Festivalul Provino, in luna cadourilor – Iasi, 6-9 decembrie

Festivalul de Vin, Arta si Gastronomie Provino va avea loc in acest an la Iasi in perioada 6 – 9 decembrie, la Centrul Expozitional Providenta, potrivit unui comunicat de presa dat de organizatori. Conform declaratiilor reprezentantilor ABplus Events, organizatorul evenimentului, alegerea lunii decembrie pentru desfasurarea festivalului a fost determinata de „preocuparea pentru crearea si mentinerea unui standard foarte ridicat al festivalului, avandu-se in vedere si programul de manifestari de mare atractivitate pentru publicul larg si perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului si gastronomiei”.

Publicitate
Domeniul Bogdan

In luna decembrie, in paralel cu intensificarea manifestarilor dedicate cultivarii spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorita unui program mai relaxat al vietii productive, motiv pentru care am decis sa venim in intampinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul Provino. Totodata, luna decembrie pregateste, prin activitatile si traditiile pe care le cultiva, sfarsitul si inceputul anului calendaristic”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie Provino. La aceasta editie a Festivalului Provino au confirmat participarea producatori si specialisti din industria viti-vinicola romaneasca, oenologi, somelieri, degustatori autorizati si Cavaleri ai Vinului. Suita de evenimente programata in cadrul festivalului i-a determinat pe organizatori sa declare ca acesta va fi „cel mai complet festival de vin din Romania de pana acum”.

Organizatorii Provino au structurat evenimentul astfel:

Publicitate
IPPU

Provino – expozitie si degustari de vin (eveniment la care participa producatori mari din industria vinului, industria conexa si gastronomie. Zilnic vor avea loc cate patru sesiuni de degustari de vinuri, realizate de membrii Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, cu sprijinul somelierilor din OSR 2011).

“Invata despre vin” – serie de evenimente dedicate invatarii continue sau initiatilor in arta vinului.

“Scoala vinului” – in zilele de vineri, 7 decembrie si sambata, 8 decembrie.

Tutored Tastings – seminarii de specialitate, fiecare de cate 90 de minute, pe durata carora partea teoretica va fi imbinata cu partea practica.

Temele abordate in zilele de 7, 8 si 9 decembrie vor fi diverse, de interes pentru initiatii in arta vinului: “Vinuri baricate si vinuri nebaricate”, “Vinuri din Lumea Noua”, “Vinuri premiate cu aur”, “Imperial Brunch – Sampania si vinurile spumante”, “Vinurile cupajate si vinurile necupajate”, “Vinurile de autor”, “Istoria podgoriilor din Romania”

Lectorii care vor sustine prezentari pe temele amintite sunt: Valeriu V. Cotea, Catalin Zamfir, Catalin Paduraru, Cintia Colibaba, Liviu Grigorica, Gheorghe Craciunescu, Traian Mihail Petrea.

“Seara la Provino” – In serile de vineri si sambata Provino continua pana tarziu, intr-un cadru rafinat si elegant.

Serile ART, WINE & GASTRONOMY – 10 tipuri de vin la degustare, cu sprijinul producatorilor de vin din festival si asistenta degustatorilor autorizati Gheorghe Craciunescu si Traian Mihail Petrea. Somelierii din OSR 2011 vor prezenta vinurile iar bucatarul Dan Boerescu va realiza show-ul gastronomic, alaturi de bucatarii spectaculosului restaurant “La Castel” din Iasi. Amfitrionul acestor seri va fi actorul Adrian Paduraru.

Black & Wine Party – petrecere dedicata tinerilor, realizata intr-un concept nou, marca ABplus Events, in parteneriat cu KISS FM. Aceste petreceri vor reuni in jur de 500 de tineri dornici a petrece, dansa, degusta vinuri si produse culinare intr-un cadru neconventional, acela al unei expozitii

Gala Wine & Gourmet – eveniment de inalta tinuta organizat in prima seara Provino cu participarea personalitatilor orasului, producatorilor de vin, profesionistilor, reprezentantilor HoReCa si mass-media de specialitate. Gazdele acestui eveniment vor fi Adrian si Catalin Paduraru, iar tema aleasa anul acesta va fi reprezentata de 10 vinuri premiate cu aur si 5 mancaruri rafinate, bucatarul invitat fiind Antonio Pasarelli.

Alte evenimente din cadrul Provino:

CONFERINTA HORECA – va avea loc in prima zi a Provino si va avea ca invitati speciali manageri din domeniul hotelier, arhitecti, somelieri, oenologi, proprietari de restaurante si cafenele.

PREVIEW DAY – eveniment organizat pe 6 decembrie, care va marca ceremonia de deschidere a festivalului Provino, in cadrul caruia alaturi de producatorii de vin vor fi prezente restaurante, membri ai ADAR, OSR 2011, Ordo Equestris Vini Europae – Consulatul Romaniei – Legatul Iasi, profesori ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” – Facultatea de Horticultura, Catedra Oenologie, oficialitati si personalitati ale orasului.

EXPOZITIA DE ARTA – va fi organizata pe intrega durata a festivalului Provino. Timp de patru zile expozitia va reuni pentru prima data opere din colectiile particulare ale iubitorilor de arta ieseni. Vor fi expuse alaturi de opere de arta contemporana si lucrari celebre semnate de: Stefan Luchian, Corneliu Baba, Eugen Stefan Bousca, Octav Bancila si Mihai Camarut.

EXPOZITIA GASTRONOMICA – vor fi prezente maxim 10 restaurante iesene care isi vor prezenta produsele si serviciile.

WINE SHOP – magazin specializat organizat la iesirea din expozitia PROVINO, de unde vizitatorii vor putea achizitiona la pret de producator vinurile prezente in festival.

KIT-ul PROVINO – va fi inmanat vizitatorilor la intrarea in festivalul PROVINO.