Gusturile Europei rurale

TEXT ŞI FOTO: LORETA BUDIN

Publicitate
IWCB

gusturile_europei1Pe o farfurie, vreo opt tipuri de branzeturi, din patru regiuni italiene – Toscana, Abruzzo, Sardegna, Puglia – asteapta sa fie povestite. Renzo Fantucci, specialist in materie si maestru gastronom, ne initiaza in arta de a le degusta si asorta. Asa aflam ca ricotta (urda) din lapte de oaie, afumata cu lemn de afine, merge bine cu boabe mari de struguri; sau ca excelentul caciocavallo podolico, invechit minimum 5 ani – tipic pentru regiunea Puglia si realizat dintr-un lapte extrem de parfumat si de gras – isi dezvaluie adevarate complexitate doar acompaniat de gem de mere.

Ca peccorino din Toscana, din lapte de oaie, maturat timp de 60 de zile in butoaie de stejar (in straturi alternate cu frunze de nuc si plante aromatice), si timp de alte 100 de zile in recipiente ermetice, e o nebunie servit cu un strop de miere. Suntem la Clubul Muzeului Ţaranului Roman, si profitam din plin de aceasta scoala a gustului, organizata cu ocazia „Saptmanii hanurilor din Europa”. Evenimentul are drept scop promovarea zonelor rurale si a produselor lor traditionale. Italia e prezenta cu puzderie de produse: uleiuri de masline, mezeluri din cele mai variate si mai gustoase, carnati crud-uscati, legume conservate in ulei, dulciuri… Din toate avem ocazia sa gustam, si sa aflam mici „secrete” legate de prepararea lor. Romania etaleaza bunatati din zona Sucevei: carnati uscati cu busuioc (specialitate bucovineana), piept de porc umplut cu carnati afumati, muschi de vitel umplut cu pastrama de piept de pasare, branza de burduf…

Publicitate

Mamaliga cu cartofi, cu oua ochiuri deasupra, tochitura (buna, de se topeste-n gura), dispar cat ai bate din palme, spre bucuria maestrului in arta culinara Petronela Ciubotaru, autoarea bucatelor. Trei zile au durat initierile gustative, totul culminand in Piata Amzei cu „Zilele Dobrogene” – targ in toata puterea cuvantului: cu must, cu fum de pastrama, cu oale de lut, cu bors lipovenesc preparat sub ochii lacomi ai cetatenilor, cu branzeturi si carnati picanti de vanzare, cu paine de casa si cozonac. Grigore Lese si corul aromanilor farseroti din Cogeleac – septuagenari cu suflet tanar, care au emotionat publicul cu jocuri si cantece polifonice traditionale – ne-au purtat, pentru cateva ore, inapoi, la radacini.

VINUL.RO LA SAPTAMANA HANURILOR EUROPENE

Editorii Vinul.Ro au organizat, cu ocazia „Saptamanii Hanurilor Europene”, gazduita de catre Muzeul Taranului Roman la inceputul lunii octombrie, o seara a vinurilor romanesti, in incercarea de a compensa „infernala treime” a vinurilor autohtone pe care sommelierii si bucatarii (de top!) italieni au gasit-o in restaurantele autohtone.

S-au degustat Clos des Colombes Terra Alba si Sauvignon Blanc, Recas – Shiraz Limited Edition, Chardonnay Sole si Sauvignon Blanc Sole, Carl Reh – Siraz si Merlot La Cetate si Cabernet Sauvignon La Cetate Tezaur – si DAVINO – Alba Valahica, Purpura Valahica, Rose Merlot, Domaine Ceptura Blanc si Domaine Ceptura Rouge. Oaspetii, placut impresionati, au decis ca media tuturor vinurilor se afla in jur de 80 de puncte, dar au mentionat, pentru a se consemna, ca viata lor profesionala ii pune zi de zi in fata unor vinuri exceptionale, deci nota acordata este chiar mai severa decat cea a unui juriu profesionist.

Cert este ca doua vinuri romanesti – Shiraz-ul de Recas si Feteasca Alba de la DAVINO – au plecat spre Bruxelles, unde vor fi degustate in preajma ceremoniei in care bucataria mediteraneeana va fi declarata drept patrimoniu universal.