Concours Mondial de Bruxelles 2009 – din nou la inaltime

Cea de-a XVI-a editie a Concours Mondial de Bruxelles, cea mai mare competitie internationala de profil din lume, a avut loc la sfarşitul lunii aprilie in Valencia, Spania.

concoursmondial0915

Potrivit datelor oferite de organizatori, anul acesta au fost degustate aproximativ 6.300 de vinuri din 54 de tari producatoare, juriul concursului fiind format din 250 specialişti in oenologie şi jurnalişti de vin, din 40 de tari. La aceasta editie Romania a avut in concurs 35 de vinuri, cele mai multe probe de jurizat provenind din Franta, 2086.

concoursmondial0809

Sesiunile de degustare din cadrul Concours Mondial de Bruxelles 2009 se desfasoara pe parcursul a trei zile, juriul concursului fiind impartit in 45 de comisii, a cate cinci sau sase membri. Doua dintre acestea sunt destinate jurizarii vinurilor fortifiate (Porto, Jerez, Madera etc), iar alte trei bauturilor spirtoase, lichiorurilor, distilatelor si bauturilor alcoolice pe baza de vin. Jurizarea are loc in conditii optime degustarii vinurilor, in sali cu luminozitate, temperatura (18-22 grade celsius) si umiditate controlata, precum si cu un serviciu pe masura: pahare de degustare standard si monitorizare constanta a temperaturii vinurilor.

concoursmondial0619

Fiecare degustare este precedata de o calibrare simturilor si armonizare a capacitatii de notare a degustatorilor din comisii. Procesul de calibrare din prima sesiune de degustare este colectiv, iar cele din a doua si a treia zi sunt conduse de catre presedintii de comisii.

concoursmondial0554

Probele ce urmeaza a fi degustate sunt clasificate in serii omogene, pe baza caracteristicilor declarate de catre producator si a certificatelor de calitate, dupa un control riguros privind exactitatea inscrisurilor fiecarei categorii. Seriile oferite spre degustare sunt clasificate in functie de modului de vinificare, caracteristicile soiului, tipul vinurilor, cantitatea de zahar rezidual si culoare. De asemenea, stabilirea seriilor de degustare se face si in functie de zona de provenienta a vinurilor si categoriile de calitate. Fiecare serie este formata din cel putin 4-6 vinuri, maximul de vinuri degustate intr-o sesiune fiind de 50. Degustarile pentru toate seriile se realizeaza in orb, organizatorii concursului garantand un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat fiind anul de recolta.

concoursmondial0003

Vinurile degustate sunt evaluate urmarindu-se fisa de degustare, bazata pe modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola, principalele criterii de jurizare fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate si efervescenta, in cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate si evolutie), gust (intensitate, evolutie, calitate si persistenta) si nota globala.

Juriul concursului este atent selctat de catre organizatorii concursului, fiind format din specialisti in oenologie, profesori, jurnalisti, scriitori si critici specializati.

concoursmondial0002

In functie de punctaj, vinurile pot obtine mult ravnitele medalii. Astfel, daca au fost punctate intre 100 si 96,1 vinurile primesc Marea Medalie de Aur, cea mai mare distinctie a acestei competitii, daca se situeaza intre 87,1 si 96 de puncte primesc medalii de aur, iar esantioanele jurizate cu un punctaj cuprins intre 82 si 87 au primit medalii de argint.

Concours Mondial de Bruxelles a fost creat de catre Louis Havaux, fost preşedinte al Federatiei Internationale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Vin, prima editie avand loc la Brugges, in 1994. La editia de anul trecut, Romania a obtinut 14 medalii de aur şi argint, cele mai multe din istoria participarilor la aceasta competitie.

Vinul.Ro a fost prezent la aceasta competitie prin semnatarul acestui articol, membru in juriul degustator, Romania fiind reprezentata la eveniment şi de catre Dan Boboc, preşedintele Asociatiei Degustatorilor din Romania, Georgel Costache, director general Vincon şi Constantin Croitoru, director Sodinal.

concoursmondial0531

Concours Mondial de Bruxelles 2009 – in cifre

24.160 – de sticle de vin
6.289 – probe intrate in concurs
4.600 – de litri de vin degustat
2.550 – de litri de apa bauta in timpul degustarilor
2.000 – de pahare de degustare folosite
1994 – anul infiintari Concours Mondial de Bruxelles
556 – denumiri de origine
250 – de degustatori profesionisti
180 – de oameni mobilizati in organizarea concursului
75 – la suta dintre probe au un pret mai mic de 12,5 Euro
54 – tari producatoare
50 – de probe degustate de un membru al juriului intr-o zi
45 – de comisii de jurizare
29 – tone de materiale promotionale, fise de degustare, liste etc.
22 – kilograme de cork-stopere
16 – cea de-a XVI-a editie a Concours Mondial de Bruxelles