Fluctuatia exporturilor de vin pentru anul 2011

Exporturile de vin sunt in continua crestere, chiar si pe perioada crizei. Dupa datele adunate de profesorul Hervé Hannin, de la Institutul de Inalte Studii ale Viei si Vinului (IHEV), una din trei sticle de vin consumata in lume este, astazi, din alta tara decat cea in care este consumata. Pentru a intelege mai bine amploarea dezvoltarii exporturilor, trebuie precizat ca in anul 1980, aceasta proportie era de unul din cinci.

Publicitate
Ravago

Aceasta tendinata a determinat organizatorii salonului Vinitaly 2012, ce va avea loc in perioda 7 – 10 aplilie la Verona, sa se orienteze catre vizitatorii straini. Lamberto Vallarino Gancia (presedintele Ferervini) a declarat ca exista o crestere importanta a vizitatorilor profesionisti straini, acestia reprezentand 35 % din vizitatori, majoritatea dintre ei venind din China, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, India, America de Sud si Statele Unite.

Statisticile italiene din 2011 confirma cresterea de vanzari de vinuri din Italia (global cu 9,2%, fata de 2010) indeosebi exportul (11,5 %) comparat cu evolutia pietei interne (7%). Fata de anul 2008, an considerat ca reper al situatiei pietei vinului de dinaintea crizei financiare, vanzarile realizate in 2011 sunt superioare cu 15,6 %. Dupa banca italiana Medioabanca, clasamentul pe cifre de afaceri ale intreprinderilor si grupurilor de vin din Italia este in continuare dominat de grupul cooperatist Emile Romagne Reunite – CIV, specializat in lambrusco si frizante si care, inca din 1976, este primul importator in Statele Unite.

Publicitate

Cu ocazia publicarii detaliilor performantelor exporturilor de vin francez in 2011, redactia Vitisphere propune o analiza a principalelor tari exportatoare din lume.

Franta a stabilit un record al valorii exporturilor de vinuri si spirtoase : 10,1 miliarde de euro, o crestere de +10,5 % fata de 2010; redactia Figaro anunta ca doar livrarea catre o flota de 40 de nave Airbus A380 s-a ridicat la valoarea de 2,44 miliarde de sticle, industria aeronautica ramanand principalul exportator al vinurilor franceze. In contextul crizei economice exporturile de vin raportat la total exporturi ale Frantei reprezinta 69 % cu o valoare de 10 miliarde de euro.

Pentru Spania datele nu au fost inca adunate de catre Oficiul Spaniol al Pietei Vinului decat pentru primele 11 luni ale anului 2011; pentru aceasta perioada exporturile de vin spaniol s-au ridicat la 20,3 milioane de hectolitri, pentru o valoare de 2,04 miliarde de euro. In raport cu acelasi luni ale anului 2010, cresterea este de +26,5 % in volume si de +17,5 % in valoare. Conform OSPV luna noiembrie a fost marcata de o scadere importanta a exporturilor, mai ales din punct de vedere a valorii.

Australia, in 2011, a exportat 7,03 milioane de ha de vin (-10 % fata de 2010), pe o valoare de 1,89 milioane de dolari australieni (-10 %). Motivele acestui declin sunt multiple, Wine Australia condamnand reducerea cantitativa a vinurilor australiene, dar si cursul dolarului australian care fluctueaza in defavoarea vinurilor australiene.

In 2011, Chile a exportat 6,61 millioane de hectolitri de vin (-8,8 % fata de anul 2010) pentru o valoare de 1,687 miliarde de dolari (+9,9 %) dupa SAG si Vinul de Chile. Diminuarea volumelor exportate a fost datorate in principal de cutremurile de pamant din februarie 2010 care afecteaza inca stocurile de vin. Majoritatea volumelor chiliene exportate au fost imbuteliate (60 %), volumele de vin in vrac fiind afectate foarte mult (-27,8 %). 78.3 % din valoarea vinurilor exportate e reprezentat de vinurile linistite imbuteliate, cresterea lor fiind de 11,4 % fata de 2010.

Pentru organizatia Wine Institute din California, 2011 a fost un an record pentru exporturile de vin american atat datorita cererii crescute din Asia, cat si a unui curs mai scazut al dolarului american ce vine in sprijinul vinului american. Cifrele complete nu sunt inca facute publice, insa stim ca intre ianuarie si septembrie 2011 Stalete Unite au exportat 3,24 milioane de hectolitri (+7,3 % fata de aceeasi perioada din anul anterior) iar valoric exporturile au atins 1,23 miliarde de dolari americani (+23%).

Datele publicate de Institulul National de Vitivinicultura a Argentinei spun ca exporturile de vin in 2011 au atins 3,18 milioande hectolitri cu o valoare de 847 milioane de dolari americani. Aceste valori reprezinta o crestere de mai bine de 15 % ca valoare cat si in volume fata de anul precedent. Important de retinut este faptul ca Argentina se afla in al zecilea an de crestere constanta a exporturilor de vin, in aceasta perioada volumele de vin exportat s-au triplat, iar valoare s-a marit de sase ori.

Concluzia acestor date este faptul ca anul 2011 s-a evidentiat prin fluctuari ale exporturilor pentru principalele tari producatoare de vin: trio-ul Franta- Italia – Spania este in scadere desi rezultatele individuale fluctueaza diferit. Si in Lumea Noua tendintele sunt diferite: pe de o parte sunt tari care au reusit sa se impune ca furnizori majori, Chile, Argentina, Sttele Unite, pe de alta parte tari ca Australia, Africa de Sud incearca sa faca fata crizei monetare. Desi din Germania nu s-au obtinut inca date, avand in vedere ca nu s-au anuntat modificari majore, se presupune ca s-ar situa imediat dupa Statele Unite.