Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) a publicat primul manual de degustare de ape din România

Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) a publicat, în premieră în România, “Manualul degustătorului de apă minerală”. Acesta este structurat pe două direcții principale – “Ape minerale naturale” și “Când, cum și de ce degustăm apa” – și constituie un demers care anticipează primul curs de inițiere în degustarea apelor minerale care va fi organizat de FNDA în luna mai la București. 

Publicitate
Domeniul Bogdan

Manualul este opera Gabrielei Bulata (aqua somelier format în Italia) și beneficiază de completări din partea a doi colaboratori din România – Constantin Munteanu (Cercetător științific III, biolog specialist cu un master în Neurobiologie și un doctorat în Biologie, angajat în cercetarea științifică din domeniul recuperării, medicinei fizice și balneologiei la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” din București) și somelierul Marian Timofti (fondator al Organizației Somelierilor din România 2011 și al FNDA). 

“Deși pare o extensie ciudată a meseriei de somelier, specialiștii în ape minerale sunt din ce în ce mai căutați pe piețele internaționale și sunt pe cale să schimbe felul în care este tratată cea mai comună substanță din natură”, arată inițiatorii cursului în prezentarea acestuia. 

Publicitate

Cursurile FNDA în România

Cei interesați de cursul de inițiere în degustarea apelor minerale pot afla detalii pe site-ul Federației (și tot acolo se pot înscrie): https://www.fnda.ro/programa-curs-apa/ . Examenul final, în urma căruia absolvenții vor fi înscriși în Registrul Național al Degustătorilor Autorizați, va fi susținut în fața unei comisii conduse de Dr în Geologie Adrian Feru, Director de Cercetare-Dezvoltare al Societății Naționale a Apelor Minerale S.A. – România și autor al singurului Ghid al Apelor Minerale din România.

În afară de cursul de ape minerale, FNDA a mai organizat în luna februarie un curs de degustător de espresso italian, iar în luna iunie va organiza unul de degustător de uleiuri de măsline (https://www.fnda.ro/cursuri/curs-de-degustare-ulei-de-masline/curs-de-degustare-pentru-uleiul-de-masline/)

“Vor urma și celelalte cursuri de degustător, pentru alte produse care se pot asocia și cu vinurile (brânzeturi, mezeluri) – motiv pentru care ne vom implica și mai mult în promovarea vinurilor alături de aceste produse”, a declarat somelierul Marian Timofti. “Vor urma, de asemenea, câteva surprize care vor întări poziția FNDA și vor definitiva dificilul parcurs al introducerii analizelor senzoriale în România – o muncă pe care o desfășor din 2015 (anul înființării FNDA) și cu privire la care chiar nu am de gând să fiu deloc modest”, a mai afirmat Timofti.

Câtde importantă este cunoașterea apelor minerale?

„Apa minerală, ca și vinul, este strâns legată de teritoriile de origine (se știe că vinurile albe din Dobrogea au o altă mineralizație și aciditate față de cele din Transilvania sau din alte zone), arată specialiștii FNDA. “Originea geografică și terroir-ul sunt cele care determină proprietățile intrinseci ale apei. Cu cât apa traversează mai multe tipuri de formațiuni geologice, cu atât conținutul său chimic este mai complex și cu cât mineralele solubile sunt mai frecvente, cu atât apa va fi mai mineralizată. Mineralizația și PH-ul diferit, împreună cu procentul de bioxid de carbon dizolvat, sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la definirea gustului apei minerale, influențând percepția pe care o are aparatul nostru gustativ. Fiecare apă are potențialul de a ajuta sau de a strica impresia lăsată de un preparat culinar. Există ape special tratate pentru a pune în valoare vinul, mezelurile sau brânzeturile (un artificiu de marketing, însă unul care vinde), așa cum există ape cu foarte mult oxigen, ape intens carbonatate, ape alcaline – fiecare având propriul efect asupra felului în care percepem mâncarea”, arată inițiatorii acestui curs.

Primul curs în română destinat viitorilor somelieri de ape minerale este semnat de Gabriela Bulata, aqua sommelier format în Italia

Detalii suplimentare despre valorile care stau la baza Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați și despre activitățile acesteia puteți găsi pe site-ul lor, www.fnda.ro