Franta, anti-reforma vinului. Romania si Germania vor zahar

Michel Barnier, ministrul francez al agriculturii, a acuzat in cadrul unei intalniri avute la Bruxelles “ideologia liberala” care inspira proiectul de reforma a vinului avansat de Comisia Europeana, precizeaza AFP, citat de Rompres.
“Aceasta filozofie liberala a Comisiei nu se poate aplica unui sector atat de sensibil” precum viticultura, a declarat Barnier in cadrul unei conferinte de presa.
Ministrii europeni ai agriculturii au dezbatut luni, 16 iulie 2007, proiectul de reforma a “organizarii in comun a pietei vinului”, ce gestioneaza subventiile si modul de productie in cadrul Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, drepturile privind plantarea vitei de vie vor fi strict limitate incepand cu anul 2008, pentru a se evita supraproductia, viticultorii putand planta liber vita de vie incepand din 2014, pentru a raspunde semnalelor pietei. Barnier considera contradictorie o liberalizare, imediat dupa un plan de defrisare a vitei de vie.
“Punerea in cauza a drepturilor de plantare va face ca vinurile europene sa-si piarda identitatea si radacinile”, avertizeaza Barnier.
Franta si Germania – locul intai si, respectiv locul al patrulea printre producatorii de vinuri din UE – au criticat foarte aspru reforma propusa de Comisia Europeana, in timp ce Italia si Spania – locul al doilea si, respectiv, al treilea – s-au aratat “destul de deschise”.
Germania se opune masurii de interzicere a adaosului de zahar in vin, o practica folosita pentru cresterea gradului de alcool, indispensabila pentru viticultorii sai din cauza climatului mai racoros al tarii. Italia si Spania au cerut perioade de tranzitie pentru a elimina subventiile pentru distilare si must.
Comisarii europeni propun incetarea imediata a subventionarii distilarii la vinurile de proasta calitate care nu se vand, ceea ce ar permite economisirea a 500 milioane de euro pe an. Ajutoarele pentru utilizarea mustului concentrat costa si ele 200 milioane pe an.
Statele membre ale UE au intampinat totusi favorabil distribuirea de “pachete nationale” care le permit mai multa libertate pentru gestionarea subventiilor pentru agricultori. “Pachetele nationale” ar reprezenta ceva mai mult de jumatate din bugetul vinului comunitar, care se ridica la 1,3 miliarde de euro pe an.

Si Romania contesta reforma

Producatorii de vin din Romania contesta unele masuri ale reformei din sectorul vinului la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi interzicerea folosirii zaharului pentru cresterea potentialului alcoolic al vinurilor si liberalizarea drepturilor de plantare. In cadrul unei intalniri desfasurate miercuri, 18 iulie 2007, reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), impreuna cu membri ai Comisiei Europene si cu subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos, au purtat discutii pe tema reformarii sectorului viticol in UE.
“Producatorii nu sunt de acord cu unele dintre masurile propuse de Comisia Europeana, intrucat acestea ne dezavantajeaza. Nu dorim interzicerea folosirii zaharozei la cresterea potentialului alcoolic al vinurilor, asa cum propune reforma, intrucat conditiile climaterice din Romania impun aceasta practica. Interzicerea ei ne scoate automat din piata vinurilor, mai ales a celor de masa, care in Romania reprezinta peste 85% din volumul total de vin produs”, au declarat reprezentantii Patronatului.
Totodata, producatorii nu doresc liberalizarea drepturilor de plantare.
O alta masura pe care firmele din industria vinului din Romania nu o agreeaza se refera la sistemul de compensatii de tip “pachet national”, prin care fiecare stat membru va primi un anumit procent alocat sectorului viticol din UE, in functie de anumite criterii.
“Din cauza criteriilor de acordare a banilor, producatorul roman va fi dezavantajat”, au mai afirmat reprezentantti PNVV.
Pe de alta parte, viticultorii romani si-au exprimat acordul cu privire la unele puncte ale reformei europene, printre care continuarea masurilor de finantare a reconversiei si restructurarii plantatiilor viticole si preluarea rezolutiilor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului privind practicile oenologice si implementarea lor in legislatia comunitara.