Feteasca neagră Guy de Poix, singurul soi autohton cu 90 puncte Parker. Mihaela de Poix, CEO SERVE Ceptura: evaluatorii din SUA încep să se familiarizeze cu vinurile românești

Începutul lui 2021 vine cu vești bune pentru producătorii români de vinuri, ca și pentru pasionați. Pe de-o parte, o Fetească neagră (din Dealu Mare) sparge bariera celor 90 de puncte într-o evaluare semnată de specialistul Mark Squires pentru RobertParker.com (Wine Advocate) – una dinte cele mai influente publicații de profil la nivel mondial. Pe de altă parte, aproape un întreg dosar este dedicat României: “Europa de est & dincolo de ea. Reflector pe România cu valori infinite” este titlul articolului, în traducerea noastră aproximativă (și unde „valori” conține și o referință la nivelul de preț mai scăzut – nota redacției). În total, 41 de vinuri au primit evaluări (20 roșii, 2 rose, 19 albe), toate de la 84 de puncte în sus, între care trei de 90 de puncte (unul, chiar 90+) și trei de 89 puncte. Am stat de vorbă cu Mihaela Tyrel de Poix, CEO al Cramei SERVE din Ceptura, producătorul singurului soi autohton cu 90 de puncte și care a participat cu 13 vinuri din cele 41 evaluate de Mark Squires.

90 de puncte, în condițiile în care recolta 2016 a fost una extrem de problematică

– Guy De Poix 2016 este singura Fetească neagră din România cu 90 puncte („vin remarcabil, cu caracter și complexitate excepțională”). A fost 2016 un an special sau doar recolta asta a ajuns la Squires?

Am avut de la început ambiția să punem Feteasca Neagră pe harta «grands vins» (vinurilor mari – nr) din lume; am crezut foarte mult în acest soi, și iată un semn că începem să ajungem acolo unde ne-am propus acum peste 25 de ani. Este cunoscut faptul că anul 2016 a fost unul din cei mai dificili în Dealu Mare – ca o anecdotă, Mark Squires nici nu voia să evalueze vinuri din 2016, știa că a fost un an când s-au pierdut recolte în sud-estul european din cauza condițiilor meteo care au favorizat în special mana viței-de-vie. Cu atât mai mult vinurile noastre s-au distins – drept printre puținele care au reușit să treacă de încercările anului. Mai trebuie subliniat și faptul că vinurile est europene – și românești, în general – sunt foarte puțin cunoscute evaluatorilor din SUA, care abia de câțiva ani încoace au început să se familiarizeze cu ele, motiv pentru care suntem cu atât mai mândri de scorul obținut.

Sunt așteptate și rezultatele de la Wine Enthusiast

– Ați avut 13 vinuri supuse evaluării pentru RobertParker.com, toate s-au ridicat peste 85 de puncte (de fapt, doar trei dintre ele au luat 86, restul situându-se peste acest scor) – ceea ce este absolut onorabil. Le-ați selectat voi, le-a ales altcineva sau cum au ajuns să fie degustate? 

Avem o colaborare în piața SUA încă din anii 2000, cu firma Terra Firma, care în timp a adunat în portofoliu mai multe vinuri românești; pentru că lucrăm demult împreună și ne-am demonstrat reciproc seriozitatea în tot acest timp, am decis împreună ca strategia noastră să evolueze către promovarea vinurilor românești premium și pe piața atât de concurențială din SUA. Acesta este al doilea an în care prezentăm o colecție a celor mai bune vinuri din portofoliul SERVE atât către Wine Advocate cât și către Wine Enthusiast (de la care nu am primit încă rezultatele).

Foarte importantă este evaluarea care ține cont și de preț

– Cum considerați că reflectă aceste punctaje propriile voastre evaluări interne sau pe cele de la concursurile unde ați participat?

Este o evaluare corectă, mai ales că este făcută în corelație cu prețurile vinurilor. Multi dintre cititorii tăi cunosc dezbaterile din ce în ce mai aprinse pe tema prețurilor vinurilor românești; având viile în Dealu Mare, atât de generos cu calitatea strugurilor și atât de pretențios cu îngrijirea plantațiilor, suntem foarte preocupați ca poziționarea noastră în piață să fie corectă și aliniată cu orice vinuri similare din Europa. De altfel, în ultimul timp am decis să ne concentrăm exclusiv pe concursurile care iau în considerare și prețurile vinurilor, tocmai pentru confirmarea poziționării noastre. Și nu am fost dezamăgiți. Iar pentru Feteasca Neagră Guy de Poix țintim să obținem peste 90 de puncte Parker.

Influența acestor punctaje este foarte mare în toată lumea. Apar reacții de la importatorii europeni

– Intenționați să folosiți punctajele pe sticle la raft? Cât vă ajută pe voi, în mod concret, apariția pe o astfel de listă, cu acest scor și în cadrul unui astfel de articol dedicat României? Vă sună importatorii mai mult?

Nefiind vorba despre vinuri de raft, intenționăm să comunicăm aceste punctaje astfel încât să consolidăm încrederea consumatorilor noștri în vinurile pe care le facem. În ceea ce privește exportul, avem, într-adevăr, deja, reacții de la importatorii noștri din Europa; influența acestor evaluări este foarte mare în toată lumea, trebuie să recunoaștem.

Explorarea Feteștii negre trebuie să continue, chiar dacă e un soi capricios

– Și, la final, o întrebare pentru SERVE ca parte din Asociația pentru promovarea unei trepte – și unei imagini – de calitate superioară a regiunii Dealu Mare: în fața acestei evaluări excelente pentru o Fetească neagră, cum vedeți rolul acestui soi în “cupajul identitar” al acestei regiuni: ca soi de sine stătător sau în parteneriat cu mai alte soiuri (și dacă astfel, cam în ce proporții)?

Faină întrebare: Feteasca Neagră este soiul nostru de suflet atât de mult, încât la începutul anilor 2000 am creat și o pepinieră – special ca să ne producem plantele de Fetească Neagră așa cum ne doream. Nu este, însă, un strugure ușor de cultivat: este «capricios», cum spunem noi când nu ne aude nimeni. Din acest motiv, credem că la nivelul Asociației Dealu Mare ar trebui să permitem și asamblaje cu 20-25% soiuri internaționale sau alte soiuri românești cultivate în zonă. În ceea ce ne privește pe noi, SERVE, vom continua seria Feteștilor pe care le-am denumit Guy de Poix în memoria celui care a redescoperit acest soi în Dealu Mare și care a fost unul dintre fondatorii SERVE.

Feteasca albă se bucură și ea de apreciere și poate deveni identitară pentru Dealu Mare

– Găsim și o pereche pentru Feteasca neagră, un vin alb care să poată fi “identitar”, definitoriu pentru zonă? Care?

Din punctul nostru de vedere, este Feteasca Albă – deja foarte apreciată de cei care au ajuns să o cunoască (aceeași mențiune privind Feteasca albă ca „echivalent” alb al Feteștii negre o face și Mark Squires, în articolul lui – nr).

În Dealu Mare, promovarea în comun va continua

– Apropo de Dealu Mare, ce noutăți mai pregătiți?

Mă bucur că ma întrebi: ne dorim ca în 2021 să continuăm ce am început în 2020 în Dealu Mare: manifestări organizate de cât mai multe crame împreună, și cât mai des (minimum o dată pe lună). Vrem să folosim avantajul apropierii de București pentru a ne aduce, împreună, contribuția la educarea consumatorilor de toate vârstele în privința vinurilor românești.