F’autor, alternativa de peste Prut

In momentul in care piata rusa a devenit un capitol inchis – pe o perioada nedeterminata – pentru producatorii de vinuri din Republica Moldova, acestia s-au vazut nevoiti sa isi caute alte piete de desfacere, printre directiile alese numarandu-se si Romania. Cele mai multe incercari de penetrare ale pietei romanesti nu au inregistrat un succes considerabil, vinurile din Moldova nereusind sa devina o prezenta demna de luat in seama pe nici un palier de pret. Cu toate acestea, exista printre producatorii de dincolo de Prut si un numar de companii care, mizand pe calitatea produselor lor, vizeaza o intrare pe piata din Romania. Un astfel de producator este F’autor, companie ce si-a prezentat portofoliul pentru prima data publicului consumator de la noi la editia din martie 2011 a targului Good Wine.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Consacrat in Republica Moldova drept unul dintre producatorii care propun vinuri de calitate, F’autor este una dintre cele mai noi companii din domeniul viticol din tara vecina. Potrivit site-ului oficial, compania Fautor SRL a fost fondata „in anul 1997 odata cu achizitionarea unei crame si a catorva hectare de teren”. De-a lungul anilor, compania, situata in satul Tigheci, la 100 km sud de Chisinau, a mai achizitionat si infiintat plantatii de vita de vie, ajungand in acest moment la o suprafata de 320 de hectare. „Podgoriile din Romanovca acopera o suprafata de 175 ha si sunt alcatuite din soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin si Aligote. Plantatiile din Visinesti ating suprafata de 105 ha si sunt cultivate cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Traminer. Viile din Filipeni constituie 40 ha si sunt plantate cu Sauvignon Blanc si Cabernet Sauvignon”, se mai specifica pe site-ul Fautor.md.

Editorii Vinul.Ro au analizat o parte din portofoliul F’autor (Riesling de Rhin 2008, Traminer 2008, Cabernet Sauvignon Rose 2010 si Cabernet Sauvignon 2007), media notelor obtinute de vinurile acestea incadrandu-se in categoria „peste medie, cu atentie la pret”, potrivit sistemului de notare Vinul.Ro. Toate cele patru vinuri dau dovada de expresivitate si eleganta, cu toate ca sunt mai asezate din punct de vedere al intensitatii aromatice. Aportul mineral impune la mai toate vinurile un final usor amarui, care nu rezoneaza foarte bine cu unele arome. Daca la albe se simte un „exotism” mai retinut, in cazul vinurilor rose si rosu este mult mai evidenta interventia atenta a enologului in procesul de vinificatie. Vinurile vor putea fi disponibile in curand si pe piata din Romania.

Publicitate
IWCB

RIESLING DE RHIN F’AUTOR 2008
12% vol. alc., sec
Mineral si ierbos in acelasi timp, vinul mai arata in nas niste tonuri de seminte de floarea soarelui, ierburi uscate si ceara, dar si niste senzatii usor reductive. Gustul pleaca in acelasi registru, acid-mineral, ca pe final sa devina un pic amarui. Este destul de rotund, cu o evolutie gustativa buna.
Punctaj: 73 de puncte

TRAMINER F’AUTOR 2008
12% vol. alc., sec
Un vin exotic, cu arome floral-minerale intense, completate de niste tonuri lactate si de pepene galben. Gustul intens, corpolent si echilibrat aminteste tot cel al pepenelui galben, dar si de semintele de caju. Pe final este amarui-condimentat.
Punctaj: 74 de puncte

CABERNET SAUVIGNON ROSE F’AUTOR 2010
12% vol. alc, sec
Nasul, destul de incarcat in arome, pare greoi si cere ceva mai multa atentie. Trimite catre caramel, alune, porumb fiert si mirodenii. Aciditatea vegetala este destul de buna si da vinului un caracter tanar-viguros. Are o usoara lipsa de corp, iar finalul este acid-condimentat.
Punctaj: 76 de puncte

CABERNET SAUVIGNON F’AUTOR 2007
12% vol. alc., sec
Complexul de arome indica faptul ca vinul a fost tratat cu destul de multa atentie. Pe langa notele de coacaze negre si menta, aromatic mai trimite si catre senzatii de lemn, piele, cutie de lemn si iarba uscata. Este rotund, cu tanini prietenosi, aciditatea ridicata asigurandu- i un potential bun de maturare.
Punctaj: 81 de puncte