Fetească regală & Crâmpoșie – noile experimente premium de la Viile Sudului

Primul eveniment pe 2016 dedicat exclusiv vinurilor din Viile Sudului a adunat un număr record de pasionați la restaurantul The Harbour din Piața Amzei. Spun “număr record” pentru că reuniunea s-a dorit doar o cină relativ intimă și informală, fără microfoane… dar cererile de rezervări au depășit cu 50% capacitatea prevăzută inițial. Meniu degustativ savuros, o atmosferă prietenească, muzică live și vinuri bune, în centrul Capitalei dar într-o zonă lipsită de zgomot și aglomerație – ce-ți poți dori mai mult de la o seară de marți? Pinot Gris cu Crâmpoșie și Fetească regală cu Crâmpoșie. Plus un Chardonnay asamblat din trei vinuri bază cu stiluri diferite de vinificare. Acestea au fost noutățile cu care reprezentanții celui mai sudic producător de la noi din țară s-au prezentat la întâlnirea cu bucureștenii. Desigur, n-au neglijat nici vinurile roșii – celebra Fetească neagră 2013 medaliată la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2015 și un Merlot la fel de delicios – dar noutățile sunt cele asupra cărora aș vrea să mă opresc.

Publicitate
Velvet

După cum a și declarat celor prezenți, enologul de la Zimnnicea și-a dorit să arate că vinurile albe sudice pot fi sprințare, plăcut-acide, bine texturate și aromate, în ciuda unui an mai puțin favorabil (caniculă și secetă prelungită, urmate de ploi în perioada culesului, totul pe fondul unei vii lovite în anul precedent de făinare). Apoi, și-a dorit să facă încă o demonstrație că, în asamblarea vinurilor, 1 + 1 nu mai e egal cu 2, ci e o operațiune care aduce și un plus de valoare adăugată: ambele amestecuri – atât cel internațional + autohton, cât și cel exclusiv autohton, au demonstrat, în ciuda vârstei fragede, o complexitate pe care niciunul dintre soiurile bază nu le putea avea, de unul singur. “Crâmpoșia a adus în ambele asamblaje baza și corpolența, în timp ce soiurile partenere au venit cu un plus de arome și de aciditate. Nu vă ascund că Pinot Gris-ul e un vin care mie personal îmi place și de sine stătător și îmi pare rău că este un soi atât de puțin apreciat de majoritatea consumatorilor din România”, a explicat Adrian Dolghin decizia care a stat la baza primului cupaj. “După o ușoară aerare și la o degustare mai atentă, veți regăsi arome de fructe roșii, nespecifice vinurilor albe în general – aceasta este contribuția soiului internațional și sper să vă placă și vouă”, a continuat el. În ceea ce privește Chardonnay-ul, după cum a declarat Dolghin, și-a dorit o abandonare a stilului de vin corpolent, intens baricat, și a căutat să obțină un vin cu prospețime, necomplicat, citric, ușor de băut și doar cu o lejeră nuanță de lemn de stejar.Viile Sudului Harbour ochi de peste Așa cum – în calitate de organizator al evenimentului – am anunțat și la The Harbour, cu această primă degustare exclusivă pe 2016, crama de la Viile Sudului a dorit să marcheze o continuare a drumului orientat spre calitate început cu mai multă vreme în urmă. Iar curajul de a aduce în fața unui public pretențios aceste asamblaje experimentale, încă nelansate pe piață, în premieră, e de natură să ofere un indiciu asupra ambițiilor zimnicenilor de a-și consolida o poziție în plutonul fruntaș al producătorilor de soiuri românești.

Cu 365 de hectare în exploatare lângă Dunăre, la Zimnicea, crama din Viile Sudului reprezintă cea mai nouă zonă a României viticole moderene, deși istoria cultivării viței de vie aici are o vechime de milenii. Mărci precum Divinitas, Nobilitas sau Brize du Danube, beneficiind de niște vinuri poziționate corect, au reușit în ultimul an să crească de câteva ori vânzările și notorietatea acestei regiuni. Feteasca neagră 2013 Divinitas a fost declarată anul trecut “cea mai bună fetească neagră din concurs” de către jurații Premiilor de Excelență Vinul.Ro, iar alte vinuri de la Zimnicea au înregistrat succese la concursurile internaționale de la București sau Sofia.

Publicitate
Excursii