TOP 10 – Feteasca regala, dezamagire populara!?


Feteasca regala
– un soi relativ nou – se bucura de o oarecare popularitate in randul consumatorilor de la noi, mai ales ca se numara printre soiurile premiante la capitolul randament la hectar. La fel ca in cazurile multor soiuri nobile romanesti, pana acum pentru Feteasca regala nu s-a reusit realizarea unui certificat de standard, care sa-i defineasca/reglementeze clar caracteristicile. Cu toate acestea, exista multi speciali sti care pariaza pe potentialul acestui soi. Din cand in cand, pe piata isi fac aparitia vinuri destul de interesante din acest soi (doua-trei pe recolta), insa situatia la raft a Fetestilor regale nu se ridica tocmai la nivelul presupusului potential al soiului.

Publicitate
Excursii

Editorii Vinul.Ro au analizat luna aceasta aproape 95% din oferta de vinuri din soiul Feteasca regala existenta in acest moment pe piata. Cele 21 de esantioane au fost achizitionate direct de pe rafturile magazinelor, cu preturi cuVinul.roprinse intre 9,4 si 32,9 lei. Media acestei degustari-analiza a fost de 62,8 puncte, una dintre cele mai slabe medii din degustarile realizate pana acum de Vinul.Ro. Dintre cele 21 de probe, sase au fost punctate de editorii revistei peste pragul „vinurilor peste medie, cu atentie la pret” (70 de puncte), cele mai bune punctaje (74 de puncte) obtinandu- le vinurile Frunza 2009 (un vin placut, echilibrat si interesant, dar care a pierdut un pic la capitolul vioiciune fata de degustarea anterioara) si Calauza 2009 (citric si mineral, cu un plus de popularitate venit din partea senzatiilor dulci). Cu putin peste pragul „vinurilor peste medie” au fost evaluate si vinurile Schwaben Wein, Special Reserve 2009, Castle Rock 2009, Valeverde 2008, reprezentanti cu expresii aromatice interesante si evolutii gustative liniare si destul de echilibrate. Unele mici scapari (usoare dezechilibre, tonuri amarui) au facut ca aceste vinuri sa fie usor depunctate. In categoria vinurilor „de baut doar daca esti nevoit” (peste 60 de puncte), au fost apreciate sapte dintre vinurile din aceasta degustare, Feteasca regala Comoara Pivnitei, Crama Domnitei (69 de puncte) fiind singurul exemplu care ar merita mentionat (un inceput de oxidare mascat destul de bine de zaharul rezidual). Restul vinurilor din acest pluton au fost depunctate pentru lipsa de echilibru zahar-aciditate, tonuri aromatice mai putin agreabile, lipsa de personalitate sau inconstanta gustativa. Despre vinurile evaluate sub 60 de puncte, putem spune doar un singur lucru: parerea noastra este sa nu le incercati! Nu putem spune cu siguranta cine – producatorii sau vanzatorii – ar fi de vina pentru situatia acestora, insa multe dintre aceste vinuri se apropie cu greu de notiunea de vin.

PROFIL DE SOI
FETEASCA REGALA
ORIGINI:
soi de struguri originar din Transilvania, identificat in jurul anului 1920, in podgoria Tarnave
PRODUCTIE MEDIE LA HECTAR: 15 tone/hectar
CANTITATE DE ZAHAR ACUMULAT: 170-210 grame de zahar per litru
TARIE ALCOOLICA: 10,5 – 13% vol. alc.
CULOARE: galben-verzui
AROMA: flori albe, citrice, vegetale
GUST: caise, vegetale, condiment, aciditate ridicata
POTENTIAL DE MATURARE: max. 3-4 ani.

