Regina vinului, un spectacol romanesc

LORETA BUDIN

Publicitate
Oprisor

regina1Domnisoarele urca, pe rand, pe scena, numai unduiri, toalete lucioase, zambete languroase. Una e studenta la relatii publice (Doamne, multe-s!), alta, la medicina veterinara. Toate-s printese, reprezinta diversi producatori si daca sunt alese regine, promoveaza vinurile romanesti la evenimente interne si internationale. Atunci, de ce nu le-o fi invatat careva macar cum se tine corect paharul? Caci toate, fara exceptie, au o boala: apuca zdravan cupa cu toata mana, ca pe banana. Cu miscari teatrale, fatucile isi toarna, pe rand, vin in pahar, si-l clatina rapid pe la nas, de la stanga la dreapta, de parca ar mirosi o batistuta cu odicolon. Sau un platou cu sarmale. Unele inchid, extaziate, ochisorii, pentru mai mare efect (ahhh…), altele se uita prin transparenta sticlei ca curca-n lemne. Dupa etapa de falsa amusinare si fals examen vizual, ca la un semn, se pun pe recitat textul de la marketing: „licoare bahica (sic!) rosie, catifelata si echilibrata”; „pamant reavan si umed”; „Feteasca Neagra e un vin care se gaseste numai la noi, in Romania (nu, zau?! – n.n.)”; „vinurile albe se recomanda a fi servite” s.a. La mese se fumeaza intens si se rade gros. Asta imi aminteste de balurile bobocilor din studentie, cand miss-ele din concurs erau, invariabil, ciuca bataii de joc.

regina2Printesele dispar, se decerneaza premiile pe 2008 ale industriei vinului romanesc, apoi – tup! – iata-le din nou pe scena. De data asta, sunt toate-n par. Si-au tras rochitele de gala, gata sa crape pe ici, pe colo, pe unde trebuie, pe la rotunjimi. Una face exceptie: e imbracata intr-un soi de roba africana, cu maneci liliac si cu un slit frontal care se opreste fix in dreptul altei deschizaturi, mai intime. De altfel, ca sa puna in valoare acest aspect, domnisoara cu pricina sade numai cu mainile departate de corp, intr-un soi de auto-rastignire impusa. Nu pare s-o doara nimic, dar, dupa mai bine de 20 de minute de crucificare, careva, din public, trage concluzia ca domni soara sigur-sigur si-a rupt mainile la patinoarul din Drumul Taberei. Altcineva opineaza insa ca poate sufera de sindromul Iisus. O fi… La final, se anunta castigatoarea. Chiote, aplauze! Ea e regina vinului romanesc! Pam-pam! Îti vine sa spui: asa vin, asa printese, dar stii ca nu-i adevarat. Se poate si mai rau.

Publicitate
Oprisor

PREMIILE INDUSTRIEI VINULUI ROMÂNESC – GALA VINULUI 2008

Gala Vinului Romanesc 2008 si-a desemnat pentru a cincea oara premiantii, in prezenta a peste 250 de invitati, in cadrul unui eveniment organizat, la sfarsitul lunii noiembrie, de catre Patronatul National al Viei si Vinului si WBF/GTZ Romania.
*** Cel mai bine vandut vin alb DOC – Grasa de Cotnari
*** Cel mai bine vandut vin rosu DOC – Zestrea Murfatlar – Pinot Noir, Merlot
*** Cel mai vine vandut vin spumant DOC – Margaritar alb – Jidvei
*** Cel mai important exportator de vin romanesc – Cramele Recas
*** Producatorul cu cea mai buna campanie de comunicare – Carl Reh Winery – Erotikon
*** Cea mai extinsa suprafata nou infiintata cu vita de vie – Jidvei, 250 Ha
*** Cel mai medaliat vin romanesc la concursurile internationale recunoscute de OIV – Lacrima lui Ovidiu 12 – Murfatlar
*** Oenologul anului – Malutan Ioan – Cotnari
*** Jurnalistul de vin al anului – Cezar Ioan, Vinul.Ro
*** Premiul special Playboy Romania: Cramele Halewood – Feteasca Neagra Private Reserve 2006 – „Cel mai senzual vin romanesc”
*** Premiu special „Academia Catavencu”: Cramele Recas – Syrah, „pentru ca a demonstrat ca strainii se simt bine in viile romanesti”
*** Premiu special Revista Flacara: – Murfatlar Romania – Lacrima
lui Ovidiu
*** Premiul special GTZ – Editura AD Libri
*** Premii speciale PNVV: SC Domeniile Dealu Mare SRL, Televiziunea Romana, Radio Romania – Antena Satelor
*** Premiul special „La portile orientului”: Vincon Vrancea, pentru gama „Levant”
*** Regina Vinului Romanesc 2009 – Printesa de Cotnari