Explozie a vinului moldovenesc in Romania

Timp de doua zile, bucurestenii au avut ocazia sa deguste vinurile si preparatele gastronmiei moldovenesti si sa se delecteze cu un program artistic sustinut in exclusivitate de artisti de peste Prut, in Piata Constitutiei.

Publicitate
Samburesti

Festivalul vinului din Republica Moldova a fost precedat si de o intalnire intre producatorii moldoveni si oameni de afaceri si presa din Capitala, organizata la sediul Camerei de Comert si Industrie (CCIB). Cu acest prilej, s-au abordat cateva aspecte interesante cu privire la locul vinurilor de peste Prut pe piata Romaniei. Astfel, Stefan D. Popa, presedintele CCIB a aratat ca „dezvoltarea comertului si cooperarii economice cu firmele de pe malul stang al Prutului, constituie obiectivul unui program prioritar de actiuni, incarcat cu semnificatii deosebite“.

Exporturile de vin moldovenesc au crescut exponential – de la circa 650.000 USD, valoare inregistrata la finele anului 2005 – la 25 de milioane USD, conform estimarilor facute de autoritatile de la Chisinau. „Desi piata romaneasca este dintre cele mai dificile, din cauza concurentei extrem de dure a vinurilor romanesti“ – dupa cum aprecia Iurie Mudrea, director in cadrul Agentiei Moldova-Vin – vinurile moldovenesti au reusit sa se impuna prin calitate, certificata conform standardelor europene. In plus, potrivit sursei citate, sortimentele de vin de peste Prut difera de gama oferita pietei romanesti de producatorii autohtoni, a subliniat oaspetele.

Publicitate

Potrivit unui comunicat de presa al CCIB, strategia nationala de dezvoltare a sectorului viti-vinicol in Republica Moldova a impus un ritm accelerat de innoire a plantatiilor de vita de vie, numai in 2006 sadindu-se 4.600 ha, in timp ce in tara noastra se planteaza mai putin 1.000 ha anual. Moldova are in prezent circa 150 de mii ha de vie, din care 115.000 ha sunt cultivate cu soiuri nobile. 60% din productia obtinuta se proceseaza in cele 280 de companii ce activeaza in complexul viti-vinicol moldovenesc, 90% fiind destinat exportului in 43 de tari, Romania fiind o destinatie strategica .

Sub aspect economic si comercial, Romania este o poarta deschisa pentru Republica Moldova catre UE. Investitiile de capital moldovenesc in Romania se ridica la 17,8 milioane USD, conform estimarilor facute la 31 martie 2006 si citate in comunicat. Astfel, Republica Moldova ocupa locul 37 in topul investitorilor straini. Potrivit acordului incheiat cu Uniunea Europeana, Moldova beneficiaza de un sistem generalizat de preferinte GSP Plus, ceea ce inseamna ca dupa 1 ianuarie 2007, circa 75% din exporturile de marfuri de origine moldoveneasca vor avea acces liber pe piata Romaniei.