Magazinul de vinuri Ethic Wine se pregateste de schimbare. Dar nu una de complezenta, gen schimbam rafturile, mai trantim o reclama luminoasa si gata, ci de una consistenta, in care marketingul va avea un cuvant greu de spus. Va fi, mai degraba, trecerea la un nivel superior, la care vor pune umarul doi prieteni, Cornel Sandu, proprietarul magazinului si producator de vinuri, si Richard Fox, un specialist in vinuri recomandat atat de un „Advanced Certificate” WSET, dar si de o vasta experienta in marketing si in retail. Evident, de vinuri. „Vreau ca Ethic Wine sa fie un loc in care lumea sa vina si sa invete lucruri corecte si bune despre vin”, spunea Cornel. De la aceasta idee a plecat aceasta asociere care, in cazul in care va da roade, ar putea sa schimbe mentalitati in vanzarea si promovarea vinului. Fie ca e vorba de producatori, importatori sau distribuitori.
Cornel are incredere deplina in Richard. „Va avea mana libera. Organizare, reamenajare, marketing, servicii pentru clienti. Cat va ramane in Romania va fi aici”, puncteaza patronul. Dar de unde vine acest exces de incredere? Tot Cornel Sandu raspunde. „Decizia se bazeaza 50% pe prietenie si 50% pe priceperea si pe experienta pe care o are Richard. E un fin cunoscator al vinurilor straine, e ceea ce ne lipsea pentru a reusi sa aducem la Ethic Wine clienti care vor si altceva decat vin romanesc. Ma gandesc in primul rand la expati, aici, Floreasca, Dorobanti, e zona lor si e pacat sa nu reusim sa-i atragem. Iar daca ii vom determina sa aleaga magazinul nostru, vom ajunge sa ii canalizam si catre vinul romanesc, cu siguranta. Pentru ca ne propunem ca tuturor clientilor sa le recomandam mereu alt vin, evident, in functie de preferintele lor”.
MIC TRATAT DESPRE VANZAREA VINULUI
Richard e chiar optimist. „Inca n-am pus totul la punct si deja avem rezultate. Cu unul dintre furnizorii nostri am pus la punct o promotie, chiar agresiva as spune, si in doua saptamani am vandut deja 50 de sticle, in conditiile in care abia se vindea o sticla pe saptamana. N-a fost greu sa-l conving, stia si el ca marile castiguri in vin nu apar din adaosul practicat, ci din volumele vandute. Oamenii din industria vinului se plang ca taxele ii omoara si ca din cauza lor preturile vinului sunt, uneori, mai mari decat ar trebuie. Insa nu taxele reprezinta problema, ci adaosurile. Noi ne propunem sa lucram in continuare cu preturi oneste. Poate ca la unele vinuri vor mai creste usor preturile, dar la altele vor scadea”. Richard Fox nu-si face probleme ca ar putea sa piarda cativa furnizori, in conditiile in care nu se va intelege cu acestia. „Vrem sa dam credit maxim doar la 5 sau 6 furnizori din Romania. Cu ei vom face campaniile, cu ei vom organiza degustarile saptamanale”. De ce atat de dese? „Cu aceste degustari vom afla ce prefera consumatorul si ne vom orienta catre producatorul sau importatorul care ofera ce vor oamenii. Nu cred ca e cazul sa mai facem comenzi mari pentru niste vinuri, bune altminteri, dar care nu se vand. Nu inseamna ca-i vom exclude pe ceilalti, insa vom pune si noi conditii”.
O alta problema o reprezinta vinurile straine. Richard si Cornel chiar au discutat sa faca propriile importuri. „Sigur, vom lua si vinuri de la importatori, insa ne vom face propria selectie. Sunt cateva etichete pe care nu le gasesc deocamdata in Romania, altele care nu merita preturile cu care sunt livrate. Baza o va reprezenta in continuare vinul romanesc, insa pe clientul strain, pana ajunge sa-l descopere, trebuie sa-l atragi cu vinuri pe care le cunoaste. Noi vom incerca sa facem cea mai buna selectie, atat la vinurile romanesti, cat si la cele straine. De ultimele ma voi ocupa eu, de cele autohtone va raspunde colegul meu Lucian, care le cunoaste mult mai bine”. Selectia dura nu va ocoli celelalte produse din magazin. Vor disparea berea, ciocolata, insa nu se va renunta complet la brandy, whisky sau chiar vodca. „Chiar si bautorii de vin vor sa mai schimbe uneori gustul. De ce sa-i alung, cand pot sa le ofer eu asta?”. Ca producator si membru fondator al Asociatiei Producatorilor de vin din Dragasani, Cornel Sandu precizeaza ca va avea intotdeauna in magazinul sau un spatiu special dedicat vinurilor din aceasta podgorie.
RETAILUL PRIVIT CA O JOACA
Richard stie ce spune. Are o experienta vasta in vinuri si spirtoase. Atat in Hong Kong, cat si, mai ales, in Anglia, unde, timp de 6 ani, a lucrat pentru cel mai important retailer independent de bauturi, Thresher Group. De acolo a invatat ca retailul poate fi, uneori, o distractie. Un spatiu mic de depozitare nu e o problema in conditiile in care iti asiguri o informatie buna, astfel incat sa nu ramai niciodata fara marfa. Tot acolo a aflat ca serviciile pentru clienti sunt extrem de importante, si poate tocmai de aceea Ethic Wine face livrari la domiciliu. E drept, pentru minim 12 sticle, insa e un inceput. Detaliile sunt foarte importante pentru Richard Fox. „La acest magazin, fie iarna, fie vara, usa va sta permanent deschisa. Si asa romanii sunt inca destul de reticenti sa calce intr-un magazin de vinuri, o usa inchisa ar reprezenta o bariera in plus”. Un lucru e sigur. Pana cand nu va fi totul pus la punct in cele mai mici amanunte, nici vorba de redeschidere oficiala, cu surle si trambite. „Avem o singura sansa sa facem impresie buna. Asa ca totul trebuie sa fie perfect. Acest loc e fantastic, are un mare potential. Vrem sa ii dam puterea pe care poate sa o aiba. Si vrem sa aducem cat mai multi oameni aici. 90% dintre ei nu stiu mai nimic despre vin. Si sunt destul de nervosi cand intra prima data intr-un wine-shop. Daca le spui povestea vinului, daca le oferi pretul corect, se vor calma si vor reveni. Noi, aici, nu vom face doar comert cu vin, vom crea noi prieteni ai vinului”, promite Richard Fox.