Feteasca neagră Castel Vlădoianu 2015 este campionul podgoriei Cotnari

40 de degustători autorizați, enologi din regiune, bloggeri de vin, somelieri și ziariști de specialitate au participat sâmbătă, 27 februarie 2016, la Cotnari, la evaluarea a 75 de vinuri din recolta 2015, în cadrul celei de-a patra ediții a concursului pentru desemnarea “Campionului podgoriei” cu același nume. Juriul a fost condus de Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România.

Scopurile evenimentului sunt multiple: crearea unei competiții interne între producătorii din zonă; verificarea anuală a evoluției calitative a vinurilor și practicilor enologice din regiune; evaluarea calității generale a recoltei; atragerea de vizibilitate pentru vinurile de Cotnari, înainte ca recolta să fie pusă pe piață.Campion Cotnari site

Ca o observație personală în urma evaluărilor, dar împărtășită de mulți dintre cei prezenți, chiar dacă anul acesta campionul ediției a fost desemnat un vin roșu din Fetească neagră – ce va fi pus pe piața de Casa de Vinuri Cotnari după învechirea la baric și la sticlă, sub numele de Castel Vlădoianu – 2015 este foarte promițător pentru Grasă: toate loturile din acest soi puse în degustare s-au dovedit vinuri cu o structură puternică dar catifelată, aciditate remarcabilă și intensitate aromatică.

În afară de campion, ca în fiecare an, au mai fost alese alte zece vinuri care s-au remarcat în cadrul jurizărilor, pentru a fi trimise la diverse concursuri naționale și internaționale.

  1. De la Cotnari SA:
    Cupaj alb Blanc de Cotnari
    Fetească albă demidulce
    Grasă de Cotnari demidulce
    Tămâioasă Românească dulce

2. De la Casa Vărzari:
Tămâioasă Românească demidulce

3. De la Casa de Vinuri Cotnari:
Fetească neagră roze
Tămâioasă Românească Domenii
Grasă de Cotnari Colocviu
Tămâioasă Românească Colocviu
Busuioacă roze Colocviu

Fotografii de Silviu Fenea  / B1Studio Iași.