Fiica familiei Lungu dă o nouă viață domeniilor Negruzzi. Zi-le, Loredana!

Cu patru medalii la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2015 (dintre care una de Aur și trei de Argint), dar și la alte concursuri (un Aur și un Argint la IWCB 2015, un Aur la Ljubljana și șapte medalii de Aur la Bachus 2015), Crama Hermeziu a readus podgoria Probota (Iași) în circuitul economic și în lumina atenției publice. Parte dintr-un grup agricol puternic – Domeniile Lungu – crama este ultramodernă și operează în prezent 132 de hectare de viță de vie, sub conducerea enologului Gabriel Stoica.

Publicitate
IWCB

Vedere aeriana Hermeziu site

La Hermeziu se pot efectua vizite și degustări la cramă – compania dispune de un hotel propriu cu restaurant, clasificat la 4 stele, cu 24 de camere (dintre care 5 apartamente), cu prețuri pornind de la 150 lei / noapte. Persoana de contact pentru hotel: Noni Trofin (manager): 0768.120.398 sau email contact@hotel-ladomenii.ro (website: www.hotel-ladomenii.ro)

Publicitate

Dincolo de valoarea economică evidentă, una dintre cele mai importante contribuții ale familiei Lungu, cea care deține Domeniile cu același nume, o reprezintă recuperarea unei părți de istorie și cultură: domeniile pe care se întind astăzi viile au aparținut unei familii importante și celebre a Moldovei – Negruzzi. Hermeziu este numele de fată al mamei lui Costache Negruzzi, iar la moșia din Bivolari “scriitorul Costache Negruzzi, Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România, Leon Negruzzi, scriitor, primar și prefect de Iași, generalul Mihai Negruzzi și fiul său Bob Negruzzi, scriitor de limba franceză, toți și-au legat destinele de pământurile de la Hermeziu”, se arată pe site-ul producătorului. Azi, la Domeniile Lungu întâlnești un exemplu de agricultură modernă: culturi irigate, un parc mecanizat care îți poate da senzația că ești la un târg internațional de utilaje specializate, fermă agrozootehnică unde cresc porci, oi, vaci, cai, capre, struți, iepuri și păsări. În mod obișnuit, în această întreprindere sunt angajate permanent peste 100 de persoane, iar numărul lor depășește 400 în perioadele de activitate de vârf.

Hermeziu sticle site

Dacă numele inginerului Vasile Lungu este deja foarte cunoscut în afacerile cu cereale din România (companiile sale administrează o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare), cel al fiicei sale, Loredana, delegată de familie să supervizeze business-ul cu vinuri, abia începe să se impună. Absolventă de Drept, notar – frumoasă și deșteaptă – tânăra de numai 28 de ani Loredana nu doar completează, astfel, galeria de portrete ale noii generații de oameni de afaceri care au preluat în administrare afacerile cu vin inițiate de părinții lor, ci este și prietenă cu colegii ei de generație – frații Remus și Victor Deleanu, de la Cotnari, Marian Olteanu de la Gramma (Iași). Înzestrată deja cu tăria propriilor opinii, Loredana pare nonșalantă atât în mediile urbane specifice generației tinere, cât și în lumea agriculturii practicate de tată, sau în cea a Dreptului, unde o urmează pe mamă. Dincolo de tinerețe, dă dovadă inclusiv de înțelepciunea de a recunoaște că mai are, încă, foarte multe de învățat despre businessul enologic. Momentan, vinurile Hermeziu, provenind din vii plantate începând cu anul 2010, reflectă tinerețea acestora. Dar, având în vedere experiența în agricultură și mărimea investiției de care dispune familia Lungu, precum și priceperea enologului Gabriel Stoica, ca și rezultatele obținute la primele concursuri de specialitate, cu siguranță vom auzi din ce în ce mai bine și din ce în ce mai des despre vinurile de Probota.

Crama Hermeziu (SC Agro Industrial Ceres SRL)
Localitatea Bivolari, Comuna Bivolari, Clădirea C1, Parter, Biroul 1 judeţul Iași (sediul social); Pentru corespondență: Strada Gării nr. 5, Bloc Arcu Center, etaj 3, Iași, Jud Iași
Mărci comerciale: Hermeziu (DOC, HoReCa); Păcatele tinereții (DOC, retail, îmbuteliere la sticlă și la Bag-in-box); Fântâna cu vin (vin de masă, retail)
Suprafață de viță de vie în exploatare: 132 ha în nord-estul județului Iași, în localitatea Bivolari, podgoria Probota, plantate cu Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling de Rin, Fetească regală, Traminer, Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră. Viile sunt situate pe sol de tip cernoziom cambic, cu relief vălurit și pante de 4-5%, la o înălțime de 410 m altitudine deasupra nivelului mării. Sistemul de conducere a viței este cordon unilateral, cu tăiere scurtă în cepi. Clima este continentală, cu ierni friguroase, primăveri reci și veri uscate.
Capacitatea cramei este de 2.000 tone struguri / campanie (prelucrare) și aproximativ 25.000 hl (stocare). Winemaker este enologul Gabriel Stoica, director general ing Vasile Lungu
Contacte pentru cramă:
Loredana Lungu (0757.333.322), Mihai Moroșanu (director de vânzări, 0735.545.465); office@cramahermeziu.ro, office@domeniilelungu.ro, www.cramahermeziu.ro, www.domeniilelungu.ro