Frunza – calitate la preturi entry-level

Frunza a facut parte din portofoliul pentru export al Cramelor Recas. Insa, succesul acestei game i-a determinat pe producatori sa o propuna de curand si la intern.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Lansata pe piata romaneasca la inceputul lui 2010, prin anuntarea Roséului Frunza din recolta 2009, noua eticheta Recas a mai fost atasata intre timp pe inca trei vinuri mono-varietale: Chardonnay, Mustoasa, si Cabernet Sauvignon, dar si pe un cupaj de Feteasca Neagra si Merlot. Potrivit reprezentantilor Recas, gama Frunza (comercializata exclusiv prin reteaua Carrefour) s-a dorit a fi cea mai buna alternativa la raft din perspectiva raportului pret-calitate. Vinurile din gama Frunza au trecut si pe la redactia Vinul.Ro, reusind sa impresioneze inca de la prima intalnire. Pretul? Aproximativ 10 lei! Acest lucru nu este ceva extraordinar, atat timp cat mai exista nenumarate vinuri pe acest palier de pret. Spectaculosul vine in momentul analizei vinurilor: personalitate deosebita, cu o textura catifelata, linie aromatica uluitoare si o mineralitate aparte. Un stil de vinificatie de Lume Noua, dar care se concentreaza pe tipicitatea soiului si structura vinurilor, sustinute de o aciditate distinsa. Chardonnay 2009 si Feteasca regala 2009 au primit din partea editorilor Vinul.Ro 81 de puncte – categoria vinurilor „de recomandat”, fiind apreciate pentru ca reusesc sa aiba o tinuta eleganta, rafinata si, in acelasi timp, sa fie proaspete, vii, intense. Mustoasa 2009 se desfasoara aromatic sub acela si registru exotic, dar gustativ este mai putin expresiva. In ceea ce prives- te Rosé-ul, acesta nu este la fel de impresionant ca vinurile anterioare, insa este un vin corect, demn, realizat cu simt de raspundere. Vinurile rosii, Merlot 2009 si Cabernet Sauvignon, cu toate ca sunt tinere, reusesc sa evolueze placut, cu o tipicitate de invidiat. Aciditatea si structura de care dau dovada le propun drept candidate pentru pastrare pe o durata mai lunga.

frunza-chardonnay_mg_9362CHARDONNAY 2009
IG Viile Timisului
13,5% vol. alc, sec
La primul contact, vinul dezvaluie o multitudine de arome proaspete si intense, de drojdii, vanilie, unt si banane. Gustativ, are o linie constanta, cu un atac de senzatii dulci de banana, prune verzi si flori de salcam. Este un vin elegant si interesant, cu o aciditate sprintara ce ii confera prospetime.
Punctaj: 81 de puncte

Publicitate

frunza-feteasca-regala_mg_9348FETEASCA REGALA 2009
IG Viile Timisului
13% vol. alc, demisec

Un echilibru foarte bun intre zahar si aciditate, care ii aduce un plus de eleganta. Aromele amintesc de florile de salcam, drojdii si corcoduse coapte. Gustul este catifelat, mediu ca lungime, cu niste atingeri usoare de pepene galben si mere, si un final usor condimentat.
Punctaj: 81 de puncte

frunza-mustoasa_mg_9376MUSTOASA 2009
IG Viile Timisului
12 % vol. alc
Nasul sta un pic mai bine decat gustul, dezvelind tonuri elegante de banane, flori si carcei de vita de vie si unele nuante minerale. Gustul, in schimb, nu este foarte expresiv din punct de vedere aromatic, pare ca nu are consistenta, ca nu e sustinut. Parcursul aromatic demareaza cu tonuri de mar crud, incheindu-se usor astringent, amarui.
Punctaj: 75 de puncte

frunza-rose_mg_91971ROSE 2009
13,5% vol. alc., sec
Un vin racoritor cu o culoare intensa, rosé-coral si arome de visine si capsune. Gustul are un atac cu senzatii dulci, dar apoi evolueaza dominat de o aciditate verde, de carcei de vita de vie. Postgust proaspat, usor astringent.
Punctaj: 72 de puncte

 

frunza-feteasca-neagra-merlot_mg_9354FETEASCA NEAGRA/MERLOT 2009
IG Viile Timisului
14% vol. alc, sec
Cu toate ca este un pic cam verde, este un vin elegant, cu gust catifelat si final usor astringent si condimentat, in care se fac simtiti taninii destul de robusti. Aromele intense aduc a coaja de paine, fructe rosii de padure, visine amarui si marmelada.
Punctaj: 79 de puncte

frunza-cabernet-sauvignon_mg_9373CABERNET SAUVIGNON 2009
IG Viile Timisului
14% vol. alc, sec

Notele de visine amarui, ardei verde si menta ii confera acestui vin un profil aromatic deosebit, cu o tipicitate de invidiat. Gustativ sta foarte bine, taninii bine integrati, asezati si sobri, dandu-i consistenta. Pe final se simt note de visine amarui, marmelada si condiment. Aciditatea ridicata ii promite o viata destul de lunga.
Punctaj: 80 de puncte