Fusion-show cu vinuri vieneze

Vin, gastronomie, muzica. Acestea sunt lait-motivele stilului de viata vienez, stil de viata cu care au putut face cunostinta invitatii primei editiei a “Serii Vinurilor Vieneze”. Evenimentul, desfasurat pe 26 septembrie la Hotelul Marriott din Bucuresti, face parte din seria de manifestari ce au loc in perioada 26-30 septembrie, sub genericul “Viena la Bucuresti 2007”.

Trei dintre cei mai reprezentativi producatori vienezi – “Cobenzl”, “Rotes Haus” si “Mayer am Pfarrplatz” – au oferit spre degustare vinuri nobile din productia proprie, acestea fiind insotite de o cina cu diverse specialitati vieneze.

Vinurile, cu mici exceptii, au reconfirmat stilul de vinificatie abordat de producatorii vienezi, caracterizat de combinatia perfecta dintre aciditate si zahar. Iat in continuare cateva note de degustare.

Gruner Veltliner Pfeffer 2006, Weingut Wien Cobenzl – un vin cu nas puternic, ierbos. Echilibrat si catifelat, cu toate ca aciditatea sa este destul de ridicata, pentru a contrabalansa zaharul remanent. Postgust lung, placut si condimentat.

Nussberger Edellage Gemishter Satz Classic 2006, Weingut Rotes Haus – un cupaj cu nas intens, ce aminteste de iarba proaspat taiata, flori de salcam si de citrice. Aciditate moderata si gust complex de mere verzi, grapefruit, ananas si o tenta de tabac. Postgust lung, impresionat.

Weisburgunder 2006 Senator, Weingut Wien Cobenzl – un vin destul de subtire, care nu impresioneaza aproape deloc. Nasul este foarte discret, iar aciditatea foarte ridicata nu este bine echilibrata de restul de zahar. Un vin dezechilibrat, cu postgust mediu.

Riesling Ried Alsegg 2006, Weingut Mayer am Pfarrplatz – nasul acestui vin este atat de discret incat da impresia ca nu exista. Gustul este ierbos, cu tonuri de flori de salcam si mirodenii. Pentru un Riesling de origine austriaca da senzatia ca e foarte subtire, insa mai are timp sa se dezvolte. Este vinificat in stil modern, se simt aromele de drojdii selectionate.

Pinot Noir 2005 Bellevue Reserve, Wiengut Wien Cobenzl – Vedeta serii! Miros placut, puternic, de fructe rosii de padure. Complex, condimentat si in acelasi timp catifelat, cu un arome de zmeura, stafide, nuca, stafide si o tusa de piele. Postgust impresionant, “spicy”. Un vin “european”, de scoala veche (si buna)!

Chardonnay Ried Nusberg 2006, Weingut Rotes Haus – un vin cu tonuri de fruct bine copt, grapefruit. O textura buna, cremoasa, modern si echilibru bun aciditate-zahar. Postgust proaspat, prelung.

Nussberger Edellage Traminer, Weingut Rotes Haus – vin de desert cu nas placut, puternic, apropiat florilor de salcam. Gustul de miere, nuca, flori de salcam, si flori de musetel este un pic dezechilibrat datorita aciditatii. Un pic cam verde pentru un desert!

In afara de oenogastronomia vieneza, invitatii s-au putut bucura de un spectacol fusion, o combinatie intre traditionalele costume vieneze, acordurile Orchestrei Balului Operei din Viena si trilurile moderne ale unui saxofonist austriac celebru. In acest context, a avut loc si o prezentare de moda. Cativa creatori austrieci au prezentat creatii futuriste de haute couture inspirate din specificul costumelor populare, facand insa in acelasi timp trimitere la tema serii – vinul.

La eveniment au fost invitate mai multe personalitati importante ale vietii publice romanesti si vieneze, precum si celebritati, oameni de afaceri si reprezentanti mass-media. Organizatorii evenimentului au fost Primaria Orasului Viena alaturi de partenerii sai, Camera de Comert a Vienei (WKW) si Asociatia de Turism a Vienei (WTV).