poţi apela la apartamentele de închiriat. Vizita propusă de proprietarul transformat în foarte amabil ghid, continuă cu o grădină englezească şi cu lac plin de lebede albe şi negre, apoi cu un pavilion dedicat păsărilor exotice, papagalilor, peruşilor. Aproape am uitat că noi am venit acolo să discutăm despre vin. Până la urmă ajungem şi la acest subiect. În afara acestui domeniu pe care ne aflăm, Henri Fabre este proprietarul a încă cinci, unul dintre ele fiind Château de l’Aumérade, alt „cru classé de Provence”. Pe care, desigur, o să-l vizităm pentru un reportaj într-un număr viitor. Domnul Fabre este, de asemenea, şi negociant de vinuri, cu o activitate importantă de export. Printre ţările unde ajunge vinul lui (şi alte vinuri franţuzeşti care îi sunt încredinţate spre vânzare) este şi România. Da, îmi spune, importul e făcut de domnul Cristian Preotu, de la Le Manoir. Lumea e mică, îl cunosc şi eu foarte bine pe domnul Preotu! Producţia de vin se axează, pentru că suntem în Provence, pe rosé, dar menţiunea “cru classé” presupune neapărat şi producerea de vin alb şi roşu.

Publicitate
VinLaMunte

Rosé-urile sunt cupaje de Grenache, Cinsault, Syrah, proporţiile diferite dând vinuri diferite, toate, însă, la 14 grade, pentru anul 2011. Una dintre sticlele de rosé a fost concepută de Charlotte, fiica Victoriei Constant şi bunica lui Henri Fabre. Cuvée la Violette, Château de la Clapiere Cru Classé, Cuvée Victoria de la Clapiere sunt cele trei etichete sub care se produce rosé-ul, dar şi vinul alb şi cel roşu. În afară de asta, la magazinul domeniului se pot cumpăra şi alte vinuri produse de Henri Fabre, vinuri în sticle de colecţie, ornate cu cristale Swarowski şi denumite Diadema.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 67, noiembrie 2013