Exportul de vin moldovenesc conditionat politic

Rusia reia exportul de vinuri produse in Republica Moldova, insa numai pentru cinci companii producatoare de vinuri. Serviciul Sanitar din Federatia Rusa, care a introdus embargoul asupra vinurilor moldovenesti in martie 2006, a eliberat actele necesare pentru reluarea exportului de vinuri din Republica Moldova, dar numai pentru cinci producatori: doi dintre ei sunt din regiunea nistreana, iar celelalte trei companii apartin unor oameni de afaceri din Rusia. Aceasta decizie a starnit nemultumiri in randul autoritatilor de la Chisinau, dupa cum transmite BBC, citat de Rompres.

Publicitate
Excursii

Vladimir Voronin a precizat ca acesta conditii sunt inacceptabile si ca „i-am interzis sefului Agentiei Moldova-Vin, Valeriu Mironescu, sa vanda timbre de accize pentru sticlele ce urmeaza sa ajunga in Rusia, daca nu li se va permite tuturor companiilor, in baza unor norme comune, sa isi exporte vinurile”.

El a subliniat ca in spatele deciziei de a le permite doar celor cinci companii sa isi exporte vinurile s-ar ascunde niste interese oculte, ale unor persoane influente de la Chisinau si Moscova. |n opinia sefului statutului moldovean, sub acoperirea companiilor respective, pentru un anumit comision, in Rusia ar urma sa fie exportate si vinurile altor producatori. Presedintele Voronin a mai declarat ca asemenea decizii contravin normelor de comert international.

Publicitate

„UE nu ne pune asa conditii. Normele Organizatiei Mondiale a Comertului nu prevad deloc asemenea conditii si Rusia, care tinde sa fie membra a OMC, nu trebuie sa faca acest lucru”, a afirmat Vladimir Voronin. |n replica, seful Serviciului Sanitar, Ghennadi Oniscenko, a calificat aceste afirmatii ale presedintelui Voronin drept santaj. El a mentionat ca declaratii de genul „sau toate companiile sau nici una” sunt inacceptabile. Totodata, Ghennadi Oniscenko a declarat ca inca cinci companii din Republica Moldova vor putea sa isi supuna produsele unei expertize in Federatia Rusa si, in cazul in care se va confirma calitatea lor, vor putea sa reia exportul. Decizia respectiva a fost luata in urma unei intrevederi a importatorilor de produse alcoolice din Rusia, impreuna cu un grup de producatori din Republica Moldova, cu Ghennadi Oniscenko. Asadar, noteaza BBC, se pare ca, in pofida ridicarii informale a embargoului, razboiul vinului dintre Chisinau si Moscova este inca departe de sfarsit.