Publicitate

LEGENDA
Sub 50 de puncte – nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit
Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie, dar mare atentie la pret
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil
Intre 92 si 96,9 puncte – vin exceptional
Intre 97 si 100 de puncte – vin pe care il intalnesti rareori in viata

FETEASCA REGALA FRUNZA 2009
IG Viile Timisului, 13% vol. alc., demisec
Producator:
Cramele Recas
Achizitionat din Carrefour

Un vin care pare sa fi involuat fata de cum se prezenta acum cateva luni si acest lucru se simte mai ales in gust si postgust, unde a pierdut usor din nota de vioiciune. Arome placute si interesante de citrice, piersici, drojdii si condimente si gust citric, mineral, cu un bun echilibru zaharaciditate.
Pret: 11,35 lei
74 de puncte

FETEASCA REGALA CALAUZA 2009
IG Dealurile Vrancei, 13% vol. alc., demisec
Producator: Crama Oprisor
Achizitionat din Real Hypermarket

Citric si mineral, cu un plus de popularitate venit din partea senzatiilor dulci, care domina intreg parcursul gustativ. Aromele sale amintesc de citrice, condimente si drojdii. Aciditatea iese un pic din corp, dar este echilibrata de tonurile dulci. Final usor calcaros.
Pret: 11,99 lei
74 de puncte

FETEASCA REGALA SCHWABEN WEIN
IG Viile Timisului, 12% vol. alc., demisec
Producator: Cramele Recas
Achizitionat din Real Hypermarket

Nas placut, proaspat si vegetal, cu arome interesante de piersici albe si caise coapte, cu usoare atingeri de drojdii. ustul, usor amarui, fara sa fie deranjant, etaleaza note de piersica si mere verzi, echilibrate de senzatiile dulci. Un vin proaspat, cu final reconfortant, ajutat de zaharul rezidual, ce-i confera o evolutie liniara.
Pret: 10 lei
73 de puncte

FETEASCA REGALA SPECIAL RESERVE 2009
IG Dealurile Munteniei, 13% vol. alc., demisec
Producator: Cramele Halewood
Achizitionat din Real Hypermarket

Arome de intensitate medie ce trimit catre drojdii, ardei verde si corcoduse coapte. Zaharul rezidual sustine gustul destul de vioi, insa la un moment dat aciditatea iese usor din corp, iar spre final devine usor amarui. Tonuri de mere si condiment.
Pret: 12,49 lei
71 de puncte

FETEASCA REGALA CASTLE ROCK 2009
DOC Recas, 12,5% vol. alc., demisec
Producator: Cramele Recas
Achizitionat din Real Hypermarket
Placut, mineral, cu arome de flori de salcam, drojdii si un pic de coaja de lamaie. Gustativ, pleaca acid, ca apoi sa evolueze usor astringent, pe langa notele de citrice si vegetale, dezvelind si niste note uleioase (destul de interesante), dulciamarui, de coaja si samburi de mar.
Pret: 14,99 lei
71 de puncte

FETEASCA REGALA VALEVERDE 2008
IG Dealurile Munteniei, 13% vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood
Achizitionat din Carrefour

Culoare galben-pai, stralucitoare si arome placute, florale, cu note de miere, ghimbir si mar verde. In comparatie cu nasul proaspat, vioi, gustul dezamageste prin tonurile de mar crud si amareala de samburi de mar, care se face simtita mai ales in final.
Pret: 12,99 lei
71 de puncte

FETEASCA REGALA COMOARA PIVNITEI, CRAMA DOMNITEI
DOC-CMD Dealu Mare, 11,5% vol. alc.
Producator: Oenoterra
Achizitionat din Real Hypermarket

Inceputul de oxidare instalat se simte atat in nas, unde apar niste tonuri de latex, cat si in gust. Cu toate acestea, vinul nu este compromis total, zaharul reusind sa mascheze destul de bine acest defect. Finalul este caracterizat de senzatii acide, combinate cu niste tonuri de mar.
Pret: 9,37 lei
69 de puncte

 

FETEASCA REGALA LIVIA 2008
DOC-CMD Cotesti, 12% vol. alc., sec
Producator: Mera Com International
Achizitionat de la producator
Note de seminte prajite, uleioase, ardei verde, miere si brusture, cu un inceput de oxidare. Gustul este amarui, plat, scurt, cu un parcurs inconstant si final acid-agresiv.
Pret: aprox. 20 lei
67 de puncte

