Cresterea vanzarilor de vin de la 11.000 la 22.000 de sticle anual in reteaua restaurantelor La Mama, explicata pas cu pas si investitie cu investitie, cu concluzii general valabile pentru orice gen de local; dezbateri despre rezultatele campaniilor de promovare a vinului in diferite tipuri de locatii HoReCa, precum si necesitatea unor eforturi conjugate din partea producatorilor, pentru cresterea pietei si a educatiei de consum; istoria (si cifra de aproximativ 250.000 de unitati vandute) colaborarilor dintre diferite crame romanesti si consultantul independent Marius Dinu, avand ca obiectiv listari de succes in International Key Accounts (retailerii internationali); de ce nu se vand vinurile romanesti la export asa de bine cum ar merita; cum evolueaza comertul online cu vinuri, care sunt principalele riscuri si oportunitati, dar si turismul viticol. Acestea au fost principalele teme abordate in cursul intalnirilor prilejuite de Forumul Vinul.Ro 2014, desfasurat in data de 9 mai la Hotelul Marshal Garden (5*) din Bucuresti.
Un forum cu participare scazuta numeric, dar importanta calitativ, dupa spusele celor prezenti, care au apreciat informatiile prezentate, nivelul speakerilor si oportunitatea socializarii profesionale si a schimbului de idei. In total, Forumul a adunat laolalta decidenti din companii a caror cifra de afaceri insumata depaseste 75 de milioane de euro anual (producatori de vin, retaileri specializati, HoReCa), ceea ce poate da o masura oarecare asupra interesului jucatorilor din domeniu fata de subiectele abordate. Printre vorbitori s-au numarat Catalin Mahu, fondator si proprietar al retelei La Mama / Cafepedia / Marttinez, Luminta Tzakis (director national de vanzari al Cramei Oprisor), Eduard Jakab (BDG/ Tribeca Drinks), Florin Bejan (proprietar si CEO al Vinexpert), Marius Dinu (consultant independent), Dan Muntean (CEO Halewood Romania). Discutiile au avut un caracter interactiv, constructiv si amical, fiind presarate cu numeroase interventii din sala ale unor nume cunoscute industriei, precum Carmen Savu (Parma Food), Marian Timofti (presedintele OSR 2011) si altii. Din cauza numeroaselor interventii, una dintre temele intalnirii – „Wine blogging-ul, un risc sau o oportunitate?” – nu a mai putut fi discutata, ramanand in stand-by pentru o eventuala intalnire ulterioara.
Concomitent cu lucrarile Forumului, a avut loc si o mini-expozitie cu degustare de vinuri, unde cei prezenti au luat contact cu produsele Cramei Oprisor, ale Domeniilor Dealu Mare Urlati, dar si cu importurile din categoria entry-level ale retelei Vinexpert. Totodata, un juriu format din somelieri, proprietari de localuri si bloggeri de specialitate a degustat vinuri „in orb”, acordand distinctii speciale de calitate pentru trei albe (Sauvignon Blanc Negrini 2013, Feteasca Regala Via Sandu 2013 si Zinfandel Alb Caloian 2013), doua rose-uri (Domeniul Vladoi si Via Sandu 2013) si doua rosii (Feteasca Neagra Domeniul Vladoi 2012 si cupajul Incantation 2009 de la Domeniile Dealu Mare Urlati). Acestea vor fi promovate si vandute de catre reteaua Vinexpert in cadrul unui parteneriat special incheiat cu revista Vinul.Ro, dar au fost aduse si in atentia achizitorilor din marele retail cu aceasta ocazie. Dealtfel, nu atat vanzarile au constituit obiectivul principal al acestui miniconcurs, ci identificarea unor vinuri de calitate buna si care merita in primul rand sa fie aduse in atentia consumatorilor si profesionistilor.
Multumiri speciale partenerului evenimentului Apa Minerala Bucovina.