Faramitarea excesiva a suprafetelor cultivate cu vita de vie si lipsa finantarii pentru continuarea investitiilor sunt principalele probleme identificate de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) in ceea ce priveste sectorul vitivinicol romanesc, potrivit declaratiilor facute luni dimineata, in cadrul unei conferinte de presa, de Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
Potrivit acestuia, Patronatul incearca sa identifice metode de comasare a micilor producatori, de incurajare a asocierii acestora prin masuri de sprijin de la stat. Gheorghe a explicat pentru Vinul.Ro ca un exemplu ar fi ca sprijinul acordat de catre stat sa fie conditionat de un numar minim de hectare cultivate, precum si de o perioada minima de timp pentru care sa fie valabila aceasta asociere. De asemenea, producatorii care se asocieaza ar trebui sa angajeze un manager cu studii si experienta, a mai spus Ovidiu Gheorghe: „Asta, pentru ca una din cauzele pentru care nu se asociaza producatorii este ca fiecare dintre ei crede despre sine ca este mai valoros, ca are experienta ca are stiinta. Si atunci trebuie angajata o persoana care sa managerieze, sa faca vin si asa mai departe. Si atunci statul poate veni cu acea cofinantare, cu o destinatie foarte specifica, nu o destinatie generica”, a explicat el.
Identificarea acestor probleme, precum si a solutiilor posibile pentru rezolvarea lor a fost realizata in cadrul proiectului „Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional”, program demarat de PNVV cu finantare de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei.
In ceea ce priveste lipsa finantarii, Patronatul va incerca sa faciliteze accesul producatorilor la informatie, apoi la consiliere si asistenta.
De asemenea, pe agenda Patronatului figureaza si identificarea unui sistem financiar de acordare a creditelor bancare pentru agricultura.
O alta problema a sectorului vitivinicol romanesc este reprezentata de intarzierea tuturor categoriilor de plati datorate de guvern. „Daca noi intarziem cu platile catre stat, suntem penalizati. Asteptam un comportament fiscal identic pentru Guvern ca si pentru noi”, a spus Ovidiu Gheorghe in cadrul conferintei, precizand ca Ministerul Agriculturii a agreat aceasta propunere, dar probabil ca ea nu va fi acceptata si de Ministerul de Finante.
Pe de alta parte, pierderile financiare rezultate din diferentele de curs valutar reprezinta, potrivit PNVV, o problema foarte importanta pentru acest sector, jucatorii de pe piata putand ajunge la concluzia ca nu mai renteaza sa faca anumite investitii, pentru ca rezultatele financiare nu mai sunt deloc satisfacatoare.
Incapacitatea producatorilor agricoli de a accepta proiecte co-finantate de Uniunea Europeana este un alt punct de pe lista de probleme identificate de PNVV.
Pe de o parte, a explicat Gheorghe, sectorul de vie si vin a fost vitregit pe partea de proiecte co-finantate de UE, pentru ca exista o solutie financiara buna pe programul Suport pentru viticultura. Acesta nu acopera, insa, si partea de vinificatie, care ramane descoperita. „Gandirea autoritatii de management pentru dezvoltare rurala a fost sa lasam via mai la coada, ca oricum ei iau banii pe celalalt pilon. Ceea ce este o eroare, pentru ca, pe langa vie, avem si crame, deci solicitam cresterea punctajelor”, a explicat directorul PNVV pentru Vinul.Ro.
In plus, Patronatul mai incearca si un sistem in care banca sa fie scoasa din circuitul financiar. „Propunerea noastra s-ar rezuma in cateva cuvinte la o formula in care eu, ca beneficiar, am o suma de bani, sa zic 50% din valoarea investitiei, iar pentru restul ar trebui sa fac un credit. Dar creditul ma costa foarte mult , nu am garantii si asa mai departe. Si atunci, contractul dintre beneficiarul proiectului si furnizorul de produse si servicii poate sa prevada executarea prestatiei sau acordarea bunurilor de la furnizor la beneficiar cu drept de folosinta, daca vorbim de produse, in urma platii unui procent, 50% banii pe care ii aveam. Vine inspectorul, vede ca e tractorul, de exemplu, in curte la minte, ca lucreaza pentru mine, in acel moment dispune efectuarea platii printr-un cont de acreditiv, banii se duc de la autoritate prin acest cont de acreditiv la dispozitia furnizorului. Asta ar insemna ca, efectiv, nu ne mai incarcam cu partea de dobanzi, comisioane, timpul este mai scurt si asa mai departe. Si aici noi putem veni cu lobby, daca gasim formula juridica atat pe plan national, de la celelalte patronate si sindicate din industria alimentara, cat si pe plan european. Sunt convins ca este posibil acest lucru”.
O alta problema care trebuie solutionata este, in opinia PNVV, transparentizarea actului de control: Ovidiu Gheorghe spune ca sunt foarte multe institutii cu atributii de control pe segmentul vie – vin, care nu stiu, de cele mai multe ori, una despre cealalta, astfel incat nu exista o procedura de control pe intreaga filiera a produsului.
Pentru rezolvarea acestei probleme, PNVV a propus elaborarea unui protocol intre toate institutiile cu atributii de control, astfel incat sa poata avea o actiune concertata.
Alte prbleme pe lista PNVV sunt lipsa de eficienta a dialogului social – unde este vorba despre reprezentativitatea patronatelor, sindicatelor etc – piata nelegala a vinului sau lipsa de promovare a vinului romanesc.
In ceea ce proveste piata nelegala, Ovidiu Gheorghe a spus ca, la nivel national, exista o medie de 5,5 milioane de hectolitri de productie de vin in fiecare an. Studiile de piata arata, in schimb, ca in retelele de distributie clasice de retail (distributie si supermarketuri), se comercializeaza fiscalizat maxim 1,5 milioane hectolitri pe an. Diferenta de 4 – 4,5 milioane se regaseste, in parte, in consumul propriu, iar o parte, destul de mare, in piata neagra a vinului.
In fine, despre lipsa promovarii vinului romanesc, Ovidiu Gheorghe a spus ca aceasta ar trebui sa devina o prioritate a sectorului in cel mai scurt timp. Pe de o parte, eforturi pentru promovare ar trebui sa faca si producatorii – prin demararea de campanii prin asociere, dar si statul – prin co-finantari.
Proiectul „Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional” a fost demarat anul trecut, el beneficiind de o finantare de 500.000 de euro, o parte din acesti bani venind de la Uniunea Europeana, iar o parte de la Guvernul Romaniei.
Ca parte a acestui proiect, PNVV a deschis birouri in sapte judete ale tarii, dar a si organizat, pana acum, o serie de conferinte care au ca scop un dialog mai bun intre Patronat si producatorii de vin.
Auzim aceleasi povesti de 10 ani de zile… sunt curios ce va face patronatul cu cei 500.000 de euro.
Incurajarea asocierii e un lucru de bun simt, dar a obliga sa ai angajat un manager mi se pare cel putin discutabil.