Pariati pe Merlot!

degustare-de-merlotEditorii Vinul.Ro au analizat luna aceasta 15 vinuri din soiuri Merlot produse in Romania, aceasta sesiune de degustare depasind toate asteptarile noastre: cinci vinuri au fost cotate la peste 80 de puncte (vinuri de recomandat), iar alte noua au primit peste 70 de puncte (vinuri peste medie, dar mare atentie la pret).

Publicitate
Velvet

Cele 15 Merlot-uri care au intrat in degustare au fost cumparate direct de pe rafturile supermarketurilor si magazinelor specializate, cu preturi cuprinse intre 10 si 100 de lei si reprezinta un esantion reprezentativ pentru intreaga oferta de Merlot-uri romane sti. O concluzie ce se poate trage in urma acestei degustari este aceea ca acest soi detine acel plus calitativ si de potential, cu ajutorul caruia ar putea sa traga dupa el intreaga piata vinurilor de la noi.

Merlot-ul cel mai bine cotat de juratii Vinul.Ro a fost Merlot 2006 – Crama Rotenberg, care a primit 86 de puncte pentru evolutia gustativa impresionanta si pentru personalitatea sa data de aromele foarte intense si foarte frumoase de visine salbatice, cirese negre si brusture. La fel de complex si interesant, a fost si Merlot 2006 – Prince Matei, un vin cu arome foarte distinse, cu impresii puternice de condimente, dar care, fata de Merlot 2006 – Crama Rotenberg, are un infim deficit la capitolul personalitate si evolutie gustativa. Foarte apreciate au fost si vinurile Merlot 2007 – Menestrel (catifelat, cu o evolutie buna si tonuri de cirese coapte, ciocolata si caramel), Merlot 2007 – Domeniul Coroanei Segarcea (o astringenta placuta si o aciditate ridicata, cu un atac bland de lemn, capuccino si visine negre) si Merlot 2007 – La Cetate (un vin cu o combinatia aromatica de visine negre, cacao si coriandru ce ii da o personalitate aparte), toate fiind apreciate la peste 80 de puncte, categoria vinurilor de recomandat.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Daca la alte degustari pe soiuri s-a intamplat sa nu avem probe care sa treaca pragul vinurilor peste medie (70 de puncte), de aceasta data noua dintre cele 15 vinuri au urcat peste aceasta limita. Dintre acestea merita amintite Merlot 2007 – Domeniul Coroanei Segarcea (79 de puncte), Merlot 2006 – Prince Stirbey (79 de puncte), Merlot 2006 – Prince Mircea (77 de puncte), Merlot 2008 – Caloian (76 de puncte), Merlot 2008 – Maisatru, vinul cu cel mai bun raport calitatepret (75 de puncte), vinuri intense, echilibrate cu o buna structura si concentratie aromatica. O mare deceptie a fost Merlot 2007 – Vinul Cavalerului, care, in ciuda corpului bunicel, a dezamagit de la prima inghititura pana la senzatia finala din cauza aromelor dezagreabile.

MERLOT 2006 – CRAMA ROTENBERG
IG Dealurile Munteniei
12,9 % vol. alc., sec
Producator: Crama Rotenberg
Ca sa fie apreciat la adevarata valoare, acest vin trebuie decantat. Dupa acest procedeu, vinul se deschide impresionant, etaland arome foarte intense si foarte frumoase de visine salbatice, cirese negre si brusture. Gustul sau este rotund, catifelat, cu o evolutie impunatoare si un final lung, intens.
Pret: 69 lei
86 de puncte

MERLOT 2006 – PRINCE MATEI
DOC-CMD Dealu Mare, Zoresti
14 % vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Culoare rosie, ce vireaza spre caramiziu. Nasul este foarte distins si complex, cu impresii puternice de condimente, cirese si miez de nuca. Gustul arata faptul ca invechirea la sticla ii prieste, imprastiind note puternice de coacaze si condiment.
Pret: 100 de lei
84 de puncte

MERLOT 2007 – MENESTREL
DOC CMD Dealu Mare, Ceptura
12,9 % vol. alc., sec
Producator: Crama Rotenberg
Aromele foarte frumoase, medii ca intensitate, amintesc de visinele zaharisite de dulceata, completate pe alocuri de niste ierburi aromate. Este catifelat, cu o evolutie buna si tonuri de cirese coapte, ciocolata si caramel.
Pret: lei
83 de puncte

