Fețele bunului gust

Recentul scandal gastronomic international stârnit de aprecierile lui  cu privire la bucãtãria britanicã poate pãrea frivolã doar unor neavizati. Pentru ceilalti este evident cã schimburile de replici, încãrcate de un umor muscãtor, au o mizã mult mai mare. (Pentru cine nu si-a adus încã aminte, îmi permit sã fac o scurtã reamintire: Chirac a ridicat primul palosul, apreciind cã tot ce a dat Anglia lumii în materie de gastronomie a fost boala vacii nebune. A urmat reactia presei britanice, care a replicat cã în ultimele decenii Londra a devenit cunoscutã lumii întregi drept capitala bucãtãriei mondiale si cã Chirac ar face mai bine sã-si tinã gura, dat fiind cã reprezintã tara care a dat gastronomiei mondiale niste animãlute mici si lipicioase precum broastele si melcii. Mass-media finlandezã a preluat apoi subiectul, înfierând cu aciditate declaratiile chiriasului de la Elysee, si astfel chestiunea s-a globalizat, spre deliciul unei lumi sãtule de dezbateri despre mondializare, terorism si poluarea Oceanulu Planetar.)

Publicitate
Domeniul Bogdan

cr_4_lacetatetezaur_csCine n-a înteles încã faptul cã arta culinarã si vinurile sunt indisolubil legate de identitatea nationalã a francezilor (si, mai nou, si de a englezilor, Marea Britanie fiind una dintre cele mai mari importatoare de vinuri si gastronomie de pe toate meridianele) nu meritã sã se bucure de deliciile niciuneia. Suntem, într-o mãsurã foarte mare, ceea ce mâncãm. Si suntem, de asemenea, ceea ce bem. Când zici bere, zici Cehia sau Germania, când zici vodcã, zici Rusia, când zici vin, zici Franta, Italia etc.

Obiceiurile culinare sunt un indicativ care doar rareori dã gres cu privire la gradul de civilizatie. Iatã de ce acest domeniu nu poate scãpa din atentia „business ADVISER”, o publicatie adresatã omului activ si actual, preocupat de calitate si bunãstare.

Publicitate

Pentru început, ne face o deosebitã plãcere sã vã facem cunostintã cu trei vinuri „made in Romania”, pe care ar fi chiar pãcat sã nu le încercati.

Cabernet Sauvignon
La Cetate Tezaur 2002, sec
Produs de Carl Reh Winery
Tel.: 021/320.33.98
e-mail: office@carlreh.ro
www.carlreh.ro

Un vin eveniment. Culoarea profundã si mirosul puternic sunt doar câteva din calitãtile care încadreazã acest vin în categoria celor super-premium. Gama La Cetate Tezaur are un numãr limitat de sticle (8.000).

rosso_di_valachia_43Rosso di Valachia 2002 Byzantium

Acest vin sec impresioneazã prin aroma complexã, completatã de un fin amestec de vanilie, nucã, fructe de pãdure, flori uscate si condimente, bine armonizate. Cald, savuros, echilibrat. A se degusta alãturi de mâncãruri din carne de vitã si vânat cu sosuri bogate si brânzeturi.

Cabernet Sauvignon Grand Classe – Chateau Domenii, 2001
Davino, sec, 13,7% alc.
Unicom Production
www.davino.ro

cabernet_davinoGust amplu, datorat unui extract bogat, aromã suavã de mirodenii si miez de nucã. Maturarea în butoaie de stejar îi oferã catifelarea specificã unui vin de clasã, precum si o inconfundabilã culoare rosu-granat.