Forumul Vinul.ro 2020 – progres prin exemple concrete de acțiuni. De Ziua națională a gastronomiei

Începutul lunii octombrie 2020 va marca o dublă istorică pentru revista noastră și, sperăm, pentru vinul din România: vom relua, după o pauză de patru ani, organizarea întâlnirilor Forumului Vinul.ro și vom conexa evenimentul cu jurizările pentru decernarea Premiilor de excelență anuale, într-un eveniment de trei zile care va avea loc la Sinaia (detaliile exacte vor fi comunicate ulterior). Reamintim și că prima duminică din octombrie este Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România – prin lege.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Forumul Vinul.ro este destinat să accelereze schimbul de idei și soluții din industrie și socializarea profesională a actorilor din această scenă economică, într-un cadru mai puțin formal – și, de aceea, mai eficient. Credem că întâlnirile cu publicul consumator – târguri, expoziții, degustări – au rolul lor foarte important în circuitul economic și de comunicare, dar decidenții din domeniu au nevoie, ca orice corp profesional, de întâlniri periodice în care să discute problemele specifice și să găsească noi căi de progres. Acum, mai important ca niciodată!

Conferințele vor fi scurte și la obiect, bazate pe studii de caz, cu cifre și sesiuni active de întrebări și răspunsuri

Considerăm că, la două decenii după demararea mai activă a privatizărilor din domeniul vinului și la mai puțin de 15 ani de când accesul la fondurile europene a modelat industria autohtonă pentru majoritatea producătorilor activi azi, sectorul este abia la adolescență. Specificul pieței autohtone a fost jalonat, pe plan comercial și pe planul comunicării, de activitatea predominantă a unor crame de mari dimensiuni, de apariția și dezvoltarea rețelelor comerciale internaționale prezente la noi, de traseul firmelor de distribuție prin două perioade de criză majoră și de un model de relații adeseori toxice (sau haotice) între crame, distribuitori și HoReCa. O adolescență marcată de crize – morală, economice și de idei.

Publicitate

E momentul să discutăm despre ieșirea dintr-o astfel de adolescență, să găsim clarificările necesare prin exemple de acțiuni de succes. Există, deja, suficiente modele aplicabile. Din România și din străinătate. Trebuie înțelese și aplicate ca să nu mai bâjbâim. E atât de simplu, după cum se va vedea. Niciun exemplu de astfel de acțiune nu durează mai mult de 10 minute ca să fie explicat, iar întrebările și răspunsurile la obiect ajută la înțelegerea principiilor de funcționare.

Nu va funcționa pentru toată lumea. Dar nu e nimic: va funcționa pentru cei dispuși să înțeleagă și să acționeze.

Solidaritatea industriei pentru interesul comun e esențială. Dar, în lipsa ei, funcționează foarte bine și “mica” solidaritate, micile “antante”

Așa cum o vor dovedi prezentările – încă o dată, extrem de scurte după standardele practicate până acum la noi! – chiar și când nu funcționează unirea întregii industrii a vinului în atingerea scopurilor comune, “succesele mai mici” sunt foarte importante și ele. Și ușor de atins. Unii vor înțelege asta cu repeziciune, alții vor rămâne pe dinafară. Ghinion!, vorba unui președinte. Amatorii de discursuri lungi și formale sunt invitați oriunde, numai la conferința noastră nu! Solidaritatea este cuvântul cheie acum.

Premiile de excelență Vinul.ro vor fi acordate de profesioniști și vor garanta clienților și partenerilor calitatea

În premieră pentru revistă, a 12-a ediție a Premiilor de excelență Vinul.ro va avea ca jurați-evaluatori mai mulți profesioniști din industrie: pentru publicul consumator și pentru partenerii comerciali, ca și pentru înseși cramele participante, este o necesitate urgentă evaluarea onestă, “focalizată” pe avantajele competitive ale vinurilor românești și pe specificitățile acestora. O vom face cu ocazia Forumului Vinul.ro, împreună cu reprezentanții industriei. Nu vor lipsi, evident, partenerii tradiționali ai Premiilor – bloggeri, comercianți de vin, pasionați.

Reamintim că, prin rezultatele eforturilor la care Vinul.ro a fost fondator, prin lege, prima duminică din octombrie este declarată Zi națională a vinurilor și gastronomiei din România. Este o ocazie la dispoziția noastră, a celor care promovăm valorile acestea, să folosim această zi pentru promovare. Iar ăsta e doar un singur exemplu de idee ușor de înțeles și de folosit cu succes. Vom reveni cu detalii, ținem aproape!