Top Rose

La Vie en Rose – 6 vinuri in degustare

Publicitate
Ravago

O degustare de vinuri rose a fost organizata luna aceasta de revista Wine & Spirit Club la restaurantul Moft din Capitala (str Sirenelor nr 87, in apropiere de Hotel Mariott, tel. 021-410.61.02). Probele inscrise in competitia pentru inimile celor prezenti au fost in numar de sase, degustarea desfasurandu-se in orb, pe un sistem de fise de evaluare foarte aspru, folosit de OIV (potrivit acestui sistem, se depuncteaza defectele, astfel incat vinul cel mai bun este acela care acumuleaza cele mai putin puncte).

roseuri_degustate_la_moft

Publicitate
Oprisor

Au fost alcatuite doua jurii separate, unul de patru persoane – format din profesionisti provenind din alimentatia publica – Elena si Aurora Dobrin, Casa Vitis, Lidia Feher, restaurantele Moft si Gogosaru si Mihai Bucuroiu, revista Wine & Spirit Club – iar cel de-al doilea format din 5 membri: un somelier – Sergiu Nedelea, manager al restaurantului Casa Iancului si promotor al conceptului Wine Taste, un doctor in viticultura – Catalin Galan, un profesionist in comertul cu vinuri – Valentin Stirbu, un specialist in comunicare – George Moisescu,, castigator al Premiului pentru Excelenta in Relatii Publice pentru campania Davino de anul trecut, si un ziarist de vinuri – Cezar Ioan, www.vinul.ro .

In ordinea intrarii lor in scena, vinurile au fost:
• Merlot Rose V-Drinks 2006, de la Cramele Recas;
• Cupaj Merlot + Cabernet Sauvignon Davino 2006;
• „Te iubesc mult”, de la Cramele Recas;
• Rose Terra Romana de la SERVE-Vinul Cavalerului;;
• Merlot Rose 2005 de la Cramele Recas;
• Cupaj de Cadarca si Pinot Noir 2006 de la Wine Princess, Minis.

Ambele jurii au cazut de acord fara niciun fel de discutie ca vinul cel mai nereusit din degustare a fost cel din urma prezentat, adica cupajul de Cadarca si Pinot Noir de la Minis. Numarul total al punctelor de penalizare a fost de 499 in primul juriu (format din 4 persoane) si de 469 puncte in cel de-al doilea juriu (format din 5 persoane). Principalele critici aduse acestui vin au fost slaba intensitate a mirosului, gustul plat, greoi si o senzatie generala de vin oxidativ, lipsit de prospetime si armonie.

Daca in ceea ce priveste ultimul clasat lucrurile au fost limpezi, pentru primul loc in clasament s-a dat o batalie grea. Juriul de 4 persoane, format in majoritate din persoane activand in domeniul alimentatiei publice, a „vazut” pe primul loc un vin mai comercial, cu rest de zahar si putin acidulat, capabil de a genera volume mari de vanzare – „Te iubesc mult”, de la Cramele Recas, in timp ce juriul al doilea, mai eterogen dar relativ mai informat asupra noutatilor de pe piata high-end, a optat pentru Davino 2006 ca fiind castigator al intalnirii, datorita prospetimii evidente, a intensitatii mirosului si gustului, a tariei alcoolice ridicate si a echilibrul armonios al acestuia.

Ambele jurii au considerat ca un vin de Recas se situeaza pe locul al doilea, insa daca reprezentantii industriei ospitalitatii s-au decis asupra Merlot-ului 2006 V-Drinks, celalalt juriu a considerat ca Merlot-ul 2005 de la Recas este mai reusit. Decizia n-a fost una usoara, juriul a revenit cu degustarea asupra V-Drinks 2006 (primul prezentat), pentru o reevaluare la final, inainte de desecretizarea probelor. Oricum, juriul profesionistilor din restaurante a plasat Merlot-ul 2002 de la Recas, pozitionat de celalalt juriu ca fiind al doilea, pe locul trei, ceea ce arata o apreciere inalta a acestuia.

degustare_roseuri

Iata clasamentele rezultate in urma degustarii, in functie de aprecierile fiecaruia dintre cele doua jurii.

Juriul 1 (Elena si Aurora Dobrin, Lidia Feher, Mihai Bucuroiu):
Locul I: „Te iubesc mult”, 2006, Recas
Locul al II-lea: Merlot rose 2006 V-Drinks, Recas
Locul al III-lea: Merlot Rose 2005, Recas
Locul al IV-lea: Merlot + Cabernet Sauvignon Davino 2006
Locul al V-lea: Terra Romana, SERVE-Vinul Cavalerului
Locul al VI-lea: Cadarca + Pinot Noir 2006, Minis

Juriul 2 (Sergiu Nedelea, Catalin Galan, Valentin Stirbu, George Moisescu, Cezar Ioan):
Locul I: Merlot + Cabernet Sauvignon Davino 2006
Locul al II-lea: Merlot 2005, Recas
Locul al III-lea: Terra Romana, SERVE-Vinul Cavalerului
Locul al IV-lea: Merlot 2006 V-Drinks, Recas
Locul al V-lea: „Te iubesc mult”, 2006, Recas
Locul al VI-lea: Cadarca + Pinot Noir 2006, Minis