Ca tot omul care în ziua de azi încă se autoidentifică “bătrânește” după gen bifând “M” în formularele tipizate, cunosc o paletă de culori care nu conține mai mult de 6-7 denumiri… Cu toată bunăvoința profesoarei mele de desen din generală și cu toate eforturile proprii ulterioare, violetul nu era printre ele – i-aș fi zis “mov”. (Sau “lila”, că tot m-a inspirat să caut pe Youtube melodia Lilac Wine – vă recomand s-o încercați în versiunea Miley Cyrus aici, Dave Gahan aici sau Nina Simone aici). Am învățat-o azi și v-o recomand: e cea mai nouă culoare de la Crama Oprișor – tocmai au lansat Feteasca neagră 2019 “eticheta violet”, pereche a legendarei “etichete roșii” (Cabernet Sauvignon, dar nu cred că mai are nevoie de prezentări pentru cititorii acestui site). Concluzia, pe scurt: am regretat, satisfăcut, că am băut-o – sunt rușinat că am profitat de tinerețea ei apetisantă (și nu tocmai inocentă).
O ediție limitată de 13.000 fără 15 sticle de 0,75 de pe Dealul Cioaca, așa că grăbiți-vă, chiar dacă va ține 10-20 de ani! “E mesajul de autenticitate pe care-l transmite Oprișorul lumii”
Culoare profundă, de dulceață de cireșe amare, cu bordură ușor violacee în lumina becurilor de la mine de-acasă. Nasul – de dulceață de cireșe, compot de prune și ciocolată neagră – aproape că nu mărturisește cele 24 de luni petrecute la baric și budane de 5.000 de litri. Și foarte bine că e doar o aluzie și că lemnul nu iese deloc vulgar în față – e o caracteristică a eleganței și echilibrului, după părerea mea. Gustul e plin de energie, de vibrație construită în pe fructe roșii și taninuri prezente, bine coapte, și o aciditate care poate părea agresivă momentan, cerând mâncare, dar care va susține acest vinuri de 14.9% vol alc. “A fost conceput atât pentru a ne desfăta în prezent, dar şi cu potențial de învechire, pentru cei răbdători, de peste 10-20 de ani. Este parte a mesajului de autenticitate pe care Oprişorul îl transmite în lume”, spun prietenii de la crama mehedințeană. Care mai povestesc că strugurii au fost recoltați în lădițe de 6 kg de pe dealul Cioaca – despre care am mai scris aici că a depășit demult stadiul de promisiune, devenind o certitudine. A urmat desciorchinarea și o zdrobire menajantă, cu presare la 1,4 bari, o macerație de 25 de zile cu remontaj și scufundarea căciulii la 21-26 de grade Celsius, și conversia malolactică la 19-20 de grade Celsius, după care maturarea la lemn 24 de luni și transferul la sticle (12.985 exemplare în total).
“Creație impresionantă” semnată de Veronica Gheorghiu și Liviu Grigorică, ilustrată de Ciprian Paleologu cu o “roată a vieții” și elementele care o hrănesc
“În iulie 2009 prezentam Cabernet Sauvignon al Cramei Oprișor, rămas înscris în memoria iubitorilor de vin ca “Eticheta Roșie”. Acum, în iulie 2022, la peste 10 ani de la acel eveniment, îi punem alături o nouă creație impresionantă: Feteasca Neagră – Crama Oprișor, care probabil va căpăta renumele de Eticheta Violet. Acest vin evidențiază potențialul oltenesc și amprenta autentică a zonei asupra unui soi național consacrat”, afirmă cei de la Oprișor. Vinul a fost creat de Veronica Gheorghiu și Liviu Grigorică iar conceptul grafic este semnat de Ciprian Paleologu, cunoscut fanilor cramei: “Am ales, pentru etichetă, să marcăm puternic prezența siglei Cramei Oprișor, configurată sub forma de roată a vieții în comuniune cu elementele naturale ce o hrănesc”.
E Feteasca neagră Crama Oprișor – dar îi puteți spune deja “Eticheta violet” – recolta 2019. Și țineți minte versurile: “I made wine from a lilac tree / and put my heart in the recipy…”