MERLOT 2007 – DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
DOC-CMD Segarcea
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Arome de fructe rosii dulci, atinse de tonuri de cafea si condimente. Gustul are o astringenta placuta si o aciditate ridicata, cu un atac bland de lemn, capuccino si visine negre. Postgust condimentat, intens.
Pret: 29 lei
81 de puncte

MERLOT 2007 – LA CETATE
IG Dealurile Olteniei
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Combinatia aromatica de visine negre, cacao si coriandru ii da acestui vin o personalitate aparte. Se simte un usor buchet de sticla, mai ales in partea finala a gustului, dar este echilibrat, lasand in gura senzatii dulci de cirese coapte, vanilie si lemn.
Pret: 32 de lei
80 de puncte

MERLOT 2007 – DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
DOC-CMD Segarcea
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Aromele intense ale acestui vin reprezinta o combinatie de tonuri de prune coapte, piper proaspat zdrobit si coacaze negre. Un vin intens, prietenos si elegant, cu un final definit de tuse de ardei gras si cirese coapte.
Pret: 20 lei
79 de puncte

MERLOT 2006 – PRINCE STIRBEY
IG Dealurile Olteniei
14 % vol. alc., sec
Producator: Agricola Stirbey
Aromele elegante si intense de visine zaharisite, bine incadrate de tonurile de condimente si lemn, fac din acest vin unul relaxant, luminos. A evoluat foarte bine in sticla, este complex si echilibrat, cu un gust rotund si tanini bine integrati.
Pret: 54 lei
79 de puncte

MERLOT 2006 – PRINCE MIRCEA
DOC-CMD Mehedinti, Vanju Mare
13 % vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Aromele de fructe rosii sunt estompate de buchetul de sticla, care lasa sa se intrevada doar tonurile condimentate. Gustul este sobru, dominat de note de iod, lemn si prune afumate, iar finalul destul de astringent.
Pret: 35 de lei
77 de puncte

MERLOT 2008 – CALOIAN
IG Dealurile Olteniei
14,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Opri;or
Este un vin proaspat, intens, mai ales datorita senzatiei mineralitatii ridicate. Aromele sale ierboase, salbatice sunt imblanzite de notele de cafea, fructe de padure si cacao. Gustul, inca tanar, cu aciditate ridicata, lasa un final condimentat, persistent.
Pret: 25 de lei
76 de puncte

MERLOT 2008 – MAIASTRU
IG Dealurile Olteniei
14,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Senzatii gustative dulci, intense si gust intens de fructe rosii confiate si samburi de migdale. Este un vin tanar, condimentat, cu o astringenta vegetala pe final.
Pret: 16 lei
75 de puncte

MERLOT 2007 – NORTH RIDGE
DOC Dealu Mare
14% vol. alc., sec
Producator: Rotherfield Properties Un vin ierbos, cu arome intense de coacaze si ardei iute. Gustul ofera senzatii dulci, mai ales pe final, insa are o si astringenta iodata, care il dezechilibreaza usor.
Pret: 18 lei
72 de puncte

MERLOT 2007 – V – LEGENDS OF TRANSYLVANIA
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas O usoara nuanta de buchet de sticla acopera aromele moderate de cirese. Gustul dezvolta niste senzatii dulcege ce amintesc de visine si ardei gras, cu un final de condimentat, vegetal.
Pret: 15 lei
71 de puncte

MERLOT 2006 – DOMENIILE SAHATENI
DOC-CMD Dealu Mare
13 % vol. alc., demidulce
Producator: Domeniile Sahateni
Un vin comercial, din cauza gustului sau dulce, dar care nu este deloc de lepadat, avand o buna structura si un final foarte intens, cu arome de visine si tufanele. Senzatiile dulci il dezechilibreaza usor.
Pret: 12 lei
70 de puncte

MERLOT 2006 – PRAHOVA VALLEY SPECIAL RESERVE
IG Dealurile Munteniei
13 % vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood Constructia aromatica si gustativa a acestui vin este un pic dezechilibrata de niste tonuri de lemn, cam intense si de o astringenta data de taninii uscati.
Pret: 10 lei
70 de puncte

MERLOT 2007 – VINUL CAVALERULUI
12,5 % vol. alc., sec
Producator: SERVE
In ciuda corpului bunicel, acest vin dezamageste de la prima inghititura, pana la senzatia finala. Aromele de fructe rosii sunt acoperite brutal de note de pucioasa (hidrogen sulfurat si mercaptan), cu un final astringent, neplacut.
Pret: 17 lei
54 de puncte