Flamboyant 2010 – reintoarcerea la stilul clasic

IMG_5958In ultimii ani, putine au fost vinurile romanesti capabile sa starneasca atata curiozitate in randul pasionatilor inainte de a fi lansate pe piata, asa cum a facut-o Flamboyant-ul de la Davino. Cupajul „icon” al cramei din Dealu Mare a reusit cu fiecare recolta lansata sa se faca remarcat, castigandu-si un loc in randul celor mai bune vinuri din tara. Dupa lansarea de la inceputul verii, cand au fost prezentate pietei vinurile albe si rose, Davino se pregateste ca in cursul lunii septembrie sa vina cu o a doua transa de vinuri, formata din Flamboyant si Domaine Ceptura Rouge, produse ale recoltei 2010. In conditiile in care anul 2010 a fost unul capricios din punct de vedere climateric, iar multi producatori au renuntat la a mai scoate vinurile premium din aceasta recolta, meritul celor de la Davino este unul si mai mare, deoarece au reusit prin munca si intuitie sa vina cu vinuri care sa se ridice la nivelul renumelui anilor anteriori.

Publicitate
Excursii

DSC_0265Flamboyant, cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca neagra, este realizat doar in anii cei mai buni, din struguri recoltati de pe cele mai bune parcele. Prima recolta de Flamboyant a fost produsa in 2002, dar a jucat rolul de vin-experiment, fiind produs doar in 600 de sticle, care nu au fost comercializate. Au urmat apoi recoltele 2003, 2006, 2007 si 2009, reprezentantii Davino renuntand sa mai produca primul vin al cramei in 2004, 2005 si 2008. Recolta 2009 Flamboyant a venit cu o abordare total diferita fata de linia clasica a anilor anterioare, trimitand prin stil, prin registru aromatic si structural catre vinurile premium de Lume Noua: o mai mare concentrare de fruct, structura corpolenta, aproape gemoasa, taninuri dinamice, complexitate si personalitate.

Potrivit reprezentantilor Davino, vinurile vor fi lansate in stocuri de 13.100 de sticle, pentru Flamboyant, respectiv, 31.260 de sticle, pentru Domaine Ceptura Rouge. Legat de acesta din urma, se poate spune sa vine cu un plus aromatic, comparativ cu 2009, fiind in acelasi timp catifelat si sobru.

Publicitate
Velvet

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2010
14,6% vol. alc., DOC Dealu Mare
Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon
Un vin parfumat si puternic, cu arome de dense de ciocolata, rom si stafide, completate de senzatii de coaja de portocala si rasina. Atacul pare destul de sobru, catifelat si sangvinic, dupa care vinul aduce o componenta acida, de fructe rosii de padure, echilibrata de taninurile condensate, de alune si nucsoara. Gustul este sustinut, cu un corp foarte bun, iar pe final capata energie datorita senzatiilor alcoolice calde, ce trimit catre piperul proaspat zdrobit.
91 de puncte

FLAMBOYANT 2010
14,8% vol. alc., DOC Dealu Mare
Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra
Puternic, sobru si energic, vinul reuseste sa se impuna si sa domine prin aromele electrizante si complexe de coacaze negre, piele si cacao dulce, cu foarte mult piper zdrobit. Gustativ formeaza o perdea condensata de tonuri din foarte multe spectre aromatice. Taninurile foarte energice si astringente, aciditatea care le domoleste, precum si aportul alcoolic, cald-exotic-condimentat, ii recomanda un foarte bun potential de maturare. In postgustul foarte lung isi mai fac simtita prezenta alaturi de piperul zdrobit, note de coacaze negre, menta si tabac.
93 de puncte