 

FETEASCA REGALA JIDVEI 2008
DOC-CMD Jidvei, 11,5% vol. alc., demisec
Producator: Jidvei SRL
Achizitionat din Real Hypermarket
Nasul destul de discret propune o combinatie de arome prafoase, minerale, cu tonuri de flori si bomboane. Gustul este caracterizat de dezechilibrul dintre zahar si aciditate, cu atingeri de mucegai si final de mere batute.
Pret: 12,6 lei
64 de puncte

FETEASCA REGALA TOHANI 2009
DOC-CMD Tohani, 11,5% vol. alc., demisec
Producator: Domeniile Tohani
Achizitionat din Real Hypermarket
Arome terne si inexpresive, cu unele tresariri de drojdii si ardei verde, plus o nota ciudata de castravete. Gustativ pare sa aiba o corectie cu dioxid de carbon. Este scurt, tern, senzatiile dulci, dominante aducand tonuri de dovleac.
Pret: 13,49 lei
64 de puncte

FETEASCA REGALA MOSCONI GENERAL RASCU 2007
IG Dealurile Vrancei, 12,5% vol. alc., sec
Producator: Tenuta Odobesti
Achizitionat din Real Hypermarket
Nasul arata un vin care a evoluat la sticla, aromele sale capatand nuante uleiosmieroase. Un vin imbatranit, oxidat, cu un gust acru-astringent si final usor saponificat.
Pret: 9,49 lei
63 de puncte 

 

FETEASCA REGALA JIDVEI PREMIAT 2008
DOC-CMD Jidvei, 12% vol. alc., sec
Producator: Jidvei SRL
Achizitionat din Real Hypermarket

O mare diferenta intre nas si gust. Culoare stralucitoare si arome placute de flori de salcam, ananas, soc si drojdii. In schimb, gustul este plat din atac pana in final, cu note de mere batute. Aciditatea ridicata il dezechilibreaza, postgustul fiind dominat de notele sulfuroase.
Pret: 16,49 lei
61 de puncte

FETEASCA REGALA CRAMELE PANCOTA
DOC Minis Maderat, 12,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Pancota
Achizitionat din Carrefour
Un vin oxidat, cu o culoare inchisa, apropiata de cea a mierii. Arome oxidate de gutuie batuta, miere si ceara. Gustul merge pe aceeasi linie, tern, cu tonuri de mere batute si hartie de filtru.
Pret: 12,3 lei
58 de puncte

 

FETEASCA REGALA WINE PRINCESS 2009
DOC-CMD Minis, 13% vol. alc., sec
Producator: Wine Princess
Achizitionat din Real Hypermarket

Un vin care pare sa fi suferit un inceput de oxidare. Culoare usor inchisa si arome citric-vegetale, sub care se simt niste note usor reductiv-vulgare. Gust oxidat, acid, cu un final amarui.
Pret: 27,92 lei
63 de puncte

AU MAI FOST DEGUSTATE:
FETEASCA REGALA „VINTAGE 21” 2006
Pret: 32,9 lei • Punctaj: 56 de puncte
FETEASCA REGALA SAMBUREL DE OLT 2007 Pret: 9,89 lei • Punctaj: 54 de puncte
FETEASCA REGALA MONSER Pret: 10,49 lei • Punctaj: 53 de puncte
FETEASCA REGALA MIHAI VITEAZU 2007 Pret: 19,9 lei • Punctaj: 51 de puncte
FETEASCA REGALA PIETROASA • Pret: 9,68 lei • Punctaj: 50 de puncte
FETEASCA REGALA SECRETUL LUI BACHUS Pret: 9,16 lei • Punctaj: 50 de puncte
FETEASCA REGALA CRAMA TELNA 2008 Pret: 14,99 lei • Punctaj: –